Het tijdperk van de opvouwbare smartphone is gestart met de aankondigingen van de Samsung Galaxy Fold en de Huawei Mate X. De introductie van de eerste opvouwbare modellen betekent het begin van een nieuwe categorie. Deze categorie is de oplossing voor de steeds groter wordende displays van smartphones. Dankzij de notch, pop-up en slider-camera’s bleven de afmetingen weliswaar enigszins binnen de perken, maar ergens houdt het op. De opvouwbare smartphone is daarmee het antwoord op de vraag van de consument. Met een simpele vouw worden de afmetingen in tweeën gedeeld. LG heeft nog een andere oplossing voor dit probleem en dat is een uitschuifbare smartphone met ‘stretchable’ display.

Uitrekbaar display

LG heeft enkele jaren geleden een patent aangevraagd bij het Amerikaanse USPTO met de titel ‘Mobile Terminal’ dat vervolgens verschillende keren geüpdatet is. Hierna is het vandaag op 5 maart 2019 weer gepubliceerd in de database van het patentenbureau. Hoewel de titel weinig prijsgeeft, is in de beschrijving en de claims van het patent te lezen dat het om een smartphone gaat met een ‘stretchable’ display. Dit is hoe dat eruit ziet:

lg uitschuifbaar

In- en uit elkaar

In het patent wordt een smartphone omschreven dat is uitgerust met een display dat in één of meerdere richtingen uitgebreid en verkleind kan worden. Dit is mogelijk doordat de behuizing uit meerdere delen bestaat die over en uit elkaar geschoven worden. Als de smartphone en het display uitgerekt worden dan schuiven de delen uit elkaar, waardoor het formaat van de smartphone toeneemt. De grip op de individuele delen van de behuizing maakt het vervolgens mogelijk om de delen weer over elkaar te schuiven, om het display en de smartphone zelf te verkleinen.

lg delen

Van klein naar groot en terug

Door het in- en uit elkaar trekken van de behuizing wordt ook het display uitgerekt. Delen van het display zijn bevestigd aan de individuele delen van de behuizing. Zo neemt het display toe en af in formaat, gelijk aan de bewegingen van de behuizing. De mogelijkheden van deze werkwijze worden in deze illustraties getoond:

lg voorbeelden

Ruimtebesparing als voordeel

Het voordeel van een dergelijke smartphone is duidelijk en is niet veel anders dan dat van een opvouwbare telefoon. Met een uittrekbare smartphone is er het voordeel van een groter scherm, maar dat het nog steeds in een broekzak, jas of tas past. Vooralsnog zijn er nogal wat technische beperkingen om dit naar te consumentenmarkt te krijgen. Verwacht daarom niet dat een uitschuifbare smartphone met ‘stretchable’ display binnenkort in de schappen zal komen te liggen. Of dit de toekomst van de smartphone is? Wie zal het zeggen. Wat dit patent in ieder geval wel laat zien is dat er ideeën zijn voor een smartphone die je uit elkaar kunt trekken, zonder dat het stuk gaat. Het lijkt misschien moeilijk te geloven op dit moment, maar we staan dan ook pas aan het begin van het flexibele tijdperk.

Bron: USPTO