Er wordt er lange tijd gesproken over een vingerafdrukscanner onder het display van een smartphone. Tot op heden is echter alleen nog maar het Chinese Vivo geweest die deze technologie op de consumentenmarkt beschikbaar heeft gesteld. Apple koos met de introductie van de laatste modellen voor Face ID terwijl Samsung nog altijd een “normale” scanner gebruikt op de achterzijde van de laatste modellen. Daar komt mogelijk verandering in nu steeds vaker gesproken wordt over een vingerafdruklezer verwerkt in het scherm. Een recente patentaanvraag benadrukt niet alleen dat Samsung eraan werkt maar ook laat het een mogelijke oplossing zien hoe de scanner in een aankomende Samsung smartphone verwerkt kan worden.

Gedeeltelijke plaatsingen

Samsung heeft op eind 2017 een patent aangevraagd bij WIPO welke gisteren gepubliceerd is in de database van de organisatie. In de patentaanvraag wordt een uitvinding omschreven van een vingerafdrukscanner die gedeeltelijk onder het scherm geplaatst is en gedeeltelijk in de onderste bezel. In een poging om de randen aan de onder- en bovenkant te verkleinen is er geen ruimte meer voor een scanner aan de voorzijde. Samsung koos er daarom voor om deze naar de achterkant te verplaatsen.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Een inventieve oplossing om de scanner toch aan de voorkant te behouden is een scanner in het display. Eerdere tests wezen uit dat dit niet zo makkelijk is. De uitvinding in de patentaanvraag laat zien dat een gecombineerde scanner een oplossing kan zijn voor dit probleem. Het gaat dan gedeeltelijk om een virtuele scanner dat gekoppeld wordt aan een fysieke scanner. Bovendien kan de gebruiker de virtuele scanner naar wens aanpassen. Zo kan de vorm van de scanner aangepast worden naar wat de gebruiker het fijnst vindt.

samsung galaxy s10

Zoals altijd geldt dat een patentaanvraag niet direct betekent dat de technologie ooit geïntroduceerd gaat worden. De recente patentaanvraag bevestigt echter wel dat Samsung aan de technologie werkt en daar innovatieve ideeën over heeft. De eerste Samsung smartphone laat waarschijnlijk nog wel even op zich wachten. Kenners verwachten nu een introductie in de Galaxy S10 die voor volgend jaar gepland staat. Eerder werd gedacht dat de Galaxy Note 9 over de nieuwe scanner zou beschikken maar daar lijkt het niet van te komen. Van dit model is inmiddels veel bekend, waarbij er geen sprake lijkt te zijn van een dergelijke scanner. Gisteren zijn bovendien 3D-beelden van de smartphone opgedoken die hieronder te bekijken zijn.