De opvouwbare smartphone is de toekomst, een toekomst die steeds dichterbij komt. Samsung’s Galaxy F nadert de introductie, Huawei’s variant volgt in 2019, LG heeft een model in de planning maar ook Motorola, Lenovo en ook Oppo hebben volgens patentaanvragen ideeën voor een eigen versie. Aan dit rijtje kan een nieuwe fabrikant worden toegevoegd.

Volgens een recente patentaanvraag is het ZTE die ook ideeën heeft voor een opvouwbare smartphone. Niet een nieuwe versie van de Axon M, maar een versie met flexibel display. Hoe ZTE de opvouwbare telefoon voor zich ziet wordt getoond in de recente patentaanvraag van de producent.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

ZTE’s opvouwbare telefoon

ZTE heeft een zwaar jaar achter de rug maar het heeft nog wel de tijd gehad om een patent in te dienen. Het Chinese telecommunicatiebedrijf heeft op 27 februari 2018 een designpatent aangevraagd bij het eveneens Chinese CNIPA. Dat doet het wel vaker, maar deze keer is het een design van een opvouwbare mobiele telefoon met flexibel display.

Het gaat om een claim op het ontwerp van de smartphone, niet op de manier waarop het werkt, welke vervolgens op 18 december 2018 is gepubliceerd. Bij dit soort patenten hebben we alleen de illustraties en niet de beschrijving van hoe het precies werkt. Dit is het volledige ontwerp van de opvouwbare smartphone, als het ingeklapt is.

ZTE opvouwbare telefoon

Eén display aan de buitenzijde

De gepatenteerde opvouwbare smartphone van ZTE ziet eruit als een normale smartphone als het ingeklapt is. Het is alleen wat dikker dan gebruikelijk. Er is een enkel display te zien met daarboven de speaker en twee sensors of frontcamera’s. De vingerafdrukscanner is aan de achterzijde te vinden inclusief een dual-camera in verticale opstelling met de LED-flitser eronder. Het wordt interessanter als we het toestel openklappen. Dit is hoe dat eruit ziet.

ZTE foldable phone

Een flexibel display aan de binnenzijde

Eenmaal geopend verandert de smartphone in een tablet. Aan de binnenzijde is een flexibel display geplaatst dat ongeveer twee keer het formaat van het buitenste scherm heeft. In deze positie is ook de scharnier te zien, die benodigd is voor het open- en dichtklappen. Afgaande op de illustraties heeft het veel weg van de verwachte Galaxy F van Samsung; een kleiner scherm wordt gebruikt als het toestel is dichtgeklapt, het grotere én flexibele scherm als het geopend wordt.

Zover we weten is dit patent het eerste teken dat ZTE vergevorderde ideeën heeft voor een opvouwbare smartphone met flexibel display. In gesprek met Engadget tijdens CES 2018 van begin dit jaar liet ZTE’s vice president marketing Jeff Yee weten dat het toegewijd blijft aan het ontwerpen van een lijn opvouwbare telefoons. Yee bevestigt in het gesprek dat ZTE de Axon M zal opvolgen met nieuwe modellen. Mogelijk dat de smartphone uit het patent de verwachte opvolger is. De Aziatische fabrikant vroeg eerder ook al patenten aan voor smartphone met speaker in het display verwerkt en ook een smartphone met dubbelzijdig display.

Of het opvouwbare model ooit op de markt zal verschijnen blijft nog maar de vraag. ZTE heeft officieel nog niets gemeld over een verwachte introductie van de Axon M opvolger. Zoals altijd geldt bovendien dat een patentaanvraag geen bevestiging is van een daadwerkelijke introductie. Wat het patent echter wel laat zien is dat ook ZTE aan een opvouwbare telefoon met flexibel scherm werkt, dat net zoals de Samsung variant een tweede display heeft.

Bron: CNIPA