We hebben providers die een eigen telecomnetwerk hebben en providers die dit niet hebben. Providers die geen eigen netwerk hebben worden ‘virtuele providers’ genoemd. In Nederland zijn er maar drie providers met een eigen 5G-netwerk, namelijk KPN, Vodafone en T-Mobile. Alle andere aanbieders kopen bij één van deze drie providers netwerkcapaciteit in.
Dankzij de netwerken van de drie providers kunnen anderen hun klanten toch voorzien van een goede verbinding. Deze providers noemen we Mobile Virtual Network Operators, ook wel MVNO’s genoemd. Het zijn virtuele providers. Hoe dat precies zit? Dat gaan we je vertellen.
Wat is een MVNO?
MVNO staat voor Mobile Virtual Network Operator. Men noemt dit ook wel een virtuele provider. Er zijn veel aanbieders van sim only producten die niet over een eigen provider beschikken. Zij kopen daarom netwerkcapaciteit in bij één van de drie providers die Nederland kent, die ook wel MNO’s worden genoemd – Mobile Network Operator.
In Nederland zijn er op dit moment meer dan elf MVNO’s, namelijk Youfone, Simyo, Lebara, hollandsnieuwe, Tele2, Ben, Budget Mobiel, Simpel en anderen. Als je bij één van deze aanbieders klant wordt, dan maak je gebruik van het netwerk van Vodafone, KPN of T-Mobile. Dit zijn de netwerken per sim only provider:
- Ben: T-Mobile
- Budget Mobiel: KPN
- hollandsnieuwe: Vodafone
- Lebara: KPN
- Simpel: T-Mobile
- Simyo: KPN
- Tele2: T-Mobile
- Delta Mobiel: T-Mobile
- Caiway: T-Mobile
- Youfone: KPN
Sim only providers zonder eigen netwerk
Oorspronkelijk zijn MVNO’s ontstaan door toedoen van de overheid. Dat was ook in Nederland het geval. Omdat er eigenlijk maar drie providers zijn in Nederland, was er ook weinig concurrentie. De prijzen bleven hoog en dat is niet gunstig voor de consument. Door het creëren van MVNO’s kwam er direct meer concurrentie, wat voordelig is voor de consument.
Het voordeel van de MVNO-constructie voor een sim only provider? Dat een sim only provider zonder eigen netwerk veel lagere kosten heeft dan een provider met een eigen netwerk. De MVNO kan het product daardoor scherper in de markt zetten. Ook hebben deze doorgaans geen fysieke winkels en wordt alles digitaal geregeld.
In Nederland drie netwerken van telecomaanbieders
In Nederland zijn er drie 5G-netwerken van telecomaanbieders. Dat is het netwerk van KPN, van T-Mobile en van Vodafone. Zij stellen een deel van hun netwerk beschikbaar aan de MVNO’s. Uiteraard betalen de MVNO’s voor het gebruik van het netwerk.
Op dit moment zijn er vier MVNO’s die gebruikmaken van het netwerk van KPN, dat zijn Simyo, Youfone, Lebara en Budget Mobiel. Hiervan is Simyo een dochterbedrijf van KPN. Van T-Mobile maken Ben, Simpel en Tele2 gebruik. En hollandsnieuwe maakt gebruik van het netwerk van Vodafone. De drie grote Nederlandse Netwerken hebben alle drie een landelijke 4G en 5G-dekking.
Voordelen en nadelen van een MVNO
MVNO’s hebben een aantal voordelen. Zowel voor de consument als voor de providers. De providers die in Nederland een eigen netwerk hebben, hebben te maken met veel overcapaciteit. Doordat ze een deel van hun capaciteit kunnen verkopen aan de MVNO’s, hebben ze veel minder capaciteit over. Ze krijgen er dan ook nog eens voor betaald. Dus voor de providers met een eigen netwerk hebben de MVNO’s zeker een groot voordeel.
Ook voor de consument hebben MVNO’s voordelen. Doordat de concurrentie met de komst van de MVNO’s hoger is, is er voor de consument allereerst meer keuze. Konden ze eerder uit maar drie aanbieders kiezen, nu kunnen ze uit meer dan vijftien aanbieders kiezen. Het vergroten van de concurrentie is daarnaast van invloed op de prijs. Ook dat is een voordeel voor de consument. Alle providers en aanbieders moeten hun producten scherp in de markt zetten. Dus de consument betaalt nooit te veel.
Voor de consument kan een nadeel van een MVNO zijn dat er bij deze aanbieder geen mogelijkheid is om naar een fysieke winkel te gaan. Vooral voor de wat oudere consument die niet graag online koopt, kan dit een groot nadeel zijn. Ook bij problemen en bij klachten kun je niet naar de winkel om te overleggen. Dit moet online, digitaal, of telefonisch. Je zult je online moeten oriënteren en op basis van de informatie die je online vindt moet je een keuze maken.
Voor de drie grote providers met hun eigen netwerk heeft de concurrentie van een MVNO natuurlijk als grootste nadeel dat ze hun prijzen hebben moeten aanpassen. Er is voor hun meer concurrentie en dat houdt in dat ze hun producten ook scherper in de markt moeten zetten. Een deel van deze prijsverlaging verdienen ze wel weer terug omdat de MVNO’s hun betalen voor netwerkcapaciteit.
Wat is beter: wel of geen eigen netwerk?
Voor jou als consument maakt het eigenlijk geen verschil. Of je nu bij een provider met een eigen netwerk zit, of niet. Je hebt altijd de zekerheid van een goede verbinding. Je maakt als je bij een MVNO zit gebruik van een van de drie grote netwerken in Nederland, namelijk T-Mobile, Vodafone of KPN. Al deze netwerken zijn perfect onderhouden, je hebt een goed bereik en een goede ontvangst. Voor het gebruik maakt het dus geen verschil of de provider wel of geen eigen netwerk hebt.
De drie grote providers in Nederland willen natuurlijk het liefst dat jij van hun netwerk gebruikmaakt. Daarom zullen ze je met allerlei acties, extra services en reclame naar hun (fysieke) winkels proberen te trekken. Zo kunnen alle grote providers onbeperkt internet aanbieden, wat veel sim only providers niet kunnen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor de beste prijs. Helemaal nu je weet dat je met een sim only van een MVNO ook gebruikmaakt van de goede netwerken van T-Mobile, Vodafone en KPN.
Het kan voordelen hebben om gebruik te maken van één van de drie netwerken en niet via een MVNO, bijvoorbeeld als je belang hebt bij extra’s zoals het delen van MB’s met je familieleden. Ook geven sommige providers korting als je je abonnement combineert met andere abonnementen. Dat zijn vaak voordelen die de MVNO’s niet kunnen bieden.
Als je kiest voor een MVNO, dus voor een mobiele provider, dan kies je waarschijnlijk voor de laagste prijs. Je betaalt minder voor dezelfde dienst. Maar je moet er wel rekening mee houden dat er geen of weinig extra’s zijn waar je gebruik van kunt maken.