De smartphones hebben zoveel features en apps dat het dataverbruik steeds hoger wordt. De vraag naar data op de smartphone is de laatste jaren enorm toegenomen. Waar gaat dit naartoe in de toekomst? Met 4G en snellere netwerken die uitgerold zijn wordt de snelheid van mobiel internet verder verbeterd. Aan de andere kant zijn er steeds meer openbare Wifi netwerken waardoor steeds meer mensen niet eens een databundel afsluiten. Op het werk en thuis kan men immers onbeperkt gebruik maken van Wifi. Dit kan mogelijk de toekomst zijn; met Wifi netwerken verbinden waar je ook maar bent. Vooralsnog wordt er veel gebruik gemaakt van mobiele data voor het internetten op de smartphone.
Mobiel abonnement met internet
Mobiel internet data
Data die verzonden wordt via het mobiele network kan gemeten worden met verschillende eenheden. De kleinste hoeveelheid data die gemeten wordt is een kilobyte (kb). 1024 kilobytes zijn 1 megabyte (mb). Er wordt ook vaak gemeten met GB. 1 GB bestaat uit 1024 MB. Een standaard databundel voor het gebruik van internet op de smartphone bestaat uit 1 GB data. Het is echter al mogelijk om een databundel met 100 MB te nemen. Voor de grootverbruikers zijn er 2 GB databundels en zelfs onbeperkt internet databundels.
Databundel
Als je een telefoon hebt die gebruik kan maken via het internet dan heb je een databundel. Dit is het geval als je apps kunt downloaden, Facebook kunt bekijken, e-mails kunt versturen terwijl je geen gebruik maakt van Wifi. De databundel vertegenwoordigt de hoeveelheid data die je in een maand kunt gebruiken zonder dat je extra hoeft te betalen. De meeste personen proberen niet over de limiet van de databundel heen te gaan. Als dit gebeurt dan worden extra kosten in rekening gebracht of de snelheid wordt sterk verminderd.
Hoe kies je een databundel?
Een databundel is beschikbaar in verschillende groottes en met uiteenlopende voorwaarden. De keuze is hierdoor niet makkelijk. Bij de keuze van een databundel is het belangrijk dat je de voorwaarden bekijkt. Bekijk wat er gebeurt als je over de limiet van de databundel gaat. Is mobiel internetten dan nog mogelijk? Wat zijn de eventuele kosten voor internet buiten de limiet of wordt het internet vertraagd? Deze vragen worden beantwoord op de website van de mobiele provider die de databundel aanbiedt.
Wat kun je met 1GB?
Lees je vaker over MB’s en GB’s maar weet je niet wat je ermee kunt doen? MB en GB vertegenwoordigen data die verstuurd wordt via het mobiele netwerk. Iedere keer dat je gebruikt maakt van mobiel internet op de smartphone wordt er data ontvangen en verzonden via het netwerk. Deze data wordt weergegevens in kb’s. 1024 kb staat gelijk aan 1 MB. 1024 MB staat weer gelijk aan 1 GB.
Wat is een datalimiet?
De datalimiet is de grens die vastgesteld is bij het afsluiten van het abonnement. Het is het maximale aantal MB’s dat binnen de databundel valt. Als de datalimiet bereikt is dan is internet niet meer beschikbaar, wordt de internetsnelheid verlaagd of er moet apart voor mobiel internet betaald worden. Het verschilt per provider en per abonnement wat er precies gebeurt als de datalimiet bereikt is. Veel voorkomende databundels zijn 500MB, 1GB en 2GB. Er zijn echter al databundels verkrijgbaar vanaf 100 MB.
4G en internetsnelheid
Als je het snelste internet op je smartphone wilt dan is het nodig om een provider te kiezen met een landelijke 4G dekking. In Nederland hebben Vodafone, T-Mobile, KPN en Tele2 een volledig werkend en landelijk 4G netwerk. De cijfers van het mobiel internet gebruik tonen aan dat we ieder jaar meer data verbruiken. Dit is ook wel logisch nu steeds meer mensen over een smartphone beschikken. De miljoenen apps maken grotendeels gebruik van internet waardoor het dataverbruik groter wordt. Het zijn niet alleen de apps die meer data verbruiken. De opslag en back-ups maken in de cloud is ook steeds vaker de regel in plaats van de uitzondering.
Laat een reactie achter