Hoewel de notch inmiddels door vrijwel iedere smartphonefabrikant geadopteerd is blijft het een controversieel ontwerp. De Essential Phone toonde vorig jaar voor het “eerst” de inkeping in het display maar de echte pionier was Apple met de iPhone X in 2017. Inmiddels is de inkeping in het scherm geadopteerd door alle Android fabrikanten en denkt zelfs Samsung aan een smartphone met notch. ZTE gaat misschien nog een stapje verder. Onlangs werd een concepttelefoon van het bedrijf gepubliceerd op de website van de IF World Design Guide genaamd de Iceberg. Dat dit niet het enige dual-notch idee van ZTE is blijkt uit een recente patentaanvraag van het Chinese bedrijf.

Dual-notch

Het gevecht om de kleinste bezels is een felle strijd waarin fabrikanten er alles aan doen om de randen zo klein mogelijk te maken. De “tijdelijke” oplossing is de notch, een inkeping aan de bovenkant van het scherm. ZTE denkt dat er meer toepassingen van de notch zijn en heeft laten zien dat het ideeën heeft voor een tweede notch aan de onderkant van het scherm. De Chinese fabrikant heeft op 13 september 2017 een designpatent aangevraagd welke op 17 april 2018 gepubliceerd is door het Chinese patentenbureau SIPO.

In het patent van ZTE wordt een claim gelegd op het design van een smartphone met twee inkepingen in het scherm. Aan de bovenkant is een inkeping á la Essential Phone te zien en aan de onderkant een inkeping voor de home button. Opvallend daarbij is dat er bij dit ontwerp nog altijd een vingerafdrukscanner aan de achterzijde te vinden is. De inkeping aan de onderkant lijkt hierdoor overbodig. Welk voordeel dit voor de gebruiker heeft wordt ook niet duidelijk uit de patentaanvraag. Het patent laat echter wel zien dat ZTE ideeën heeft (gehad) voor een smartphone met een dubbele notch. Bekijk de afbeeldingen uit het patent hieronder:

zte notches

ZTE Iceberg

De Iceberg is een indrukwekkend toestel dat niet lang geleden de ronde deed. Het ontwerp van de smartphone richt zich volledig op het minimaliseren van de randen met veel schermoppervlakte door de implementatie van twee inkepingen; één onderin en één bovenin het scherm. Het was in feite een iPhone X maar dan met een extra inkeping aan de onderkant. Alle sensors, twee front facing-stereospeakers, selfiecamera en microfoon zijn bij deze concepttelefoon in de inkepingen verwerkt. Dit is een vergelijking van de ZTE Iceberg met de zojuist besproken dual-notch smartphone:

zte compare

De toekomst van ZTE

Het blijft de vraag of we in de toekomst kennis mogen maken met een dual-notch smartphone van ZTE. Niet alleen zijn de concepten misschien wat te ver gezocht maar ook verkeert ZTE in zwaar water. De fabrikant vreest voor het voortbestaan na sancties van de Verenigde Staten. Deze sancties volgen nadat ZTE een aantal medewerkers onvoldoende gestraft heeft voor het verkopen van Amerikaanse producten aan Iran. Door de sancties mag bijvoorbeeld Qualcomm geen Snapdragon chips meer verkopen aan ZTE en Google geen software. Het bedrijf ontkent echter dat het zich niet aan de aanspraken gehouden heeft en vecht terug. ZTE mag nu bewijzen indien die aantonen dat het handelsverbod niet gerechtvaardigd is. De toekomst van ZTE blijft voorlopig onzeker.

Bron: SIPOZTE double Notch