De wereld wacht met smart op de opvouwbare telefoon van Samsung. Verhuld in een case werd het toestel met flexibel display vorige week dan eindelijk getoond. Hoewel het ontwerp geheim gehouden werd kregen we een eerste blik op hoe het toestel gevouwen wordt. Terwijl iedereen ervan uitgaat dat de opvouwbare smartphone alleen dicht- en opengevouwen kan worden is het mogelijk dat het een dubbele vouw bevat. Het Amerikaanse patentenbureau USPTO heeft vandaag namelijk een patentaanvraag van Samsung gepubliceerd waarin het ontwerp van een opvouwbare toestel met dubbele vouw wordt geclaimd.

Dubbele vouw

Samsung heeft de aanvraag voor bescherming van het ontwerp al enige tijd geleden gedaan, op 17 juni 2016 om precies te zijn. De patentaanvraag is echter pas vandaag op 13 november 2018 gepubliceerd in de USPTO database. In het patent word bescherming aangevraagd voor een ontwerp van een elektronisch apparaat dat niet één keer maar twee keer gevouwen kan worden.

samsung dual fold flat

Drie delen, één scherm

Het design waar de claim op wordt gelegd bestaat uit drie delen die verbonden zijn met één flexibel display. Volledig dichtgevouwen heeft het toestel de vorm van een smartphone met aan de achterzijde de camera. Eenmaal opengevouwen heeft het de vorm van een tablet maar dan met een extra schermruimte op de achterzijde. In deze positie is de camera eveneens te gebruiken, zo tonen de illustraties van het patent. Volledig opengevouwen wordt er maximaal gebruik gemaakt van het flexibele display.

Door de dubbele vouw is het toestel van smartphoneformaat open te vouwen tot een grote tablet. Hoewel het geen onderdeel van de claim vormt worden in de illustraties ook een 3.5mm koptelefooningang, speaker en een USB Type-C aansluiting aan de onderzijde van het toestel getoond. Aan de bovenzijde is er plek voor de simkaartlade.

samsung dual fold

Meerdere ontwerpen

Zoals de illustraties laten zien heeft Samsung vergevorderde plannen voor het introduceren van meerdere modellen met flexibele displays. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft al diverse ontwerpen vast laten leggen bij diverse patentbureau’s waardoor het gissen blijft welke versie uiteindelijk in de schappen komt te liggen. Bovendien vragen fabrikanten zoals Samsung aan de lopende band patenten aan om ontwerpen te beschermen. Dit is echter nog geen garantie op een daadwerkelijke introductie. Volgens geruchten staat de eerste opvouwbare smartphone gepland voor een onthulling tijdens MWC 2019 met daaropvolgend een release in maart 2019.

Bron: USPTO