De “notch” is de allerlaatste trend op smartphonegebied. Wie vandaag de dag in de schappen van de telefoonwinkel rondkijkt ziet steeds meer smartphones met een inkeping aan de bovenkant van het display. Met de iPhone X als trendsetter duurde het niet lang voordat de Android concurrentie aanhaakte. Apple kopiëren is immers big business. Huawei, LG, Asus, Oppo en vele anderen hebben inmiddels de notch omarmd maar één grote producent nog niet; Samsung. Daar komt mogelijk verandering in, zo blijkt uit een recent patent dat het Zuid-Koreaanse bedrijf in China heeft aangevraagd.

Samsung Galaxy “Notch”?

Het Chinese patentenbureau SIPO heeft op 30 maart 2018 een patent van Samsung Electronics gepubliceerd waarin bescherming aangevraagd wordt voor een opvallend smartphone design. In het patent wordt het design van een smartphone getoond met de kenmerkende inkeping aan de bovenkant van het display. Wie de afbeeldingen uit de patentaanvraag bekijkt zal het erover eens zijn dat dit ontwerp wel erg veel op de iPhone X lijkt. De notch maakt het mogelijk om de randen nog verder te minimaliseren maar er is dan nog wel ruimte voor de sensors, camera en speaker. In tegenstelling tot de iPhone X heeft Samsung echter het idee om minder technologie in de notch te verstoppen, gezien het kleinere formaat. Een ander verschil is aan de achterzijde te zien waar de dual-camera niet verticaal geplaatst is maar horizontaal. Bovendien is er geen fysieke vingerafdrukscanner in de illustratie zichtbaar. Dit duidt op een vingerafdrukscanner onder het scherm of de integratie van Intelligent Scan, de combinatie van gezichtsherkenning en een scan van de iris. Bekijk de afbeeldingen uit het patent hieronder:

samsung notch full

De hoogste screen-to-body ratio

Smartphoneproducenten zoals Samsung doen er alles aan om de concurrentie voor te blijven. Een belangrijk onderdeel van de recente innovaties is de minimalisering van de randen om het display, voor een zo hoog mogelijke screen-to-body ratio. Voor de zijranden introduceerde Samsung het EDGE display dat over de randen doorloopt. Om de onderste rand te verkleinen werd de vingerafdrukscanner naar achteren verplaatst maar dit was niet genoeg. Bij de volgende Galaxy werd deze onderste rand verder verkleind, net als de bovenrand. Met de Galaxy S9 zit Samsung nu op het punt waarop de verbeteringen voor een hogere screen-to-body ratio minimaal zullen zijn. De enige oplossing voor nu is het introduceren van een notch. Zoals Carl Pei, de CEO van OnePlus, al in een tweet aangaf zullen gebruikers moeten leren om van de notch te houden. Of toch niet?

Geen notch maar fullscreen

Tegelijk met de vorige patentaanvraag heeft Samsung namelijk een tweede ontwerp laten registreren bij het SIPO patentenbureau. Dit futuristische ontwerp toont aan waar de huidige trend zich op richt; een smartphone met een screen-to-body ratio van 99 procent. Geen zichtbare vingerafdrukscanner aan de voorkant, geen speaker, sensors en frontcamera. Met dit ontwerp zou alles onder het display verwerkt moeten worden, net zoals dat nu al in de planning staat voor de vingerafdrukscanner. Of en wanneer dit technisch mogelijk is nog moeten blijken maar het geeft ons ieder geval een blik op de toekomst. Bekijk de afbeeldingen uit het patent hieronder:

samsung no notch full

De bescherming van een design betekent niet direct dat een smartphone met dit ontwerp geïntroduceerd wordt maar het zegt veel over de huidige trend. Samsung lanceerde vlak na de release van de iPhone X nog een commercial waarin potentiële kopers van de Apple smartphone belachelijk gemaakt werden. Met de titel “growing up” toonde de commercial een apple fanboy die overstapte naar de Note 8 na het zien van de mensen in de rij voor de iPhone, allemaal uitgerust met een “notch” kapsel. Ondertussen was Samsung al lang bezig met een eigen versie van de notch, zo blijkt uit de recente patentaanvraag. Zelfs tijdens het Unpacked event van de Galaxy S9 en S9+ sprak de CEO van Samsung’s mobiele divisie DJ Koh met de geruststellende woorden ”And as always, you know, there’s no notch.” Of deze uitspraak lang stand blijft houden zal nog moeten blijken. Als er dit jaar daadwerkelijk een Samsung smartphone met een notch zal verschijnen, zoals bijvoorbeeld de Galaxy Note 9, dan zullen we er ongetwijfeld meer over horen in de komende maanden.

Bron: SIPO 1 2