Het tijdperk van de opvouwbare smartphone komt eraan. Patenten van bedrijven zoals LG en Samsung die de technologie omschrijven en beschermen worden aan de lopende band aangevraagd. Waar Samsung er waarschijnlijk met de eer vandoor gaat om de eerste opvouwbare smartphone te introduceren heeft LG ondertussen de meeste patenten in het thuisland geregistreerd. Ondertussen is bekend geworden dat ook Huawei zich in de strijd gaat mengen maar ook Motorola heeft dit voornemen. Hoe Motorola de opvouwbare telefoon voor zich ziet wordt getoond in een recente patentaanvraag van de producent.

Motorola opvouwbare telefoon

Motorola Mobility LLC heeft vorig jaar op 31 mei een patent aangevraagd voor een “electronic device with hinge and corresponding systems and methods.” Dit patent is gisteren gepubliceerd in de database van het USPTO. In het patent wordt de technologie omschreven van het gebruik van een scharnier om twee delen van het elektronische apparaat bij elkaar te houden. Dit is op zichzelf niet baanbrekend, laptops werken immers op dezelfde manier, maar in de claims van het patent wordt vermeld dat een flexibel display over de gehele oppervlakte geplaatst wordt. Dit wordt bovendien getoond in de illustraties van het patent.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

motorola hinge 4

Dit display is gekoppeld aan beide delen van het apparaat en loopt door over de scharnier zoals de afbeeldingen laten zien. Het flexibele display vervormt wanneer het ene deel van het apparaat beweegt ten opzichte van het andere deel. Dit samen is de werkwijze van een opvouwbare smartphone met een flexibel scherm.

motorola hinge 3

Het indienen van een patent betekent nog niet dat deze opvouwbare telefoon ooit in productie zal gaan. Wat het echter wel laat zien is dat ook Motorola aan een opvouwbare telefoon werkt en ideeën heeft voor het kritieke deel van de smartphone, het gedeelte dat gebogen wordt door de gebruiker.

Nieuwe Razr?

Vorig jaar liet Yang Yuanqing,  de CEO van Motorola eigenaar Lenovo, bovendien aan Techradar weten dat de technologie voor een opvouwbare telefoon mogelijk geïntroduceerd wordt in de nieuwe Razr. “Met de nieuwe technologie, met name opvouwbare schermen, denk ik dat je steeds meer innovatie zult zien in ons smartphone-ontwerp”, vertelde Yang Yuanqing tegen TechRadar. “Dus hopelijk zal wat je zojuist beschreef [het Motorola Razr merk] zeer binnenkort worden ontwikkeld of gerealiseerd,” aldus de CEO van het bedrijf.

De cryptische opmerkingen van de CEO kunnen opgevat worden op een manier dat de eerste opvouwbare Motorola telefoon uitgebracht wordt met de Razr branding. Eerder dit jaar werd al een ander concept gespot in een patentaanvraag van Motorola. Bij dit patent was er eveneens sprake van een flexibel display maar dit apparaat ontvouwt naar buiten om zo gebruikt te worden als een tablet. Zoals altijd geldt dat het “slechts” patenten zijn en zal de toekomst ons leren of Motorola daadwerkelijk een opvouwbare smartphone op de markt zal brengen. Misschien dat we een nieuwe RAZR mogen verwelkomen zoals in onderstaande conceptvideo, maar misschien ook niet.

Bron: USPTO