Smartphonemakers zijn continu op zoek naar nieuwe technologieën. Van de camerasensors die steeds meer megapixels krijgen tot de procestechnologie achter de chipsets: er worden miljarden geïnvesteerd in de R&D afdelingen van deze bedrijven. Het doel is om de concurrentie voor te blijven met innoverende technieken. En vandaag komen we daar weer een bijzonder voorbeeld van tegen, gespot door LetsGoDigital, de autoriteit op het gebied van technologische patenten.

Smartphone met een uitbreidbaar scherm

Samsung heeft een nieuw patent aangevraagd waarin het ontwerp van een smartphone wordt vastgelegd, ook wel een design patent genoemd. Het patent werd eind 2018 ingediend voor het KIPO (Intellectual Property Office of Korea) en werd in mei 2019 goedgekeurd. In dit patent wordt met behulp van illustraties een smartphone met een uitbreidbaar scherm getoond.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Niet opvouwbaar, maar uitbreidbaar

De smartphone is niet opvouwbaar, maar uitbreidbaar, zoals de schetsen in de patentaanvraag laten zien. Deze schetsen hebben de ontwerpers van LetsGoDigital omgetoverd tot een aantal realistische beelden van de toekomstige smartphone. Hoe dit futuristische model eruit kan zien, is te zien op de volgende afbeeldingen.

Werking niet bekend

Zoals we kunnen zien in de schetsen en de renders, zou de smartphone een flexibel en uitbreidbaar scherm hebben dat naar de zijkant uitgebreid kan worden. Hierdoor verandert de smartphone in een tablet, maar op een andere manier dan de opvouwbare telefoons die nu op komst zijn. Hoe dit precies werkt is niet duidelijk, aangezien designpatenten doorgaans niet voorzien worden van uitgebreide informatie over de werking. Vooralsnog moeten we het dus doen met de afbeeldingen.

Terwijl de controversiële Galaxy Fold het Zuid-Koreaanse bedrijf bezighoudt, legt Samsung aan de lopende band patenten vast. Soms worden deze later gebruikt in consumentenproducten, maar vaker blijven deze op de plank liggen. Bovendien is Samsung niet de enige fabrikant met dit idee: ook LG heeft ideeën voor een smartphone met uitschuifbaar scherm. En hoewel deze patenten misschien nooit gebruikt worden voor een product, laten ze wel zien waar de fabrikanten aan werken. In het geval van Samsung zijn er dus een aantal open-minded designers die de toekomst op een florissante manier voor zich zien.