Het Amerikaanse patentenbureau USPTO heeft eerder deze week een patentaanvraag van Huawei gepubliceerd waarin het design van een smartphone wordt geclaimd. Opvallend detail is de opening in het display, in plaats van de momenteel gebruikte inkeping zoals in de Mate 20. In de strijd om een zo hoog mogelijke screen-to-body ratio komen steeds meer patenten voorbij die dit probleem oplossen met nieuwe technieken. Nog kleinere bezels, geen notch maar een slider en kleine waterdruppel-notches in plaats van grote inkepingen; fabrikanten doen er alles aan om de screen-to-body ratio te vergroten. De huidige patentaanvraag laat zien dat Huawei ook al langer met het idee speelt om geen notch te implementeren maar een opening in het display.

Display speaker

Huawei heeft de aanvraag op 2 september 2016 gedaan waarna het uiteindelijk pas op 6 november 2018 is gepubliceerd in de USPTO database. In het patent word bescherming aangevraagd voor een smartphone ontwerp. De betreffende smartphone is uitgerust met een voorkantvullend scherm en hierdoor voorzien van een hoge screen-to-body ratio.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Bovenin het display is een opening zichtbaar, waarschijnlijk bedoeld voor een speaker of een reeks sensoren en frontcamera. De opening heeft echter de vorm van een speaker waardoor dit het meest voor de hand ligt. Waar de frontcamera is geplaatst wordt niet beschreven in het patent. Zoals de illustraties laten zien kan Huawei met deze opening in het display bijna de gehele voorkant met scherm vullen, voor een nog hogere screen-to-body ratio.

huawei phone speaker

Het design waar de claim op wordt gelegd bestaat voor de rest uit een redelijk “verouderd” ontwerp. Er is nog steeds een vingerafdrukscanner aan de achterzijde en een dual- maar geen triple-camera. Hoewel het geen onderdeel van de claim is worden in de illustraties ook een 3.5mm koptelefooningang getoond en USB Type-C aansluiting, aan de boven- en onderzijde van de smartphone.

Huawei is niet de enige fabrikant die een oplossing voor de notch zoekt. Vivo, Oppo, Lenovo en Xiaomi hebben smartphones met sliders uitgebracht terwijl anderen de notch zoveel mogelijk proberen te verkleinen. De inkeping in het display zoals nu aanwezig is in de Huawei Mate 20 Pro is een tijdelijke oplossing. Het is een tussenstap naar een display dat de gehele voorkant vult. De Samsung Galaxy S10 zou volgens geruchten de eerste smartphone worden met camera en sensors onder het display. Volgens andere geruchten is de technologie voor camera’s onder het display nog niet zover om op de consumentenmarkt te verschijnen. Of het dus werkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag.

Bron: USPTO