Het einde van 2018 is in zicht. De notch is volledig geïntegreerd in het assortiment van bijna alle fabrikanten. Maar al deze fabrikanten zijn niet van plan om voorgoed te settelen met de inkeping in het scherm. De notch is een tijdelijke oplossing, een hack in afwachting van een betere alternatief. Dat betere alternatief laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten.

Slider-phones lijken een optie, in-screen frontcamera’s maar ook is een trend gestart met het dubbele display. Het voordeel? Een frontcamera is niet nodig als selfies met de hoofdcamera gemaakt kunnen worden. De Nubia X is al voorzien van een dubbel scherm en ook is enkele dagen geleden de Vivo Nex Dual Display Edition aangekondigd. Wie de volgende is? Volgens een recente patentaanvraag zou dat zomaar het Chinese ZTE kunnen zijn, alleen dan met een twist.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Twee zijden, één display

De Chinese fabrikant ZTE heeft eerder dit jaar, op 27 februari 2018 om precies te zijn, een tweetal designpatenten aangevraagd. Deze zijn beiden op 7 december 2018 gepubliceerd door het Chinese patentenbureau CNIPA. In de patenten wordt een claim gelegd op het design van een smartphone met een opvallend kenmerk. Er is een notch, maar niet op een plek waar je het zou verwachten. In tegenstelling tot de gebruikelijke smartphonedesigns is de notch niet aan de voorkant te vinden, maar aan de achterkant. De smartphone is namelijk voorzien van één display dat van de voorzijde doorloopt naar de achterzijde. Bekijk de afbeeldingen uit het patent hieronder:

zte double screen 1

Geen frontcamera, hogere screen-to-body ratio

Het gepatenteerde ontwerp is vergelijkbaar met het dual display design, alleen bestaat het dan uit een enkel scherm. Het voornaamste voordeel van een dergelijk ontwerp is dat er geen frontcamera nodig is. Als gebruiker zou je immers met de hoofdcamera aan de achterzijde selfies kunnen maken en videobellen. De ruimtebesparing maakt het vervolgens mogelijk om de screen-to-body ratio te verhogen, vergelijkbaar met de Oppo Find X. Zoals de illustraties laten zien is er dan nog steeds ruimte genoeg voor een frontspeaker aan de bovenzijde. Verder biedt dit ontwerp dezelfde voordelen als het dual-screen design.

De afbeeldingen in de patentaanvraag laten verder een dual-camera zien, geplaatst in een inkeping aan de achterzijde. Doordat het scherm van de voor- naar de achterkant doorloopt zijn alle buttons aan één zijkant te vinden. Afgaande op wat de illustraties laten zien wordt de zijkant uitgerust met een aan/uit-knop, volumebuttons, een simkaartlade en nog een vierde button. Aan de onderkant is een USB type-C aansluiting te vinden en twee extra speakers.

Twee zijden, één display, twee notches

In de tweede patentaanvraag, met dezelfde datum, wordt het ontwerp van een vergelijkbare smartphone geclaimd. Bij dit ontwerp is de algehele lay-out hetzelfde met slechts één uitzondering, de notch aan de voorzijde. Dit brengt het totale aantal notches voor dit ontwerp op twee, misschien wat teveel van het goede? Bekijk de afbeeldingen uit dit patent hieronder:

zte double screen 2

Of ZTE deze smartphones daadwerkelijk op de markt brengt is nog onbekend. ZTE claimt, net zoals andere fabrikanten, vaker het ontwerp van een smartphone die uiteindelijk nooit de consumentenmarkt bereikt. Dit is overigens niet het enige ontwerp dat geclaimd wordt door het Chinese bedrijf. Eerder dit jaar legde ZTE al het ontwerp vast van een smartphone met dubbele notch, a.k.a The Iceberg, maar ook kwam onlangs een smartphone voorbij met de speaker in het scherm verwerkt. Kortom, hoewel ZTE het niet makkelijk heeft, blijft het werken aan innovatieve oplossingen. Maar of deze ooit het daglicht gaan zien?

Bron: CNIPAZTE patent