Het is officieel: de Samsung Galaxy Note 9 is op 9 augustus gepresenteerd. Op deze datum had Samsung het Unpacked-evenement ingepland voor de presentatie van de nieuwe Galaxy smartphone. Het evenement vond plaats in het Barclays Center in Brooklyn, New York. Met een 6.4 inch QHD+ scherm, 4000 mAh batterij, Bluetooth S Pen en meer werkgeheugen dan ooit is de Note 9 hét topmodel voor 2018. Voor wie niet zonder de stylus kan en een nieuw Note model zoekt is dit het toestel dat bovenaan het verlanglijstje komt te staan.

Vergelijk de Samsung Galaxy Note 9 abonnementen

Kopen?

De Galaxy Note 9 is direct na de officiële presentatie als pre-order te bestellen in Nederland. De pre-orders lopen tot 23 augustus waarna de toestellen vanaf 24 augustus geleverd worden. Zoals altijd geldt dat wie de smartphone het eerst bestelt, het toestel het snelst thuisgestuurd krijgt. De Samsung Galaxy Note 9 is nu te koop als los toestel of in combinatie met een abonnement.

Galaxy Note 9 livestream

Samsung gaat het evenement zoals gebruikelijk livestreamen. De presentatie van de nieuwe Galaxy Note begint om 17:00 uur Nederlandse tijd. Een bijbehorende teaser laat de kenmerkende S-Pen zien in een gouden kleur die altijd bij de Note toestellen geleverd wordt. De uitnodiging verwijst ook naar verschillende kleuropties voor de S Pen, die meestal alleen in het zwart wordt geleverd. Uit gelekte afbeeldingen is al te zien geweest dat de S Pen uitgerust is met meerdere kleuren.

Geen juli maar augustus

Eerder werd gedacht dat Samsung de Galaxy Note 9 mogelijk eerder dan verwacht zou presenteren. De releasedatum van de Note 9 lag op eind juli als we de geruchten mochten geloven. De Korean Herald baseerde dit op gesprekken met insiders van het Zuid-Koreaanse bedrijf. De Galaxy S9 modellen waren ten tijde van dit bericht nog maar net geïntroduceerd maar deze nieuwe modellen verkopen niet zo goed als verwacht. De laatste berichten vertellen dat inmiddels al miljoenen exemplaren verkocht zijn maar dat de totale verkopen achter lopen op de verwachtingen. Om het tij te keren en de totale verkopen omhoog te duwen is Samsung van plan om de Galaxy Note 9 zo snel mogelijk uit te brengen, zelfs iets eerder dan gebruikelijk.

Eerder dan verwacht

De Samsung Galaxy Note wordt normaal gesproken in de maand augustus of september gelanceerd. De Galaxy Note 7 uit 2016 met de bekende accuproblemen werd bijvoorbeeld op 2 augustus onthuld waarna het een week later in het thuisland verkrijgbaar was. Vorig jaar was de Galaxy Note 8 op 15 september verkrijgbaar in thuisland Zuid-Korea en niet veel later in een reeks andere landen. Deze vertraging van ruim een maand was het gevolg van de problemen van de voorganger. Inmiddels heeft Samsung alle processen onder controle en verloopt alles weer volgens plan. Voor de Galaxy Note 9 was Samsung zelfs van plan om de releasedatum verder naar voren te verschuiven maar dat blijkt achteraf toch niet het geval te zijn. De smartphone met stylus wordt nu begin tot midden augustus in de schappen verwacht. De releasedatum in Nederland zal dan volgens verwachting vanaf midden augustus tot begin september plaatsvinden.

note9 kleurenBloomberg had het bij het rechte eind wat betreft de officiële datum van de presentatie. Dit liet het weten in een recent nieuwsbericht. Volgens Bloomberg wordt de Galaxy Note 9 officieel gepresenteerd op 9 augustus. Daarbij wordt vermeld dat het daadwerkelijk de Note 9 naam zal dragen en over een verbeterde camera en processor zal beschikken.

Het geplaagde model

Na de Galaxy Note 7 en het daaropvolgende debacle was het nog maar de vraag of er ooit nog een Note zou komen maar vorig jaar werd dan toch de Galaxy Note 8 onthuld. Dat de Galaxy Note nog steeds succesvol was bleek uit de aantallen verkochte exemplaren. Consumenten waren vergevingsgezind en kozen massaal weer voor het Galaxy toestel met de stylus. De problemen met de batterij waren opgelost en aanvullende veiligheidsmaatregelen moeten in het vervolg voorkomen dat er ooit nog berichten online verschijnen over ontploffende Samsung batterijen. Met de Galaxy Note 8 speelde Samsung het op veilig door een kleinere batterij te gebruiken maar voor de Note 9 wordt verwacht dat de Koreaanse fabrikant wederom een grotere batterij zal inzetten.

Verwachtingen

De Samsung Galaxy Note 9 zal naar verwachting over dezelfde chipset als de Galaxy S9 beschikken; de Exynos 9810. Tenminste, dit is de chipset voor Nederland. In veel andere landen wordt het toestel aangedreven door de Snapdragon 845 chipset van Qualcomm. De chipset wordt bijgestaan door 6GB RAM zo blijkt uit een recente benchmark. Uit een andere benchmark kwam naar voren dat ook de Note 9 over een Infinity Display beschikt en getest is met Android 8.0 Oreo. Mogelijk dat het systeem ten tijde van de introductie een upgrade naar een nieuwe versie krijgt maar dat is nog onbekend op dit moment. Inmiddels zijn veel smartphones al voorzien van Android 8.1. De Galaxy Note 9 zal bovendien weer voorzien zijn van een stylus die ongetwijfeld verbeterd is. Verder is het nog vrij onbekend wat de unique selling points van de Note 9 gaan worden. Fans hopen op een in-display vingerafdrukscanner maar dit is niet wat de kenners verwachten.

Boost voor de verkopen

De vervroegde releasedatum van de Note 9 komt goed uit voor Samsung. Met een onthulling in het begin van augustus loopt Samsung dan voor op Apple dat ieder jaar in september de nieuwe modellen presenteert. Door de Note 9 eerder op de markt te brengen geeft het de verkopen een boost en een snelle start in de strijd om de consument die graag een premium smartphone wil. De release op een eerder moment biedt ook meer ruimte voor de toestellen die erna komen. Zo zou Samsung van plan zijn om ook de Galaxy S10 eerder uit te brengen, met een verwachte presentatie in januari 2019.

De eerste opvouwbare telefoon

De release van de Galaxy S10 zou eerder uitgebracht worden om ruimte te maken voor het nieuwste Samsung toestel; de Galaxy X oftewel de opvouwbare telefoon. De Zuid-Koreaanse fabrikant zou van plan zijn om dit langverwachte toestel met opvouwbaar display tijdens het Mobile World Congress in 2019 te presenteren. Als dit futuristische smartphone model daadwerkelijk in februari 2019 onthuld gaat worden dan zou dit de verkopen van de Galaxy S10 kunnen vernietigen als deze tegelijk gepresenteerd wordt.