Het moment waar we op hebben gewacht is gekomen: de eerste vouwbare smartphones worden geïntroduceerd. Nadat Samsung eerder deze week de Galaxy Fold presenteerde introduceert Huawei vandaag de Mate X. De vouwbare telefoon van het Chinese bedrijf is bovendien uitgerust met een supersnelle 5G modem, 55W SuperCharge opladen, 4500 mAh accu en een triple-camera.

Huawei Mate X

De Mate X is dichtgeklapt al een smartphone van formaat met een 6.6 inch display aan de voorzijde. Dit deel van het flexibele scherm heeft een resolutie van 2480 x 1148 pixels en een aspect ratio van 19.5:9. Deze resolutie en aspect ratio is gebruikelijk voor de smartphones die vandaag de dag verkocht worden. Het verschil is dat het om een flexibel display gaat dat ook aan de andere zijde te gebruiken is. Aan de achterzijde heeft het scherm een formaat van 6.38 inch met een resolutie van 2480 x 892 pixels (25:9 beeldverhouding). In deze positie heeft de smartphone een dikte van slechts 11 mm, iets dikker dan de high-end telefoons van nu (+- 7/8mm).

Uitgelicht: aanbieding van de dag

huawei mate x

Beide schermen zijn uiteraard ook tegelijk te gebruiken als het toestel opengeklapt wordt. Dit openklappen is niet alleen mogelijk door het flexibele display maar ook door de geavanceerde scharnier. Volgens Huawei zijn er voor de scharnier alleen al 100 patenten vastgelegd. Eenmaal geopend heeft het scherm een formaat van 8 inch met een resolutie van 2480 x 2200 pixels (8:7.1 beeldverhouding). Dit is een stukje groter dan de Galaxy Fold van Samsung, welke een 7.2 inch scherm heeft.

mate x galaxy fold

Om het grote scherm van energie te voorzien maakt het apparaat gebruik van twee batterijen die samen een capaciteit hebben van 4500 mAh. Met behulp van 55W SuperCharge duurt het echter niet lang om deze forse accu’s op te laden. Volgens de presentatie is de Mate X binnen een half uur voor 85% op te laden. De SuperCharge feature ziet er in ieder geval veelbelovend uit, aangezien het 6x sneller oplaad dan de standaard lader van bijvoorbeeld de iPhone XS Max. Verder is de Mate X voorzien van 8GB RAM, 512GB opslagruimte en heeft het een Balong 5000 5G-modem voor hogere snelheden dan we nu gewend zijn.

De Huawei Mate X wordt midden 2019 verwacht. Met een verkoopprijs van 2299 euro is het echter geen goedkope smartphone. Dat is nu eenmaal die prijs die je betaalt voor een unieke smartphone zoals de Mate X. De Galaxy Fold van Samsung wordt verwacht voor een vergelijkbare prijs van 2000 euro. Het is nog niet bekend wanneer de Mate X in de schappen zal liggen. Al met al hebben we deze week kunnen kennismaken met twee dure apparaten die de toekomst van de smartphone gaan bepalen.