Het Mobile World Congress stond voor Huawei in het teken van de Mate X introductie. De eerste opvouwbare telefoon van het bedrijf werd enkele dagen na de Galaxy Fold geïntroduceerd, de versie van Samsung. Met een adviesprijs van meer dan 2000 euro is dit innovatieve model niet voor iedereen betaalbaar. Daarom blijven de meeste mensen in eerste instantie trouw aan de “normale” smartphones zoals die van de P-Serie. Vorig jaar werd de P20 Pro gekozen als de beste smartphone van 2018 en de opvolger van dit succesvolle model is bijna klaar om geïntroduceerd te worden. Er is nog niet veel bekend over de exacte specificaties van de P30-serie maar dankzij Winfuture weten we nu wel hoe de smartphones eruit zien.

In-display vingerafdrukscanner en waterdruppel-notch

Het ontwerp van de Huawei P30 en P30 Pro is op verschillende punten veranderd ten opzichte van de voorgangers. Beide modellen hebben een waterdruppel-inkeping, waardoor deze “notch” kleiner is dan bij de P20-modellen. Dit bevestigt ook dat de nieuwe P-modellen geen gezichtsherkenning hebben met dezelfde technologie als in de Mate 20 Pro. De smartphones ontgrendelen zal daardoor waarschijnlijk mogelijk zijn met een simpele en minder veilige versie van gezichtsherkenning en met de in-display vingerafdrukscanner. Op dit moment is het echter onduidelijk of dit een optische (Huawei Mate 20 Pro) of ultrasone (Samsung Galaxy S10) scanner is. In vergelijking met de P20-modellen betekent dit in ieder geval dat er geen fysieke vingerafdrukscanner aan de voorzijde is, met een groter display als gevolg. Bovendien is het scherm van de P30 Pro licht gebogen aan de zijkanten.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

p30

Huawei P30

Triple-camera met lossless zoom en Time-of-Flight (ToF) sensor

Als we naar de achterzijde van de smartphones kijken dan is het design duidelijk een vervolg op de P20-serie, hoewel er natuurlijk wel wat gewijzigd is. Ten eerste valt de camera-opstelling van de P30 Pro op. Deze bevat drie sensors onder elkaar, waarbij er een normale hoofdcamera is, een wijdehoek lens en nog een derde camera. Deze derde camera is vierkant, in tegenstelling tot de gebruikelijke ronde vormen. Dit suggereert een nieuw periscoop-achtig systeem om te zoomen zonder verlies van kwaliteit, ook wel bekend als lossless zoom. Naast de triple-camera is nog een Time-of-Flight (ToF)-camera geplaatst voor het inschatten van diepte maar ook is er een dubbele LED-flitser met een aantal sensors eronder. De camera van de Huawei P30 is niet zo uitgebreid als de P30 Pro versie, maar deze camera heeft alsnog drie sensors en een dubbele LED-flitser.

p30 pro
Huawei P30 Pro

Al met al lijkt het erop dat de P30 Pro, net als de P20 Pro, goed zal scoren onder liefhebbers van fotografie. De laatste jaren loopt Huawei voorop als het gaat om smartphonefotografie en dat laat het wederom zien met de nieuwe camera-opstelling van de P30-serie. De Huawei P30-serie wordt op 26 maart officieel onthuld tijdens een evenement in Parijs. Wat betreft de releasedatum en prijzen van de P30 Pro en P30 is op dit moment nog niets bekend.