De Samsung Galaxy X; er is geen smartphone waar liefhebbers meer naar uitkijken dan het opvouwbare toestel van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Het is geen geheim dat Samsung al jaren aan een smartphone met flexibel display werkt en door trademark aanvragen gecombineerd met geruchten heeft het toestel de naam Galaxy X gekregen. Niemand weet zeker hoe het toestel gaat heten maar al jaren zien we patenten voorbij komen met schetsen van prototypes en manieren waarop het flexibele display gemaakt kan worden. Wat we echter nog niet gezien hebben is een flexibel scherm dat ook nog eens drukgevoelig is. Een recente patentaanvraag van Samsung Display toont aan dat de smartphone met flexibel scherm wel eens voorzien kan worden van een drukgevoelig display.

Drukgevoelig én flexibel display

Samsung Display heeft op 8 juni 2017 een patent bij het World Intellectual Property Organization (WIPO) aangevraagd dat op 28 december 2017 gepubliceerd is in de database van de organisatie. In het patent wordt een nieuwe technologie omschreven hoe een drukgevoelige sensor in een flexibel display verwerkt kan worden. Onder het buigbare scherm worden meerdere sensors geplaatst die gebruikt worden om de buiging van het scherm te bepalen. Aan de hand van deze informatie kan een sensor controller bepalen wat de intensiteit van een druk op het scherm is. Zoals we al vaker bij concurrenten gezien hebben kan de sensor vervolgens een signaal versturen als reactie op de intensiteit van de druk. Bekijk de schetsen van het patent hieronder:

touch-sensor

3D en Force Touch

De Samsung Galaxy S8 beschikt op dit moment over een klein deel van het display dat drukgevoelig is. Dit geldt niet voor het gehele scherm maar alleen voor de locatie van de virtuele home button. De technologie die in het patent omschreven wordt laat echter zien dat het gehele scherm drukgevoelig is. Als Samsung in staat is om de technologie in een flexibel scherm te implementeren dan ligt het voor de hand dat het eerst in een smartphone met plat scherm geïntroduceerd gaat worden zoals de Galaxy S9 of Note 9. Concurrenten Huawei en Apple rusten de toestellen al langer uit met een drukgevoelig display. Zo is er 3D Touch van Apple dat in de recente iPhone toestellen gebruikt wordt en Huawei noemt de drukgevoelige displaytechnologie Force Touch.

Samsung Galaxy X

Hoewel de patentaanvraag duidelijk omschrijft hoe de technologie gebruikt kan worden in een flexibel scherm is het in de praktijk niet zo eenvoudig om dit in een smartphone te introduceren. Dit blijkt uit het feit dat we al jaren wachten op de eerste smartphone met een flexibel display. Het hoofd van de smartphonedivisie van Samsung, Koh Dong-jin, liet vorig jaar weten dat de introductie van de opvouwbare smartphone nabij is. De laatste obstakels dienen uit de weg geruimd te worden om het toestel aan consumenten te kunnen leveren. Wanneer dit precies wordt is niet duidelijk maar de verwachting is dat de eerste smartphone met flexibel display nog dit jaar gepresenteerd gaat worden. Of deze smartphone daadwerkelijk Galaxy X gaat heten en voorzien wordt van een drukgevoelig én flexibel scherm? De tijd zal het leren.

Bron: WIPO PDF