Opvouwbare telefoons

mate x galaxy foldVan de mobiele telefoon naar de smartphone was een grote stap. Met de eerste iPhone als trendsetter begon de smartphone aan een eigen leven. Het begon met een 3.5 inch display maar inmiddels is het gemiddelde formaat tot ruim 6 inch gestegen. Het formaat ging van klein naar groot en groter dankzij deze alsmaar toenemende displayformaten. Maar dit kan niet oneindig doorgaan. De broek- en jaszakken, handtassen en andere dragers blijven immers even groot.

Smartphonemakers hebben jarenlang aan dit probleem gewerkt en de oplossing is de opvouwbare telefoon. Eenvoudig mee te nemen, een kleiner dichtgeklapt formaat maar toch een fors display: het is waar smartphoneliefhebbers jarenlang over hebben gedroomd. Maar het was het wachten waard. Het tijdperk van de opvouwbare smartphone is begonnen. Dit zijn de opvouwbare telefoons.

[product_attribute attribute=’opvouwbaar’ filter=’ja’]
Modellen worden toegevoegd zodra deze in Nederland te koop zijn.

Voordelen opvouwbare telefoons

  • Kleiner formaat dichtgevouwen
  • Groter display opengevouwen
  • Grotere batterijen met meer capaciteit
  • Meer ruimte voor onderdelen
  • Meer camera’s

Het verhaal van patenten

De historie van de opvouwbare smartphone gaat vele jaren terug. Prototype smartphones met een flexibel display werden al vroeg na de introductie van de eerste smartphone getoond tijdens evenementen. LG, Samsung en andere schermfabrikanten liepen voorop in de strijd, maar waren nog niet gereed om het daadwerkelijk in een écht product te introduceren. De technologie stond nog maar in de kinderschoenen.

De jaren erna werden gekenmerkt door een lange reeks patentaanvragen, voornamelijk van LG en Samsung. Dankzij deze patenten kregen we al ruim voor de introductie van de eerste opvouwbare telefoon inzicht in de mogelijke designs, de werking van de scharnieren en de technologie achter het flexibele scherm. Van geavanceerde technieken tot simpele lay-outs; alles is voorbij gekomen in de pre-foldable periode. En al deze patenten bereidden ons voor op wat zou komen; de eerste opvouwbare telefoon.

samsung galaxy fold total

‘S Werelds eerste opvouwbare telefoon

Het is 2018 en de eerste opvouwbare smartphone komt eraan. Wordt het de Galaxy X van Samsung, zoals het toestel toen werd genoemd, of zou LG er met de eer vandoor gaan? Of zou Huawei toch eerder zijn met de introductie van een Chinese versie? Niemand had het verwacht, maar de primeur ging toch naar China. Niet naar Huawei, maar naar het relatief onbekende Royole, een Chinese fabrikant van flexibele displays en apparaten.

Op 31 oktober 2018 introduceert Royole de FlexPai; ’s werelds eerste opvouwbare telefoon. Met het debuut van de FlexPai versloeg de kleine Chinese David de twee Goliaths, om er met de primeur vandoor te gaan. Het was geen ingewikkelde versie en ook was het niet tot in de puntjes uitgedacht, maar het was als eerste op de markt. De FlexPai heeft een 7.8 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 1920 x 1440 pixels. Door het dicht te vouwen blijft het scherm te gebruiken, met behulp van de vouw naar buiten.

Maar er zijn meer manieren en oplossing om een smartphone op te vouwen. Dat lieten Huawei én Samsung begin 2019 zien met de introductie van de twee opvouwbare telefoons waar we zo lang op hadden gewacht; de Huawei Mate X en de Samsung Galaxy Fold.

mate x