Samsung is op een cruciaal moment beland nu de smartphonetak het door toenemende concurrentie moeilijk heeft. Het Zuid-Koreaanse Samsung is nog steeds marktleider maar voor hoelang nog? Deze vraag zal men intern ook gesteld hebben. Om relevant te blijven voor de consument met een budget gooit Samsung het assortiment op de schop. De J-, C- en On-series verdwijnen en maken plaats voor de nieuwe M-serie en een uitgebreide A-serie. Er zouden zelfs een tiental modellen in de planning staan in de 2019 A-serie. Twee daarvan, de Galaxy A20 en A30 zijn nu opgedoken in benchmarks waardoor we meer te weten komen over enkele specificaties.

Galaxy A20 en A30 benchmarks

De twee smartphones waar het om gaat dragen de modelnummers SM-A305F en SM-A205FN. De SM-A305F is de internationale variant, mogelijk genaamd de Samsung Galaxy A30. De SM-A205FN is de Samsung Galaxy A20. Beide toestellen zijn afgelopen weekend getest met de benchmarking tool Geekbench. Deze benchmark tool wordt door vrijwel alle smartphonemakers gebruikt om de prestaties te meten, in vergelijking met toestellen van concurrenten en eigen smartphones. Het geeft een globaal beeld van de geschatte prestaties.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

De test van de Galaxy A30 vond afgelopen weekend plaats. Daarin komt naar voren dat dit toestel op de Exynos 7885 chipset draait en 4GB RAM heeft. Zoals verwacht is Android 9 de versie van het besturingssysteem. De multi-core score van de Galaxy A30 blijft steken op 4142 met een single-core score van 1321. In vergelijking met een ander Samsung model komen deze prestaties overeen met de vorig jaar geïntroduceerde Galaxy A7 (2018).

Het goedkopere model, de Samsung Galaxy A20, is vandaag in de database van de benchmarking website opgedoken. De specificaties van de chipset zijn hetzelfde als die van de Galaxy A30, met de Exynos 7885 processor onder de motorkap. Het verschil is echter te vinden in de hoeveelheid werkgeheugen. Voor de Galaxy A20 heeft Samsung gekozen voor 3GB RAM. De multi-core score van de Galaxy A30 is 3456 met een single-core score van 1099. Kortom, de Galaxy A20 is minder krachtig dan de Galaxy A30, waarbij vooral het verschil in RAM onderscheidend is.

De Galaxy A20 en A30 zijn twee nieuwe modellen die volgend kwartaal verwacht worden. Niemand weet echter nog wat de exacte data van de release zal zijn en bovendien is niet zeker of deze toestellen in Nederland verkocht gaan worden. Het lijkt erop dat de twee A-modellen een plek in de budgetcategorie krijgen. Mogelijk komen we volgende maand meer te weten over de nieuwe modellen tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.