De smartphonetrend van het design zonder randen en een zo hoog mogelijke screen-to-body ratio zorgt ervoor dat er geen ruimte is meer de sensors. Tot nu toe heeft Samsung ervoor gekozen om een kleine rand aan de bovenkant over te laten voor de plaatsing van de sensors. Apple zag dit probleem ook en koos ervoor om een “notch” te gebruiken in de iPhone X, een uitkeping in het display om de camera en sensors in te plaatsen. Een nieuwe patentaanvraag van Samsung hint naar een mogelijk komst van de notch naar een Samsung smartphone.

Galaxy notch

Samsung Electronics heeft op 3 juli 2017 een patent bij het World Intellectual Property Organization (WIPO) aangevraagd dat op 11 januari 2018 gepubliceerd is in de database van de organisatie. In het patent wordt een user interface omschreven en een apparaat dat geschikt is voor deze interface. De tekst van de aanvraag is helaas in het Koreaans waardoor we niet kunnen ingaan op de details van het patent maar de schetsen uit het patent vertellen een duidelijk verhaal. In de afbeeldingen zijn diverse ontwerpen te zien die veel weg hebben van de Essential Phone notch. In één van de afbeeldingen is een smartphone ontwerp te zien met een groter Infinity Display waarbij de frontcamera als uitkeping in de rechterbovenhoek geplaatst is. In de aanvraag zien we verder dat de beeldverhouding door het nieuwe ontwerp op 19:9 kan uitkomen. De Galaxy S8 heeft op dit moment een beeldverhouding van 18.5:9. Bekijk de schetsen van het patent hieronder:

samsung patent notch

iPhone X

Het is opvallend dat Samsung mogelijk een smartphone met een notch gaat ontwikkelen. In een commercial van vorig jaar maakte Samsung namelijk de notch van de iPhone X belachelijk. In de commercial werd een iPhone liefhebber getoond die overstapte naar de Galaxy Note 8 rij nadat de iPhone rij gevuld werd met mensen die een wat vreemd top notch haarstijl hadden. De nieuwe patentaanvraag betekent echter niet dat Samsung de Galaxy S9 met dit nieuwe design gaat introduceren, hoewel de wonderen de wereld nog niet uit zijn.

Note 9?

Misschien dat het design voor de Note 9 bedoeld is maar het kan ook dat de notch nooit onderdeel zal zijn van een Galaxy smartphone. Samsung vraagt immers aan de lopende band nieuwe patenten aan waarvan een groot deel nooit tot uitwerking komen in een consumentenproduct. Of Samsung wel of geen notch in de eerstvolgende telefoons gaat introduceren zullen we snel achter komen. De Galaxy S9 wordt volgende maand gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress.

topsidenotch

Bron: WIPO PDF