Nu we aan het einde van 2018 zijn beland is de notch volledig geïntegreerd in het assortiment van vrijwel iedere smartphonemaker. Asus is wat dat betreft niet anders. Met de Zenfone 5 en 5Z heeft het Taiwanese bedrijf al enkele smartphones op de markt gebracht met de populaire inkeping in het scherm. Wat wordt de volgende stap? Als we uitgaan van een aantal recente patentaanvragen is Asus van plan om vaarwel te zeggen tegen de notch. Het bedrijf heeft een aantal interessante smartphonedesigns vast laten leggen bij de EUIPO, het Europese patentenbureau.

AsusTek Computer heeft in augustus 2018 verschillende design patenten laten vastleggen bij de EUIPO. Deze patenten werden vervolgens afgelopen weekend gepubliceerd in de database van het patentenbureau. Zoals gebruikelijk zijn het de collega’s van LetsGoDigital die de patenten boven water hebben gehaald. Alle ontwerpen hebben een full-screen ontwerp zonder notch.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Pop-up camera

Het eerste ontwerp dat door Asus is vastgelegd betreft een smartphone met pop-up camera. Er is geen notch maar een full screen design zonder inkepingen. Om toch een frontcamera voor gebruikers beschikbaar te stellen kiest het bedrijf voor een slider camera systeem. De frontcamera komt uit de bovenzijde van de behuizing schuiven, vergelijkbaar met de Vivo Nex, maar dan net wat anders. Voor dit ontwerp heeft het bedrijf verschillende mogelijkheden; van een smalle pop-up camera tot een brede slider waarin ook sensors verwerkt kunnen worden.

smartphone pop-up camera

In-screen camera

Het tweede ontwerp is wederom van een full-screen smartphone. Bij deze variant is er geen pop-up camera, maar een in-screen camera. Er is bij dit model geen inkeping maar alleen een opening voor de frontcamera. Hoe dit eruit ziet hebben we al kunnen zien in de Galaxy A8s en Huawei Nova 4. De patentaanvraag laat zien dat Asus vergelijkbare ideeën heeft.

smartphone in-screen camera

Aangezien het om designpatenten gaat wordt de technologie niet beschreven. De werking van het uitschuifbare systeem zou vooral interessant zijn. Of deze smartphones daadwerkelijk gemaakt gaan worden? Dat blijft voorlopig de vraag. De eerstvolgende smartphones van Asus worden tijdens het Mobile World Congress verwacht.