Is de Google Play Store gestopt met werken of krijg je steeds de melding “Google Play Store is gestopt”? Iedereen met een Android smartphone heeft het wel eens meegemaakt. Als het gebeurt dan wil je natuurlijk weten wat er hand is. Waar ligt het aan en hoe is het probleem ontstaan? De melding komt ervoor als er een conflict in de software is waardoor de Play Store app niet meer naar behoren werkt. Waar dit door komt verschilt. De Play Store kan stoppen tijdens het downloaden van apps, niet openen wanneer je erop drukt of crashen als je een app aan het zoeken bent. Wat er ook gebeurt; er is een oplossing voor. Dit zijn de stappen die je kunt proberen om het probleem op te lossen:

De oplossingen

Internetverbinding controleren

Het is één van de simpelste oplossingen maar wordt vaak vergeten: de internetverbinding controleren. Als je geen verbinding met het mobiele netwerk of Wi-Fi hebt dan werkt de Google Play Store niet naar behoren. Schakel een keer over van Wi-Fi naar mobiele data of andersom en controleer of het probleem zich nog steeds voordoet.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Nieuwe apps uitschakelen

Als je vlak voor je problemen met de Google Play Store app een nieuwe app geïnstalleerd hebt dan is het mogelijk dat deze app in de weg zit. Schakel de app uit en controleer of de problemen zich dan nog voordoen.

Smartphone opnieuw opstarten

Als het op probleemoplossing aankomt dan is het opnieuw opstarten van de smartphone één van de meest gebruikte methodes. Loopt de telefoon vast of kun je een app niet meer openen? De smartphone opnieuw opstarten werkt in de meeste gevallen vlekkeloos. Het is eenvoudig, snel maar ook effectief in het oplossen van complicaties. Start de smartphone opnieuw op en kijk of de Play Store nog steeds stopt.

Datum en tijd controleren

Datum en tijd
Als de tijd niet goed ingesteld staat dan kan dit voor problemen zorgen in de Play Store. De app store controleert de datum en tijd van je smartphone en als deze niet klopt dan werkt de Google Play Store mogelijk niet meer. Om dit op te lossen zet je de datum en tijd op Automatisch op de volgende manier:
Instellingen > Systeem > Datum en tijd

Als de instelling nog niet op automatisch staat vink de instelling dan aan. De door het netwerk aangeleverde tijd en datum worden dan gebruikt. Het is ook mogelijk om dit uit te schakelen en handmatig de datum en tijd in te voeren maar dat is meestal niet nodig.

Laatste versie van de Play Store installeren

Google Play Store is één van de standaard apps die geleverd worden bij een nieuwe Android smartphone. Het kan echter gebeuren dat om de één of andere reden een update niet goed gegaan is waardoor je geen verbinding meer kunt maken. Het opnieuw downloaden en installeren van de Google Play Store kan in dat geval helpen om de problemen op te lossen. Je leest hier meer over de Google Play Store opnieuw installeren.

Play Store cache legen

Cache legenHet kan helpen om de Google Play Store problemen op te lossen door de cache te legen. Dit is opslagruimte die tijdelijk gebruikt wordt voor data. Die doe je op de volgende manier:
Instellingen > Apps > Applicatiebeheer > Google Play Store > Cache legen

In het Applicatiebeheer scherm moet je wat naar beneden scrollen om de Google Play Store instellingen te vinden in de lijst met apps. Controleer na het legen van de cache of de Play Store nog steeds ermee ophoudt of de melding toont.

Play Store gegevens wissen

gegevens wissenAls je al veel opties geprobeerd hebt dan kun je ervoor kiezen om de gegevens van de Google Play Store te wissen. Let op, dit verwijdert ook bepaalde opgeslagen informatie in de Play Store app zoals je inloggegevens en andere accountinformatie. Zorg ervoor dat je daarom je inloggegevens bij de hand hebt zodat je weer eenvoudig kunt inloggen. De gegevens kun je op de volgende manier wissen:
Instellingen > Apps > Applicatiebeheer > Google Play Store > Gegevens wissen

Google Play Store updaten

Als je smartphone niet automatisch de apps update dan kan het zijn dat ook Google Play Store verouderd is. De laatste versie installeren kan helpen om de problemen op te lossen. Je kunt op de volgende manier controleren of Google Play Store up-to-date is:
Open Google Play Store > Menu > Instellingen > Play Store-versie

Gegevens en cache Google Play Services wissen

Google Play Services wissenDe Google Play Services zorgt er op de achtergrond voor dat alle apps met de smartphone kunnen communiceren waardoor je bijvoorbeeld meldingen op je scherm kunt krijgen. Het legen van de cache en wissen van de gegevens werkt op dezelfde manier als bij de Google Play Store app. Dit doe je op de volgende manier:
Instellingen > Apps > Applicatiebeheer > Google Play Services > Gegevens wissen (Cache legen)

Google account opnieuw installeren

Deze stap kun je beter alleen uitvoeren als je de inloggegevens van je Google account bij de hand hebt. Als je deze niet meer weet sla deze stap dan over. Problemen met de Google Play Store app kunnen mogelijk opgelost worden door je Google account te verwijderen uit je smartphone. Dit kun je op de volgende manier doen:
Instellingen > Gebruiker en back-up > Accounts > Google > Druk op het email adres > Menu > Account wissen

Als je dit doet dan wordt je Google account in de smartphone gewist. Na het wissen kun je je Google account weer toevoegen.

Updates verwijderen

Updates verwijderenDe Google Play Store app is één van de apps die je niet kunt verwijderen. Je kunt wel de gegevens wissen, de cache legen maar ook de updates verwijderen. Deze updates verwijderen kan de problemen mogelijk oplossen. Dit doe je op de volgende manier:
Instellingen > Apps > Applicatiebeheer > Google Play Store > Updates verwijderen

Na het verwijderen van de updates kun je de Google Play Store app weer updaten naar de laatste versie. Controleer of de Google Play Store app dan nog steeds vastloopt of beeindigt.

Terugzetten naar de fabrieksinstellingen

back-up makenAls geen enkele andere optie werkt en je het bijna opgegeven hebt dan is er nog een laatste redmiddel: de smartphone terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dit is niet iets wat je zomaar doet, alle gegevens worden dan van de smartphone gewist. Alle foto’s op de smartphone, de apps die je gedownload hebt, je muziek en nog veel meer worden gewist. Mocht je toch voor deze drastische maatregel kiezen maak dan altijd een back-up en controleer of de back-up goed gelukt is. Pas als je dit gedaan hebt kun je de smartphone terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dit kun je op de volgende manier doen:
Instellingen > Gebruiker en back-up > Back-up maken en terugzetten > Fabrieksgegevens herstellen

Bevestig je keuze en de smartphone ziet er weer als nieuw uit; teruggezet naar de instellingen toen je de smartphone kocht. Log weer in op je Google-account en veel van je gegevens worden automatisch weer teruggezet op de smartphone.

Heeft één van deze oplossingen geholpen en komt de melding “Google Play Store is gestopt” niet meer terug? Laat het ons weten in de reacties.