Een half jaar geleden deden geruchten de ronde dat Oppo op korte termijn een opvouwbare smartphone zou introduceren. Oppo zou het eerste opvouwbare model tijdens het Mobile World Congress onthullen, in dezelfde periode als de Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X. Maar toen het zover was werd het toestel niet gepresenteerd.

In plaats daarvan plaatste de vice-president van de Chinese fabrikant enkele foto’s van het opvouwbare apparaat op zijn Weibo-profiel. Dat Oppo aan een dergelijk model werkt is dus geen geheim. Hoewel we een prototype hebben gezien dat overeenkomt met de Mate X van Huawei, neemt Oppo ook een aantal andere opties in overweging, zo wordt aangetoond door een recente patentaanvraag in China.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Oppo’s varianten

De afgelopen periode kwamen we al een aantal patentaanvragen van Oppo tegen met het mogelijke design van de Oppo opvouwbare smartphone. Dat Oppo meer ideeën heeft is nu vastgelegd in een patent, aangevraagd bij het Chinese patentenbureau CNIPA op 17 mei 2019. Daarin zien we dat Oppo een zogenoemde ‘notch’ overweegt, de inkeping in het scherm, maar ook een ‘punch-hole’-camera, een gat in het scherm. Bovendien heeft het zelfs ideeën om het opvouwbare model meerdere frontcamera’s te geven, zo laten de illustraties hieronder zien.

oppo fold punchhole

oppo fold notch

Notch en Punch-hole

De illustraties van de patenten laten meerdere mogelijkheden en oplossingen zien voor de frontcamera. Er is een versie met een smalle notch dat ruimte maakt voor een enkele frontcamera, maar ook een versie met een grotere notch en drie frontcamera’s. In een tweede patent wordt een punch-hole camera gebruikt als selfiecamera, en de illustraties tonen eveneens dat dit kan oplopen tot drie punch-hole camera’s. Alleen deze varianten worden hierboven getoond. Bij alle illustraties valt overigens op te merken dat de randen om het scherm veel dunner zijn in vergelijking met een eerdere patentaanvraag.

Het lijkt er dus op dat Oppo vooruitgang boekt in de ontwikkeling van de opvouwbare telefoon. Wanneer dit model geïntroduceerd wordt is nog niet bekend. Verder zijn dit slechts patentaanvragen, die enerzijds aantonen waar de fabrikant aan werkt, maar anderzijds geen garanties leveren over een daadwerkelijke introductie. Duidelijk is in ieder geval dat Oppo niet achter wil blijven bij deze innovatie en meerdere ideeën heeft voor de eigen opvouwbare telefoon.

Bronnen: 12