De smartphonecamera van vandaag is niet meer te vergelijken met de camera’s in de allereerste smartphones. Niet alleen worden nu meerdere sensors gecombineerd, voor dual-, triple- en quad-camera’s, maar ook neemt de resolutie steeds verder toe. Inmiddels is een 48 megapixel sensor niet meer uniek en ook zijn steeds meer smartphones uitgerust met een zogenaamde periscoop-camera.

Met deze camera is inzoomen mogelijk zonder kwaliteitsverlies, en in de praktijk leidt dit tot een indrukwekkende 5x optische zoom en 10x hybride zoom. Oppo en Huawei hebben deze periscoop-camera’s al in een aantal modellen verwerkt en het lijkt erop dat Samsung snel volgt. Volgens bronnen heeft de Koreaanse smartphonemaker namelijk een periscoop-camera in massa-productie.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Samsung’s 5x zoom camera

Volgens het Koreaanse ETNews werkt Samsung, net als de Chinese concurrenten, aan een eigen versie van de periscoop-camera. Het zou gaan om een vergelijkbare innovatie als de zoom-camera’s in de Huawei P30 Pro en Oppo Reno 10x Zoom. De sensor heeft een dikte van slechts 5mm waardoor het zonder problemen aan de binnenzijde geplaatst kan worden, zonder dat er een bump ontstaat aan de achterzijde van het toestel. In de module zijn meerdere lenzen te vinden die op afstand van de sensor worden geplaatst, om zo tot het gewenste zoom-effect te komen. In het geval van de Samsung zoom-camera zou het gaan om 5x optische zoom, vergelijkbaar met de camera’s van Oppo en Huawei. En dat zou het volgende resultaat opleveren, wanneer er ingezoomd wordt met de camera:

zoom

Mogelijk dat deze camera al aanwezig zal zijn in de Samsung Galaxy Note 10, hoewel het nog te vroeg is om daarover te speculeren. Samsung is de module echter al in grote aantallen aan het produceren. En dat doet het niet zonder reden. De module is volgens ETNews op dit moment in massa-productie. Welke Galaxy smartphone voor het eerst over een dergelijke module is nog onbekend, maar het is dus mogelijk dat dit de Samsung Note 10 wordt.