Onbeperkt internet

We kennen het allemaal: je denkt dat je op WiFi zit, maar ondertussen trek je je gehele mobiele internetbundel leeg. En je dacht nog wel dat 7 GB data ruim voldoende zou zijn. Maar… dat was het niet.

Zit je eraan te denken om een nieuw sim only abonnement te nemen? Alleen deze keer zonder zo’n irritante datalimiet? En ben je het zat om elke maand GB’s bij te kopen? Een sim only met onbeperkt internet is wat je zoekt. Met de ongelimiteerde variant van het sim only abonnement zijn hoge, onverwachte kosten verleden tijd. Je betaalt dus niet alleen voor mobiel internet, maar ook voor een stukje gemoedsrust.

Wat is onbeperkt internet?

Sim only abonnementen bestaan in alle vormen en maten; van kleine belbundels en veel GB’s tot onbeperkt bellen en helemaal geen internetbundel – inclusief alles daar tussenin. Het gaat zelfs zo ver dat je tot in detail kunt aangeven wat je wensen zijn en er is een abonnement dat daarop aansluit. De keuze is gigantisch.

Waar al deze sim only’s vroeger – oftewel enkele jaren geleden – volledig om de belminuten en sms’jes draaiden, gaat het nu vooral om de internetbundel. Wie belt er immers nog als je net zo snel een appje kunt versturen? Zoals je begrijpt is daardoor ook het aantal sms’jes dat bij een bundel hoort compleet irrelevant geworden. Elke nieuwe aansluiting draait voor 90% om de hoeveelheid GB’s; belminuten en sms’jes zijn bijzaak, hoewel je wel moet kunnen bellen als het echt nodig is.

Het antwoord van de providers

Sim only’s met onbeperkt internet zijn het antwoord van de providers op de alsmaar toenemende vraag naar grotere internetbundels. Waar 2 GB nog niet zo lang geleden een prima datalimiet was voor velen, zijn dezelfde gebruikers inmiddels al overgestapt naar 5, 7 of 10 GB bundels. En als het niet veel extra kost, dan liever zonder een internetlimiet. Toch? Want dan hoef je je helemaal geen zorgen te maken over je internetgebruik.

Met onbeperkt internet heeft de sim only geen datalimiet in Nederland. Je kunt onbeperkt streamen, filmpjes bekijken en downloaden. Er zijn geen waarschuwingen dat je bijna de maandelijkse limiet hebt bereikt, geen definitieve afsluitingen van het mobiele internet en geen extra kosten. Onbeperkt internet is zorgeloos.

Onbeperkt internet vergelijken

Heeft het ongelimiteerde aanbod van onbeperkt internet je interesse gewekt? Het goede nieuws is dat steeds meer providers in Nederland dit onderdeel maken van het assortiment. In het begin van de onbeperkt-revolutie was het slechts één provider, nu zijn het er al een handvol. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Vergelijk de abonnementen met onbeperkt internet:

Providers met onbeperkt internet

Nederland kent tientallen providers; van het oer-Hollandse KPN en het wereldwijd actieve Vodafone tot verschillende kleine partijen zoals Lebara en Simpel. Maar hoewel al deze providers sim only met internet aanbieden, hebben ze niet allen een abonnement met onbeperkt internet in het assortiment. Welke providers wel zo’n onbegrensd data abonnement hebben? Dit zijn de providers die op dit moment een ‘onbeperkt internet’-abonnement aanbieden:

t-mobile

T-Mobile Onbeperkt GB

Wie het over een bekende Nederlandse provider heeft, neemt al snel de naam van T-Mobile in de mond. En dat is eigenlijk best logisch: T-Mobile heeft namelijk het best geteste netwerk van Nederland. Het is bovendien de eerste provider die een landelijke dekking met 5G heeft bereikt. Iedereen die zo snel mogelijk onbeperkt 5G wil gebruiken, zit dus goed bij T-Mobile.

T-Mobile heeft sinds 2018 weer een ongelimiteerde databundel in het assortiment, genaamd Unlimited. Het werd groots gepresenteerd als hét alternatief voor vast internet. Inmiddels is de naam veranderd. Het ‘Onbeperkt GB’-abonnement van T-Mobile staat voor onbeperkt internet in Nederland en een bundel van 18 GB in de EU. Kijk voor de actuele T-Mobile tarieven in de vergelijker.

tele2

Tele2 Unlimited Data

De provider die supersnel, onbeperkt internet groot maakte in Nederland is Tele2. Omdat het van origine de prijsvechter-titel draagt, deed het dit daarnaast met een bijzonder laag tarief. Het ‘Unlimited Data’-abonnement was en ís een sim only om te overwegen, want het is bedoeld om ‘het internet leeg te trekken’. Nu zal dit niet snel gebeuren, maar het kan.

Bij Tele2 is er echter wel een catch: met Unlimited Data heb je een daglimiet van 5GB. Heb je de limiet bereikt? Dan kun je dit per 1 GB gratis uitbreiden, zodat je niet zonder data komt te zitten. In tegenstelling tot in Nederland geldt er voor gebruik binnen de EU wel een limiet van 18 GB. Bekijk de actuele Tele2 tarieven in de vergelijker.

budget mobiel

Budget Mobiel Onbeperkt

Zoals de naam van deze provider al aangeeft, is Budget Mobiel een discountprovider. Als onderdeel van Budget Thuis heeft deze aanbieder misschien niet een naam die herkenbaar is als die van T-Mobile of Tele2, maar dat is slechts een detail. Budget Mobiel is namelijk de vervanger en opvolger van Robin Mobile; de onbeperkt-provider die aan de wieg heeft gestaan van onbeperkte abonnementen.

Nu de diensten zijn overgegaan op Budget Mobiel – dat gebruik maakt van het KPN netwerk – is er een abonnement dat ‘Budget Mobiel Onbeperkt’-abonnement in het assortiment. Dit abonnement mag zich met recht onbeperkt noemen, omdat bellen, sms’en en data allemaal geen limiet kennen. Tenminste, in Nederland dan. In de EU geldt een limiet van 12 GB. Kijk voor de actuele Budget Mobiel tarieven in de vergelijker.

kpn

KPN Unlimited Data

Als we het over KPN hebben, dan weet iedereen welke provider ermee bedoeld wordt. KPN is de telecomaanbieder met Nederlandse roots, omdat het al in de 19e eeuw in Nederland werd opgericht. Toen heette het weliswaar nog geen KPN, maar de Nederlandse historie van dit bedrijf is ongekend in vergelijking met de andere aanbieders. KPN heeft zowel een 4G-netwerk als een licentie voor 5G, waardoor het netwerk ‘futureproof’ te noemen is.

Van de telefoonabonnementen is er één bundel van KPN dat onbeperkt is: Unlimited Data. Per dag krijg je 5 GB data tot je beschikking dat je steeds gratis kunt uitbreiden met 1 GB extra. Dit kan zowel in de app als via sms. 5G is standaard inbegrepen bij dit abonnement en het kent geen beperkingen in Nederland. In de EU geldt echter wel een limiet van 25 GB per maand. Bekijk de huidige KPN tarieven in de vergelijker.

vodafone

Vodafone Red Unlimited

Als een van de grootste providers in Nederland kan Vodafone niet achterblijven in de race om de veeleisende internetgebruiker. Hoewel Vodafone lange tijd geen onbeperkt internet aanbood als onderdeel van het telefoonabonnement, is dat sinds 2020 veranderd. Hoe kan het anders ook dat Tele2, T-Mobile en KPN het wel hebben, maar Vodafone niet.

Het abonnement dat geen limiet heeft voor de verbruikte data in Nederland heet Red Unlimited. Niet alleen is het internet onbeperkt, ook bellen en sms’en is onbeperkt. Met andere woorden: met dit abonnement hoef je je helemaal geen zorgen te maken over onverwachte kosten. Althans, als je in Nederland blijft. In de EU geldt namelijk een limiet van 25 GB per maand voor het internetgebruik.

Net als bij het Unlimited-abonnement van Tele2 krijg je iedere dag 5 GB data. Als je erdoorheen bent, dan ontvang je automatisch 1 GB extra en kun je dit vervolgens gratis aanvullen in de app met 1 GB extra. Kijk voor de actuele Vodafone tarieven in de vergelijker.

Unlimited data in het buitenland

Alle ‘onbeperkt’-abonnementen die verkrijgbaar zijn, gelden alleen voor Nederland. Voor mobiel internet in de EU gelden andere regels, omdat het in deze landen niet onbeperkt is. Alle providers hebben een limiet voor roamen in het buitenland bij deze abonnementen. Deze limiet verschilt per provider. Een overzicht:

  • KPN: 25 GB p/m
  • Vodafone: 25 GB p/m
  • T-Mobile: 18 GB p/m
  • Tele2: 18 GB p/m
  • Budget Mobiel: 12 GB p/m

Na het bereiken van de buitenland-limiet kun je blijven internetten of de verbinding wordt verbroken. Per provider is dit anders geregeld. Wordt de verbinding gestopt? Dan is het altijd mogelijk om extra GB bij te kopen, zodat je nooit zonder internet komt te zitten.

5G en Unlimited data

Al jaren werkt de telecomindustrie aan 5G: de opvolger van 3G en 4G. En dat gebeurt niet zonder reden. Als Nederlanders, maar ook als mens, verbruiken we steeds meer data. Niet alleen op onze smartphones en tablets, maar ook de systemen die zakelijk worden gebruikt en voor toepassingen in huis en in de zorg. Alles en iedereen is verbonden met het internet. Om deze steeds toenemende vraag naar data in goede banen te leiden – en dus zonder onderbrekingen – is sneller internet vereist. 5G is de oplossing met 1.000 keer meer capaciteit, lagere latentie (vertraging) en 100 keer sneller dan 4G.

Wat gebeurt er als je sneller kunt internetten? Je verbruikt meer data – en sneller. Drie Nederlandse providers kunnen daarin voorzien, omdat zij de licenties hebben verworven voor de frequenties die daarvoor nodig zijn: KPN, T-Mobile en Vodafone. Daardoor is 5G niet meer iets van de toekomst, het is hier: in het nu.

Alle providers met een licentie kunnen nu 5G aanbieden, hoewel ze nog niet allemaal een landelijke dekking hebben. Aangezien steeds meer smartphones ondersteuning bieden voor 5G, is het slechts een kwestie van tijd voordat je van het netwerk gebruikmaakt – als je dat nog niet al doet. Onbeperkt internet abonnementen zijn uitermate geschikt voor 5G, want als je meer en sneller data verbruikt, dan kun je maar beter geen datalimiet hebben.

Hoe langer de looptijd, hoe goedkoper het abonnement.

1, 12 of 24 maanden

Onbeperkt internetten is leuk, maar niet als je een onbeperkte verplichting aangaat waarna je jarenlang vastzit aan een telefoonabonnement. Want dat wil niemand. Bij de Nederlandse providers hoef je daar (gelukkig) niet bang voor te zijn. Alle onbeperkt providers bieden contracten aan met een looptijd van 1, 12 of 24 maanden. Hoe langer de looptijd, hoe goedkoper het maandtarief.

Als voorbeeld nemen we het ‘Unlimited Sim Only’-abonnement van Tele2. Heb je al een nieuwe smartphone? Dan kun je het 2-jarige abonnement kiezen voor een bedrag van € 25,- per maand. Wil je er niet zo lang aan vastzitten? Dan kies je het 1-jarige abonnement dat aangeboden wordt voor € 26,- per maand. Wil je het tijdelijk of als overbrugging? Neem dan het maandelijks opzegbare contract met een looptijd van één maand voor € 27,- per maand.

Zoals je ziet, neemt het maandtarief met één euro per maand toe. Als je de drie opties vergelijkt voor een periode van twee jaar, dan kom je uit op deze totalen:

  • 1 maand: € 648,- (27 x 24)
  • 12 maanden: € 624,- (26 x 24)
  • 24 maanden: € 600,- (25 x 24)

Veelgestelde vragen

Is onbeperkt ook écht onbeperkt?

Ja, maar er zijn wel een aantal regels. Om misbruik te voorkomen hebben enkele providers een voorzorgsmaatregel: sms voor meer data. Nadat je op een dag meer dan 5 GB hebt verbruikt, vragen ze je om een sms te versturen voor meer data. De verbinding wordt verbroken na het verbruik van 5GB. Na de sms wordt de verbinding hersteld en heb je opnieuw gratis internet tot je beschikking. Er zijn geen kosten verbonden aan deze extra data.

Kan ik de bundel in het buitenland gebruiken?

Ja, alleen is internet niet onbeperkt in het buitenland. Alle providers die een onbeperkte sim only aanbieden hebben een limiet voor dataverbruik in de EU. Hoeveel dit is, verschilt per provider en het bedrag dat je per maand betaalt. Dit is vastgesteld in de ‘Roam Like at home’-verordening. Internet buiten de EU valt niet onder de bundel.

Is er onbeperkt internet met 5G?

Ja, de drie Nederlandse providers met een 5G-licentie bieden standaard internet aan via dit netwerk. De abonnementen met onbeperkt internet van deze providers maken ook gebruik van dit snellere netwerk.

Zijn er onbeperkt internet abonnementen zonder bellen en sms’en?

Ja, sommige providers bieden een onbeperkt abonnement aan zonder belminuten en sms’jes. T-Mobile heeft bijvoorbeeld een Tablet Unlimited GB-abonnement met onbeperkt internet in NL, 24 GB in de EU en geen belminuten of sms’jes.

Is onbeperkt internet ook beschikbaar inclusief telefoon?

Ja, de Unlimited Data-abonnementen van de providers zijn zowel verkrijgbaar als sim only als met een toestel. Er zijn echter uitzonderingen: de providers die exclusief sim only’s verkopen en geen toestellen.

Kan ik de simkaart gebruiken in een ander (rand)apparaat?

Nee, de meeste providers hebben dit uitgesloten in de voorwaarden. De simkaart van onbeperkt mobiel internet mag bijvoorbeeld niet in een router geplaatst worden – ter vervanging van een vaste internetverbinding. Je smartphone gebruiken als WiFi-hotspot om meerdere apparaten mee van internet te voorzien is dus ook niet de bedoeling.

Wat is de Fair Use Policy?

De Fair Use Policy omschrijft het beleid van een provider ten aanzien van “redelijk” dataverbruik. In het beleid staat aangegeven wat een provider als redelijk verbruik bestempeld. Verbruik je structureel meer? Dan kun je een bericht verwachten van de provider met het verzoek om het verbruik te matigen. Dit doen de providers om excessief of oneigenlijk gebruik van het abonnement te voorkomen zodat andere gebruikers er geen last van ondervinden.

Wat is de minimumleeftijd voor onbeperkt internet?

De minimumleeftijd voor een onbeperkt internet abonnement is 18 jaar. Daarnaast gelden er regels voor het woonadres en bankrekening bij sommige providers. Zo kan het mogelijk zijn dat een Nederlands woonadres en Nederlandse bankrekening vereist zijn om een abonnement af te sluiten.

Wordt er een BKR-check gedaan bij een onbeperkt internet abonnement?

Het kredietwaardigheidsonderzoek, ook wel bekend als de BKR-check, wordt enkel gedaan bij het afsluiten van een toestelkrediet van meer dan € 250,-. Deze kredieten worden ook geregistreerd bij het BKR. De BKR-controle wordt dus alleen gedaan als het onbeperkt internet abonnement in combinatie met een toestelkrediet van meer dan € 250,- wordt afgesloten.