Sinds de introductie van de iPhone X is de notch, de inkeping aan de bovenzijde van het scherm, een eigen leven gaan leiden. 2018 gaat de geschiedenisboeken is als het jaar van de notch. Inmiddels is de inkeping in het scherm geadopteerd door alle smartphonefabrikanten en zelfs Samsung gaat overstag om de notch te implementeren. Waar iedereen het over eens is, is dat de notch duidelijk een tijdelijke hack is; een oplossing in afwachting van betere alternatieven. Met het oog op een volledig all-screen display zijn er nog enkele obstakels te overwinnen. Samsung, Huawei en Lenovo staan op het punt om een smartphone te lanceren met enkel een gat in het scherm voor de frontcamera. Eerder bleek dat Huawei ideeën heeft voor display met gat voor de speaker en nu blijkt dat ZTE een vergelijkbaar idee heeft. Dit blijkt uit een recente patentaanvraag van het Chinese bedrijf.

Speaker hole

De Chinese fabrikant ZTE heeft op 1 februari 2018 een designpatent aangevraagd welke op 27 november 2018 gepubliceerd is door het Chinese patentenbureau SIPO. In het patent van ZTE wordt een claim gelegd op het design van een smartphone met een speaker verwerkt in het display. Er is geen notch zoals bij de iPhone XS of Mate 20 Pro, maar enkel een opening voor de speaker. Dit biedt de ruimte om het display nog verder te vergroten in verhouding tot de behuizing. Bekijk de afbeeldingen uit het patent hieronder:

Uitgelicht: aanbieding van de dag

zte speaker

De enige vraag is waar de frontcamera geplaatst wordt in dit ontwerp. Er is in het display immers geen opening voor de frontcamera. Mogelijk heeft ZTE al ideeën om de frontcamera op termijn onder het scherm te plaatsen. Aan de onder- en bovenzijde is geen plek te vinden waar de frontcamera geplaatst zou kunnen worden.

Zoals de illustraties laten zien kan ZTE met de speaker in het display bijna de gehele voorkant met scherm vullen, voor een nog hogere screen-to-body ratio. Dit is vergelijkbaar met de Oppo Find X, alleen dan met een speaker in het scherm verwerkt. De illustraties laten verder een dual-camera aan de achterzijde zien met de flitser ernaast en een vingerafdrukscanner aan de achterzijde. Aan de zijkant zijn de volumebuttons te vinden, de 3.5mm koptelefooningang aan de bovenkant en een USB type-C aansluiting en twee extra speakers aan de onderzijde.

Dubbele notch smartphone

Of ZTE deze smartphone daadwerkelijk op de markt brengt is nog onbekend. Eerder dit jaar werd een concepttelefoon van het bedrijf gepubliceerd op de website van de IF World Design Guide met de naam Iceberg. Opvallend detail was de dubbele notch, aan de onder- en bovenzijde. Dit ontwerp kwamen we later tegen in een patent met een dubbele notch.

Het blijft de vraag of we in de toekomst kennis mogen maken met deze smartphones. ZTE vreesde eerder voor het voortbestaan door sancties van de Verenigde Staten. Het laatste nieuws is dat twee Amerikaanse senatoren belangrijke leden van het Witte Huis hebben verteld dat ZTE mogelijk de voorwaarden van een schikkingsovereenkomst met de Amerikaanse regering heeft geschonden. Welke invloed dit recente nieuws op de toekomst van ZTE heeft is nog onbekend, maar het is duidelijk dat de Chinese fabrikant het niet makkelijk heeft.

Bron: SIPO