In het gevecht om de primeur was het Royole die er met de eer vandoor ging. De vrij onbekende Chinese fabrikant presenteerde eind oktober vorig jaar de Flexpai, de eerste opvouwbare smartphone. Terwijl iedereen dacht dat Samsung de eerste opvouwbare smartphone zou introduceren liet de Zuid-Koreanse fabrikant het vorig jaar afweten.

Daar komt in 2019 verandering in als het langverwachte toestel eindelijk gepresenteerd gaat worden. Maar er zijn meer kapers op de kust. Oppo werkt aan eigen versie, LG heeft vergevorderde plannen en nu blijkt dat ook Xiaomi een eigen versie in ontwikkeling heeft. Dit wordt bevestigd door een gelekte hands-on video van een opvouwbare smartphone.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Xiaomi opvouwbare telefoon

Zoals gebruikelijk is het Evan Blass die op Twitter de eerste beelden van het toestel op Twitter gepubliceerd heeft. In een korte video wordt een opvouwbare tablet/smartphone getoond die niet één keer gevouwen kan worden, maar twee keer. Hierdoor verandert de smartphone binnen enkele korte handbewegingen van een tablet tot een smartphone met twee EDGE-randen. De software past zich op de positie van het toestel aan zodra het één of twee keer gevouwen wordt. De interface lijkt van Xiaomi te zijn, een aangepaste versie van de kenmerkende MIUI skin. De video is in het donker opgenomen waardoor het ontwerp niet volledig getoond wordt. Bekijk de video hieronder:

Blass kan niets over de echtheid van de video zeggen, maar het lijkt op het eerste gezicht geen bewerkte video te zijn. Of het slechts om een prototype gaat of een versie die verkocht gaat worden is niet bekend. Aan de vouwen in het display te zien lijkt het om een prototype te gaan, maar dat is slechts gissen op dit moment. Er is verder nog maar weinig bekend over een opvouwbare telefoon van Xiaomi en dit is één van de eerste tekenen dat ook deze Chinese fabrikant aan een eigen versie werkt.