Er is geen universeel ‘goed’ antwoord op de vraag of een telefoonverzekering echt nodig is. De meningen zijn nog altijd verdeeld. De ene groep gelooft dat een dekking voor verlies, diefstal en schade geldverspilling is, de andere groep durft niet met de smartphone over straat zonder een verzekering. Zoals geldt voor alle soorten verzekeringen is de telefoonverzekering ervoor bedoeld om je voor een vast bedrag per maand een stukje gemoedsrust te geven.
De afweging: wel of niet nemen?
Twijfel je of je nu wel of niet een telefoonverzekering moet nemen? Dan kom je al snel uit op de typische afweging: wil ik gemoedsrust voor een relatief klein bedrag per maand of hoop ik op het beste dat er niets gebeurt zolang ik de smartphone heb?
Ben je een verliezer?
Of je wel of niet geregeld je smartphone verliest, schade maakt of onzorgvuldig met je smartphone omgaat is de doorslaggevende factor bij de keuze voor een verzekering. Je kent jezelf beter dan iedere verzekeraar. Neem je het risico voor lief door geen verzekering te nemen of wil je geen enkel risico lopen?
Hoe je met je smartphone omgaat
Hoe waarschijnlijk is het dat je je telefoon verliest of beschadigt? De enige die écht inzicht heeft over je persoonlijke omgang met smartphones ben je zelf. Als je je smartphone nooit mee uit huis neemt dan loop je minder risico dan wanneer je smartphone aan je hand vastgeketend zit en je het ook tijdens je werk op de bouw gebruikt. Als je al meerdere keren een smartphone kwijt bent geraakt tijdens een stapavond, of geregeld in een ander bed beland, dan loop je meer risico dan gemiddeld.
Hoe je omgaat met je smartphone is bepalend voor je keuze.
Met een telefoonverzekering loop je weinig risico als er iets met je nieuwe smartphone gebeurt, hoogstens het eigen risico. Met andere woorden, voor het kleine bedrag per maand hoef je je niet druk te maken. Aan de andere kant loop je ook het risico dat als er niets met je smartphone gebeurt, je voor een langdurige periode voor niets hebt betaald. Zo lijkt het tenminste. In werkelijkheid is het geen weggegooid geld als je het niet gebruikt. Je betaalt voor de gemoedsrust, zodat als er wel iets gebeurt, je je geen zorgen hoeft te maken.
Vergelijk dit met een WA autoverzekering die, in tegenstelling tot de smartphoneverzekering, voor alle Nederlandse autobezitters verplicht is.1 Hoewel sommige mensen nooit schade veroorzaken of zelf het slachtoffer van schade zijn hebben zij wel altijd een autoverzekering die maandelijks of jaarlijks wordt betaald. Dit betekent niet dat zij voor niets betaald hebben, maar dat zij altijd beschermd zijn geweest tegen de risico’s.
Een telefoonhoesje helpt, maar niet altijd
Met een splinternieuwe smartphone in je hand staat het toestel bloot aan allerlei risico’s. In contact komen met je sleutels kan krassen op het scherm opleveren, uit je hand laten glippen kan de behuizing beschadigen en ergens tegenaan stoten kan voor de nodige barsten zorgen. Om dit grotendeels te voorkomen kiezen veel verstandige mensen ervoor om een telefoonhoesje te gebruiken, eventueel gecombineerd met een screenprotector. De klassieke vormen van bescherming zoals cases en hoesjes zijn de oplossing voor de aanraking met een meedogenloos trottoir, maar het beschermt niet tegen diefstal, verlies of water- en stofschade.
Langdurig abonnement, maar geen telefoon
De abonnementen die je voor een langere periode afsluit, bijvoorbeeld 24 maanden, hebben het voordeel dat de kosten verspreid worden over deze looptijd. Je betaalt hierdoor maandelijks voor de smartphone en niet het volledige bedrag ineens. Als je de telefoon verliest of als het gestolen wordt dan zit je nog wel aan het dure contract vast maar heb je geen smartphone meer. Een verzekering kan deze vervelende situatie voorkomen.
Telefoonverzekering afsluiten
Als je de keuze al gemaakt hebt dan is het goede nieuws dat een telefoonverzekering afsluiten snel geregeld is. De huidige verzekeraars van mobiele elektronica laten je de verzekering afsluiten op de website. Het neemt weinig tijd in beslag en je bent direct verzekerd voor alle risico’s die onder de voorwaarden vallen.
Verzekeraars
In Nederland is de keuze uit verzekeraars niet bijzonder groot. De “bekende” verzekeraars in Nederland lijken niet meer geïnteresseerd te zijn in het bieden van dekking voor smartphones. Er zijn nog maar enkele verzekeraars over die de mogelijkheid bieden om een smartphone te verzekeren. Dat zijn de volgende verzekeraars:
Premie en hoogte
Wat je maandelijks betaalt voor de telefoonverzekering hangt voor een groot deel af van de smartphone die je hebt gekocht. Het gaat dan voornamelijk om de waarde van het toestel. High-end smartphones met een hoge aankoopprijs zijn duurder in de verzekering dan goedkopere low-end smartphones. Dat is ook niet zo vreemd. De kosten van vervanging en reparatie zijn immers veel groter bij de premium smartphones. Het verschil is groot; zo kun je een betaalbare Samsung Galaxy telefoon bijvoorbeeld al verzekeren voor 7,49 p/m terwijl de premie van de nieuwste iPhone niet lager dan 13,99 euro p/m is. Bovendien loont het om te vergelijken. Bij de ene verzekeraar kost de premie 13,99 p/m terwijl de ander het aanbiedt voor 19,99 euro p/m.
De premie is niet afhankelijk van je geslacht, woonplaats, inkomen of schadevrije jaren
In tegenstelling tot veel andere verzekeringen, is de premie van mobiele telefoons niet afhankelijk van je geslacht, baan, waar je woont, wat je verdient of andere standaard “risico’s”. De premie van de telefoonverzekering neemt niet toe met een geschiedenis van verlies of beschadiging. Met andere woorden, degenen die nooit schade hebben betalen mee aan de schadevergoeding van degenen die wel schade claimen.
De premies van de verzekeraars zijn gemiddeldes van alle mensen die schade veroorzaken zodat er een gemiddelde maandelijks premie ontstaat. Mensen die nooit een schadegeval claimen maar wel trouw de rekening betalen zijn de verliezers. De winnaars, die profiteren van een verzekering, zijn goedkoper uit.
Leeftijd van de mobiele telefoon
Niet iedere smartphone kan verzekerd worden. Alleen “nieuwe” smartphones kunnen volgens de voorwaarden gedekt worden door de verzekering. In de voorwaarden van de verzekeraars staat meestal vermeld dat de dekking binnen 6 of 12 maanden na aankoop van de nieuwe mobiele telefoon moet worden geregeld. Als je je mobiel eerder dan 6 of 12 maanden geleden hebt gekocht, kan het moeilijk zijn om dekking te krijgen voor je toestel. Bij de grote providers in Nederland krijg je meestal nog minder tijd om een keuze te maken. Vaak heb je bij de aankoop van het toestel de keuze om de verzekering af te sluiten en daarna niet meer of tot maximaal een maand na aankoop.
Het (optionele) eigen risico
Mensen met een telefoonverzekering zijn soms verrast als ze ontdekken dat er een eigen risico betaald moet worden bij het indienen van een claim. Het eigen risico is niet bij iedere telefoonverzekering aanwezig maar het komt voor. In het geval van schade geldt eerst het eigen risico dat je zelf dient betalen. Als het bedrag van de schade, diefstal of verlies hoger is dan het eigen risico dan wordt het resterende deel vergoed door de verzekeraar.
Voorbeeld
Stel, je hebt een nieuwe Mate-smartphone van Huawei gekocht met een prijskaartje van 1000 euro. Je bent als de dood dat er iets gebeurt met je aanwinst en neemt een telefoonverzekering met een eigen risico van 50 euro. Waar je zo bang voor was gebeurt dan toch; je laat de Huawei smartphone op de grond vallen tijdens het fietsen. Reparatiekosten om het te laten maken: 300 euro. Je dient een claim in bij de verzekeraar en na controle wordt de claim toegekend. Je betaalt zelf 50 euro voor de reparatie terwijl de verzekeraar de overige 250 euro vergoed.
Eigen risico afkopen
Als er een eigen risico geldt dan is het vaak mogelijk om dit af te kopen. De verzekeraar biedt je bij de aanvraag dan de optie om geen eigen risico te nemen. In ruil voor een hogere maandelijkse premie is er dan geen sprake van een eigen risico. Je koopt het eigen risico in feite af door er maandelijks voor te betalen.
Als je van mening bent dat het eigen risico een struikelblok is voor het afsluiten van de verzekering dan is dat volledig te begrijpen. Je betaalt immers al maandelijks voor de verzekering en als er dan schade is moet je alsnog zelf wat betalen. Maar alleen omdat je een eigen risico moet betalen bij het indienen van een claim, is de dekking van de verzekering nog niet meteen zinloos. De kosten van reparatie of vervanging liggen meestal veel hoger dan het eigen risico.
Wat heb je nodig voor het afsluiten?
Voor de aanvraag van de telefoonverzekering heeft de verzekeraar enkele gegevens van je nodig. Ten eerste vraagt de verzekeraar je om je persoons- en bankgegevens. Om tot een premieberekening te komen wordt je ook gevraagd om het merk en model van de smartphone maar ook om het IMEI-nummer. Dit is een 15-cijferig nummer dat voor iedere smartphone uniek is. Aan de hand van dit nummer kun je de mobiele telefoon identificeren. Dit nummer kun je op deze manier vinden:
- Door op je telefoon *#06# in te tikken
- Op de doos van de telefoon, vermeld op een sticker met barcode
- Onder de accu op een sticker, gecombineerd met een barcode
Wat valt onder dekking?
Bij een verzekering zijn de voorwaarden leidend, daarin staat alles vermeld wat wel en wat niet gedekt is door de verzekering. Hoewel elke verzekeraar eigen regels heeft voor het vergoeden van schades zijn dit een aantal terugkerende schadegevallen die vergoed worden.
Valschade
Laat je je smartphone uit je handen glippen tijdens het wandelen met je hond? Tegenwoordig betekent dit gelukkig niet meteen dat het scherm in duizend stukken uiteen valt. Mocht dat toch wel gebeuren, wat altijd en bij elke val kan gebeuren, dan kun je bij de meeste verzekeraars vertrouwen op een vergoeding van de schade. Je kunt het display en glas laten vervangen met behulp van een professionele reparatie met authentieke onderdelen zodat je de smartphone volledig werkend weer terug krijgt. Je kunt bij een reparateur in de buurt terecht of bij een reparateur die door de verzekeraar voorgesteld wordt; dit verschilt per verzekeraar.
Waterschade
Heb je een smartphone met een hoge IP-certificatie zoals IP67 of IP68? Dan denk je misschien dat je smartphone gelijk staat aan een onderzeeër maar in werkelijkheid is schade door water nog altijd mogelijk. De hoge IP-rating helpt enorm tegen de dagelijkse druppels water maar het is niet waterproof; waterschade is nog altijd mogelijk. Dit risico is nog groter als je een smartphone hebt gekocht met een lage IP-rating of zonder deze certificatie. Laat je de smartphone per ongeluk in een beek vallen? Dan verzorgen de verzekeraars de afhandeling van de schade en vergoeding de kosten die erbij komen kijken, ook als het toestel vervangen moet worden.
Waterschade is altijd mogelijk, ook met een IP68 rating.
Schermschade
Een defect in het scherm kan altijd voorkomen. Als het niet je eigen schuld is dan kun je eerst navraag doen bij de fabrikant, of het onder de garantie valt. Mocht dat niet zo zijn dan kun je terecht bij de verzekeraar. Barsten, krassen en andere schade aan het display wordt bij alle verzekeraars vergoed onder de dekking van de telefoonverzekering. Als je scherm niet meer reageert op aanrakingen maar nog wel beeld vertoond dan kun je dit dus laten maken onder de voorwaarden van de verzekering. De kosten van vervanging van het scherm en reparatie worden betaald door de verzekeraar.
Diefstal
Niemand hoopt erop en iedereen wil het voorkomen; diefstal van je smartphone. Het betekent het verlies van een toestel dat een grote waarde vertegenwoordigd. Je hoeft niet op de garantie te rekenen en bij je andere verzekeringen hoef je ook niet aan te kloppen met je claim. Er is niemand die de kosten van vervanging vergoed, tenzij je een telefoonverzekering hebt. De diefstalverzekering van je smartphone is vaak optioneel, wat wil zeggen dat je deze mag afsluiten bij de verzekering maar dat het niet verplicht is. De dekking voor diefstal is meestal een optionele module van de telefoonverzekering. Als je smartphone uit je jas op het werk gestolen wordt dan kun je bij de telefoonverzekeraar aankloppen voor een oplossing. Je bent dan snel weer voorzien van een nieuwe telefoon.
Andere dekkingen
Hoewel dit de bekendste dekkingen zijn wordt er doorgaans nog meer vergoed door de verzekering van een smartphone. Daarbij kun je denken aan de volgende zaken:
- Implosie en/of explosie
- Brand- en/of bliksemschade
- Elektronische schade (kortsluiting, overspanning, inductie)
- Technische defecten
- Vorstschade
- Ondeskundig gebruik
- Bedieningsfouten
- Accudefecten
De dekking verschilt per verzekeraar. De voorwaarden vertellen je precies wat er gedekt is en wat niet. Bekijk voor de voornaamste verzekeraars de voorwaarden via deze links (openen in nieuw venster):
Nieuwe telefoon of reparatie?
Of je een nieuwe telefoon krijgt of een reparatie hangt af van de kosten van beiden, maar ook varieert het per verzekeraar. De meesten zullen je een vervangende telefoon bezorgen als de kosten hiervan lager zijn dan reparatie. Als de verzekeraar je type telefoon op voorraad heeft, dan ontvang je hoogstwaarschijnlijk een opgeknapte/gereviseerde smartphone of een vergelijkbaar model (rekening houdend met de leeftijd en de staat). Als derde optie kan de verzekeraar je een bedrag aanbieden ter hoogte van de waarde van de smartphone.
Als je telefoon beschadigd is en niet verloren of gestolen, dan kiezen verzekeraars vaak voor de goedkoopste oplossing; reparatie. Je kunt de smartphone dan opsturen naar de verzekeraar, of de reparateur, waarna je het toestel terug gestuurd krijgt als het gemaakt is. Dit betekent vaak wel dat je tijdelijk niet bereikbaar bent, tenzij je een toestel van iemand kunt lenen.
Vergoedingen
Als de smartphone gerepareerd kan worden dan betaal je eigen risico en de rest van de kosten worden betaald door de verzekeraar. Soms is een reparatie niet mogelijk, bijvoorbeeld bij diefstal, of is een reparatie duurder dan vervanging. In dit geval kiest de verzekeraar ervoor om het toestel te ontvangen. Je ontvangt dan een nieuw toestel of een refurbished smartphone. Je kunt om contant geld vragen, maar je krijgt dan vaak alleen het bedrag dat de verzekeraar zou betalen voor een vervangende telefoon. Je ontvangt niet het aankoopbedrag terug van je smartphone, maar een bedrag ter hoogte van de huidige waarde van je smartphone.
Claim indienen
Het indienen van een claim voor een schadegeval is heel eenvoudig. De huidige generatie telefoonverzekeraars laten je via de website de claim indienen, zodat het niet veel tijd kost. Je kunt 24 uur per dag, zeven dagen per week, online of telefonisch een claim indienen bij de verzekeraar.
Hoe zit het met de garantie?
Welke smartphone je ook in de winkel of op het internet koopt, als het een nieuw toestel is met een geldige factuur, dan heb je altijd garantie van de fabrikant. De meeste fabrikanten geven een jaar garantie op het product maar volgens de Nederlandse wet heb je recht op een ‘deugdelijk’ product dat minimaal twee jaar meegaat. Een smartphone hoort bij normaal gebruik dus minimaal twee jaar te gebruiken zijn. Als er in deze periode iets met de smartphone gebeurt, waar je zelf niets aan kunt doen, dan kun je aanspraak maken op de garantie. De fabrikant is verplicht je smartphone gratis te repareren als de smartphone binnen de garantietermijn kapot gaat door een fabricagefout. Dit zijn voorbeelden van schadegevallen die door de garantie vergoed worden:
- Het scherm toont plotseling een streep over de gehele lengte
- De software van fabrikant zorgt voor vastlopers
- De koptelefooningang is na een maand normaal gebruik al defect
De garantie komt van pas als je smartphone stuk gaat en het onder de verantwoordelijkheid van de fabrikant valt. In alle andere gevallen wordt het niet door de garantie gedekt zoals diefstal, verlies of toevallige schade.
Kan de woningverzekering hulp bieden?
De meeste woonverzekeringen zoals de opstal- en inboedelverzekering zijn alleen van toepassing als ze verloren zijn gegaan bij een woninginbraak of woningbrand. Zelfs als je te maken krijgt met deze ingrijpende gebeurtenissen dan is het mogelijk dat smartphones en tablet uitgesloten zijn voor vergoeding, of dat er een maximaal bedrag vergoed wordt van bijvoorbeeld 250 euro. Over het algemeen hebben verzekeraars van woonverzekeringen de smartphone uitgebannen in de voorwaarden zodat deze vrijwel niet meer vergoed worden bij diefstal of schade.
Alleen bij enkele all-risk woonverzekeringen kan er nog aanspraak worden gemaakt op vergoeding van de schade, als het voorval zich bij je thuis voordeed. Bij de woonverzekeringen is echter vaak een hoger eigen risico, waardoor je misschien niets vergoed krijgt en alsnog zelf voor de kosten komt te staan. Met andere woorden, op de woonverzekering hoef je in de meeste gevallen niet te bouwen als je schade aan je smartphone hebt.
Waar je rekening mee moet houden: uitsluitingen
Zoals altijd geldt bij verzekeraars is het gebruikelijk dat ze de voorwaarden naleven. Dit betekent dat er uitsluitingen in de voorwaarden zijn wanneer ze niet hoeven te betalen voor de claim. Het lijkt soms een excuus om niet te betalen maar daarom zijn de voorwaarden gemaakt. Het loont dus altijd om vooraf de voorwaarden te scannen op alle uitsluitingen zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Afhankelijk van de verzekeraar kan de lijst met uitsluitingen lang of kort zijn. Mogelijk ben je niet gedekt bij:
- materiaal- of fabricagefouten
- slijtage
- veroudering bij normaal gebruik
- opzet of grove schuld
- overmacht
- verloren of vermissing
- schade die geen invloed op functioneren heeft
- schade door software of programmeerfouten
- diefstal uit een voertuig
- uitlenen aan derden
- schade door natuurrampen
Het is belangrijk om te begrijpen dat een mobiele telefoonverzekering niet verplicht is. Als je pijnlijke herinneringen hebt aan de smartphones die je beschadigd hebt of laten vallen dan is een verzekering de moeite waard om te overwegen. Of het de kosten waard is? Dat is uiteindelijk een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken.