Databundel berekenen

Hoeveel e-mails per dag?

Hoeveel websites per dag?

Hoeveel foto's uploaden per dag?

Hoeveel apps downloaden per dag?

Hoeveel minuten video per dag?

Hoeveel minuten muziek per dag?

Verwachte schatting databundel:

Bereken je databundel

Internetbundel berekening

De calculator helpt je bij het berekenen van je databundel. De berekening gaat uit van gemiddelde variabelen zodat je een bruikbare inschatting hebt van hoe groot je databundel hoort te zijn. De calculator geeft slechts een indicatie aangezien het verbruik van data per persoon anders is. Het maakt ook een verschil of je een smartphone hebt of een tablet net als de snelheid van internet en de grootte van de bestanden. De calculator is gebaseerd op deze variabelen:

  • E-mail ontvangen of versturen: 200 KB per stuk
  • Website bezoeken: 1 MB per stuk
  • Foto’s uploaden: 1 MB per stuk
  • App of game downloaden: 5 MB per stuk
  • Video streamen: 6 MB per minuut
  • Muziek streamen: 2 MB per minuut

Budget en verbruik

Als het aankomt op mobiel internet is er geen one-size-fits-all oplossing. De bundel voor mobiel internet is een persoonlijke keuze dat afhangt van hoeveel je maandelijks verbruikt en je budget. Bekijk hoeveel het verbruik is geweest in het verleden door de oude telefoonrekeningen erbij te pakken. Bereken hoeveel je maandelijks verbruikt hebt en controleer of er uitschieters zijn geweest. Het verleden geeft doorgaans een goede indicatie van het verbruik in de nabije toekomst.

Een voordelige optie is een kleine databundel dat uitgebreid kan worden met een tijdelijk internetpakket indien de limiet bereikt is. Als je echter zeker weet dat de kleine internetbundel niet voldoende is dan is een grotere of zelfs ongelimiteerde bundel een betere keuze. Iemand die de gehele dag foto’s plaatst op Instagram, online games speelt en video’s streamt op YouTube verbruikt immers veel meer iemand die alleen Whatsapp berichten verstuurd en ontvangt.

500MB

De meeste Nederlandse providers bieden databundels aan vanaf 500MB per maand. Met dit aantal MB’s is alles mogelijk om te doen wat je wilt zolang het maar met mate is. Met een halve GB databundel kun je niet iedere dag in de trein YouTube filmpjes bekijken of muzieknummers van Spotify streamen. Het gaat er bij deze grootte van de internetbundel om dat je internet buitenshuis niet teveel gebruikt. Als je bijna altijd gebruik maakt van een WiFi verbinding dan is 500MB voldoende. Gebruikers die onderweg veel gebruik maken van internet zoals games online spelen of Facebook updaten hebben mogelijk niet genoeg aan 500MB. Dit geldt vooral voor personen die veel muziek en video streamen.

1GB tot 4GB

Terwijl een aantal jaar geleden het gemiddelde dataverbruik per maand nog op 500MB lag is het nu veel hoger. De komst van sneller internet, grotere databundels en 4G technologie is het verbruik meer dan verdubbeld. De gemiddelde smartphone gebruiker verbruikt iedere maand 1GB tot 4GB data. 1GB wordt aangeraden voor de gemiddelde gebruikers. Dit is een standaard hoeveelheid MB’s waar de meeste mensen voldoende aan hebben. Met 1GB is het nog altijd niet verstandig om te streamen. Als 1GB niet voldoende is en je door de databundel heen bent dan bieden de meeste providers een tijdelijke databundel aan. Dit is voordeliger dan een abonnement met een hogere databundel als je niet iedere maand over de datalimiet raakt. Bij een databundel van meer dan 2GB is het mogelijk om muziek en audio te streamen maar dan nog kan het niet iedere dag gedaan worden. Daar is meer data voor nodig.

Meer dan 4GB

Als je niet veel gebruik maakt van Wifi maar internet altijd nodig hebt, bijvoorbeeld voor werk, dan is een databundel van meer dan 4GB nodig. Hetzelfde geldt voor personen die veel muziek of video’s streamen of de internetverbinding gebruiken voor andere apparaten zoals een laptop. Voor de grootverbruikers zijn er providers die een onbeperkte databundel aanbieden. Een provider die dit aanbiedt is Robin Mobile. De “grote” providers zoals KPN en Vodafone bieden dit niet aan.