Van alle items die je bezit zijn er maar weinig net zo kostbaar zijn als je smartphone. De gemiddelde iPhone vertegenwoordigt al snel een waarde van meer dan 1000 euro, terwijl je voor een vlaggenschip Samsung-model niet veel minder betaalt. Zonder dat je je ervan bewust bent ga je iedere dag de deur uit met je waardevolle smartphone. En als je het toestel per ongeluk verliest tijdens deze reis, dan kan het een vreselijke ervaring zijn.

Je wilt niets liever dan je smartphone terug. Niet alleen omdat het zo’n duur apparaat is, maar ook omdat een groot deel van je leven zich in de smartphone afspeelt. Van de gekke selfies met je nichtje tot je favoriete apps en muzieknummers; je zou het allemaal binnen een oogwenk kunnen verliezen. Tenminste, als je geen back-up hebt. Het enige dat je op dat moment kunt doen is je smartphone traceren, met de hoop dat je het lokaliseert en terugkrijgt.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Smartphone traceren

Of je nu gewoon de locatie van je verloren smartphone wilt controleren, of omdat je je kind wilt volgen; in deze gevallen wil je weten waar de telefoon is. Maar hoe doe je dat? Kan het voor elke smartphone? En wat heb je nodig om een smartphone te traceren? In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.

Telefoon van jezelf opsporen

Als je hier bent om je voor te bereiden op de dag dat je je telefoon verliest, dan heb je een voorsprong. Het is eenvoudiger om je smartphone terug te vinden als je vooraf de nodige maatregelen treft. En dat betekent: het installeren en inschakelen van een app die je helpt om je telefoon te traceren. Dit kan op iedere smartphone van de bekende fabrikanten.

Tip: Noteer het serie- of IMEI-nummer van je apparaat. Wanneer je aangifte doet bij de politie wordt vaak om dit nummer gevraagd.

Er zijn verschillende apps beschikbaar voor je smartphone om het toestel achteraf te traceren, maar de meegeleverde software van de bekendste fabrikanten werkt het best. Dit zijn de apps van de fabrikanten die je helpen om je telefoon terug te vinden, als je het bent kwijtgeraakt. De bekendste apps van fabrikanten die je hierbij helpen zijn Google’s Vind mijn apparaat, Apple’s Zoek mijn iPhone en Zoek mijn mobiel van Samsung.

vind mijn apparaat

Vind mijn apparaat (Android)

Android-gebruikers kunnen ‘Apparaat Vinden’ gebruiken. Omdat het een Google-service is, wordt deze gekoppeld aan je Google-account en kun je het bijbehorende apparaat vinden. Installeer eerst de Vind mijn apparaat-app die je kunt downloaden in de Google Play Store. Log in met je Google-account om je smartphone te koppelen. Eenmaal gekoppeld kun je je telefoon op elk moment van de dag traceren via Google Find My Device. Maar, dit kan alleen als je smartphone voldoet aan deze voorwaarden:

 • Je smartphone moet zijn ingeschakeld.1
 • Je smartphone moet zijn ingelogd op een Google-account.
 • Je smartphone moet verbinding hebben via mobiele data of wifi.
 • Je smartphone moet zichtbaar zijn op Google Play.
 • Locatie moet zijn ingeschakeld.
 • ‘Vind mijn apparaat’ moet zijn ingeschakeld.

Tip: Als je je telefoon aan Google hebt gelinkt, dan kun je je telefoon vinden of laten overgaan door naar telefoon vinden te zoeken op google.nl.

google find my device

Om gebruik te kunnen maken van Google Find My Device dien je wel eerst in te loggen met dezelfde Google-account als die van je smartphone. Eenmaal ingelogd zie je de exacte locatie van je Android-telefoon, waarbij de afstanden in de meeste gevallen tot op enkele meters nauwkeurig zijn. Mocht je je telefoon kwijt zijn, verloren tijdens het reizen, of als het gestolen is, dan kun je met Google Find My Device je telefoon traceren. En wanneer je inlogt op Google Find My Device zijn er nog meer opties die je kunnen helpen om de telefoon terug te vinden.

 • Laat je smartphone 5 minuten lang op hoog volume een ringtone laten afspelen, zelfs als het toestel op ‘stil’ staat.2
 • Beveilig je smartphone door het toestel te blokkeren en uitloggen uit je Google-account. Daarbij kun je een bericht of telefoonnummer tonen waarop je bereikbaar bent.
 • Wis alle inhoud van je toestel. Let op: als je dit doet, dan is je smartphone daarna niet meer te traceren.

Download nu voor ANDROID

zoek mijn iphone

Zoek mijn iPhone (iOS)

Dé app voor iPhone-gebruikers die hun smartphone willen traceren: Zoek mijn iPhone.
iPhone-gebruikers kunnen de Zoek mijn iPhone-app downloaden in de Apple App Store. Als je een iPhone hebt met iOS 5 of hoger, dan is deze app vooraf geïnstalleerd. Het werkt met iCloud dus het is toegankelijk via een browser of een ander iOS-apparaat.

Als je Zoek mijn iPhone hebt geïnstalleerd op je smartphone en gekoppeld aan je Apple-account, dan kun je iCloud gebruiken om je smartphone te traceren. Maar, dit kan alleen als je smartphone voldoet aan deze voorwaarden:

 • Je smartphone moet zijn ingeschakeld.3
 • Zoek mijn iPhone is ingesteld op je smartphone.
 • Je smartphone moet verbinding hebben via mobiele data of wifi.

Om gebruik te kunnen maken van iCloud Find dien je wel eerst in te loggen met dezelfde Apple-account als die van je smartphone. Eenmaal ingelogd zie je de exacte locatie van je iPhone, waarbij de afstanden in de meeste gevallen tot op enkele meters nauwkeurig zijn. Als Zoek mijn iPhone je apparaat niet kan vinden, wordt de laatst bekende locatie gedurende 24 uur getoond. Wanneer dit gebeurt dan kun je instellen dat je een e-mail ontvangt zodra je iPhone weer online komt.

verloren iphone

Mocht je je iPhone in de trein zijn vergeten, verloren tijdens het fietsen naar huis, of als je het apparaat gewoon niet kunt vinden in huis, dan kun je met iCloud Find dus je telefoon traceren. En als je eenmaal ingelogd bent op iCloud Find zijn er nog meer opties die je kunnen helpen.

 • Laat je iPhone een geluid afspelen om het toestel makkelijker terug te vinden.
 • Schakel de verloren-modus in waarmee je het toestel op afstand vergrendelt met een toegangscode. Je kunt hierbij een aangepast bericht met je telefoonnummer tonen op het toegangsscherm van het zoekgeraakte apparaat en de locatie traceren.
 • Wis alle inhoud van je iPhone. Hiermee voorkom je dat iemand anders toegang krijgt tot de gegevens op je iPhone. Let op: als je dit doet, dan is je smartphone daarna niet meer te traceren.
Activeringsslot van ‘Zoek mijn iPhone’

De ‘Zoek mijn iPhone’-functie bevat Activeringsslot, een feature die is ontworpen om te voorkomen dat iemand anders je Apple-apparaat kan gebruiken als deze gestolen of kwijtgeraakt is. En dat is precies wat niemand wil: iemand anders die toegang heeft tot al je privé-informatie. Activeringsslot wordt automatisch ingeschakeld wanneer je ‘Zoek mijn iPhone’ inschakelt.

Download nu voor IOS

zoek mijn mobiel

Zoek mijn mobiel (Samsung)

Hoewel je als eigenaar van een Samsung-telefoon kunt gebruikmaken van Google’s Vind mijn apparaat-functie, kun je ook de service van Samsung instellen. Om ervan gebruik te maken hoef je alleen maar ingelogd te zijn met je Samsung-account op je telefoon. Als je bent ingelogd op je smartphone kun je Zoek mijn mobiel gebruiken om het toestel te traceren. Dit is alleen mogelijk als je smartphone voldoet aan deze voorwaarden:

 • Je smartphone moet zijn ingeschakeld.
 • Je bent op je smartphone ingelogd op je Samsung-account.
 • Je smartphone moet verbinding hebben via mobiele data of wifi.
 • Locatie moet zijn ingeschakeld.

Om gebruik te kunnen maken van Zoek mijn mobiel dien je wel eerst in te loggen met dezelfde Samsung-account als die van je smartphone. Eenmaal ingelogd zie je bij benadering de locatie van je Samsung-telefoon. Wanneer de telefoon is uitgeschakeld, dan zie je de laatste locatie.

samsung traceren

Mocht je je smartphone onderweg verliezen, ergens laten liggen of als het gestolen is, dan kun je met Zoek mijn mobiel je telefoon traceren. En wanneer je inlogt op Zoek mijn mobiel zijn er nog meer opties die je kunnen helpen om de Samsung-telefoon terug te vinden.

 • Vergrendel het scherm, de aan/uit-knop en Samsung Pay op het apparaat.
 • Laat je telefoon overgaan: een beltoon wordt gedurende 1 minuut afgespeeld om je te helpen het toestel te vinden.
 • Maak een back-up van je gegevens. Er wordt verbinding gemaakt met een mobiel netwerk als Wi-Fi niet beschikbaar is.

Telefoon van iemand anders traceren

Als je hier bent om je de locatie van de telefoon van iemand anders te traceren, dan moeten we er direct bij vermelden dat dit vaak een moeilijke of zelf onmogelijke opgave is. En dit geldt vooral in de situatie waarin je vooraf geen maatregelen hebt getroffen, of het probeert te doen zonder toestemming van de eigenaar van de telefoon. Maar zelfs dan is het in sommige gevallen dan toch mogelijk om de locatie van een telefoon te bepalen.

Met toestemming

Soms wil je gewoon weten waar iemand is: uit interesse of omdat je denkt dat iemand tegen je liegt. Je kunt de persoon bellen, maar dan nog is het mogelijk dat er tegen je gelogen wordt. Dus als je niet op het woord kunt vertrouwen, wat doe je dan? Er zijn een aantal apps die de locatie van iemand anders tonen. Als het delen van de locatie in deze apps is ingeschakeld, dan kun je erachter komen waar iemand op dat moment is.

zoek mijn vrienden

Zoek mijn vrienden

Voor iPhone-gebruikers is er een app die de locatie van al je vrienden bijhoudt: Zoek mijn vrienden. Met Zoek mijn vrienden kun je eenvoudig je vrienden en familie vinden met je iPhone, iPad of iPod touch. Installeer de app op een Apple-apparaat en deel je locatie met je vrienden door ze uit je contactenlijst te kiezen, hun e-mailadres of telefoonnummer op te geven of gebruik AirDrop. Andersom, als je de locatie van een van je vrienden wilt weten, dan hoef je alleen maar de Zoek mijn vrienden-app te openen.

Download nu voor IOS

zoek vrienden

Zoek vrienden

Hoewel de naam er veel op lijkt, is dit niet exacte dezelfde app als hierboven. De Zoek mijn vrienden-app is ontwikkeld door Apple, terwijl Zoek vrienden door Google is gemaakt. En zoals je al verwacht: Zoek vrienden is de versie voor Android. Met de app kun je meerdere mensen tegelijkertijd volgen en hun exacte locatie op een kaart tonen.

Download nu voor ANDROID

Tip: Wil je tijdelijk je real-time locatie met iemand delen? Via WhatsApp kun je je live locatie delen voor een periode van 15 minuten, 1 uur of 8 uur.

Zonder toestemming

Iedereen heeft het recht op privacy, dus voordat je de telefoon van iemand anders probeert te traceren: denk er goed over na of je dat wel echt wilt. Het is een forse inbreuk op de privacy als je zonder toestemming de exacte locatie van iemand anders probeert te achterhalen. Aan de andere kant zijn er situaties te bedenken waarin je met een goede reden de locatie van iemands telefoon wilt traceren. Maar dit kan eigenlijk alleen als je vooraf toegang hebt (gehad) tot de telefoon van de ander.

Waarschijnlijk denk je bij het traceren van een smartphone meteen aan het combineren van drie telefoonmasten om de locatie te bepalen, ook wel bekend als triangulatie. Helaas heeft niet bijna niemand toegang tot de gegevens van de telefoonmasten. En zover hoef je je helemaal niet te verdiepen in het traceren van een smartphone. Het kan makkelijker, zonder state-of-the-art technieken.

Tracking-app installeren

De eenvoudigste methode is om een tracking-app op de telefoon van de persoon te installeren. Zoals je kunt begrijpen is dit verre van eenvoudig en is het zoeken naar het juiste moment om dit op een discrete manier te doen. In de app stores van Google en Apple zijn verschillende apps verkrijgbaar die dit voor je kunnen doen. Een van de voorbeelden is de Life360 app, bedoeld voor het traceren van telefoons.

Als je een dergelijke app op de telefoon installeert, vergeet dan niet om de meldingen uit te schakelen en het pictogram te verbergen. En als je het helemaal in geheim wilt doen, dan zou je zelfs een app kunnen installeren die een pictogram van een andere app helemaal kan laten verdwijnen.

Tip: Bel *#06# om het IMEI-nummer van je telefoon te achterhalen. Het nummer wordt vervolgens op het scherm getoond.

Traceren met IMEI-nummer

Elke mobiele telefoon heeft een eigen nummer, genaamd het IMEI-nummer. Dit is een 15-cijferige code die voor elke telefoon uniek is. Aan de hand van dit nummer is een telefoon te traceren. Helaas is dit geen opsporingsmethode die je zelf kunt uitvoeren: alleen de politie kan dit. De politie kan met de hulp van de providers nagaan bij welke zendmasten de telefoon zich heeft aangemeld. Met deze informatie zijn ze in staat om de telefoon te traceren tot een aardig nauwkeurige positie.

Kortom, het is mogelijk om een smartphone te traceren, met én zonder toestemming. Dat is handig als je je telefoon bent verloren op een festival, maar ook als je peperdure iPhone is gestolen. En zelfs als je geen toestemming hebt om een telefoon te traceren, is het mogelijk om achter de locatie te komen. Alleen is het dan wel verstandig om nooit de wet te overtreden, want soms is een telefoon traceren op het randje van wat toelaatbaar is.