De Google Play Store app is onmisbaar op een Android smartphone. Hoe moet je anders nieuwe apps, games en digitale content downloaden naar je telefoon of tablet? Hoewel de Google Play Store app standaard geïnstalleerd is op alle Android apparaten is het mogelijk dat je de app niet meer kunt vinden. In sommige gevallen helpt het om het apparaat opnieuw op te starten maar als dit niet werkt dan is het tijd om eens verder te kijken.

Ik kan de Play Store app niet vinden

Als je de Google Play Store app niet kunt vinden dan kan dit verschillende redenen hebben. Ten eerste moet je controleren of je daadwerkelijk een Android apparaat hebt of een Chromebook die ondersteund wordt. Deze controle kun je uitvoeren door naar de Instellingen van je apparaat te gaan en vervolgens naar Systeem > Toestel-info. Op dit scherm kun je zien of en welke versie van Android op het apparaat draait. Eventueel is het ook mogelijk om een lijst met ondersteunde apparaten te bekijken op de website van Google.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

En nu?

Als de mobiele telefoon of tablet niet ondersteund wordt dan is het niet mogelijk om de Google Play Store app opnieuw te installeren. Als duidelijk is dat het apparaat op Android draait dan is het mogelijk dat je de Google Play Store app per ongeluk verborgen hebt. De app is dan niet van je apparaat verwijderd maar gewoonweg niet meer te vinden. Het herstellen van de Google Play Store app kan op onderstaande manier. Het is mogelijk dat in bepaalde versies van Android dit met een andere tekst weergegeven wordt.

  • Ga naar Instellingen
  • Open het menu (rechtsboven)
  • Kies Uitgeschakelde apps tone
  • Schakel de app weer in

Als ook dit niet werkt dan is het nog mogelijk om de Google Play Store app opnieuw te installeren met een .apk bestand. Dit is echter wat te technisch voor veel gebruikers. Als je het wilt proberen dan werkt het op de volgende manier.

Het .apk bestand download je naar je apparaat waarna je gevraagd wordt om de installatie te bevestigen. Dit komt doordat het bestand niet uit de officiële app store afkomstig is. Bevestig dat je de app wilt installeren en de Google Play Store app is weer te gebruiken. Via de Apkmirror zijn de laatste versies van Android als .apk bestand te downloaden.