Het is algemeen bekend dat 2018 geen makkelijk jaar was voor ZTE. De Chinese fabrikant kreeg april vorig jaar een handelsembargo opgelegd: een situatie dat bijna het einde betekende voor het bedrijf. Maar ZTE overleefde de sancties. En terwijl het bedrijf in noodweer verkeerde, ging het door met de ontwikkeling van allerlei nieuwe technologieën. Zo vroeg het bedrijf ten tijde van de handelsoorlog in thuisland China nog een patent aan voor het ontwerp van een smartphone. Nu blijkt dat ZTE vorig jaar al een design heeft vastgelegd dat veel lijkt op een verbeterde versie van de Samsung Galaxy Note 10.

Dual-display smartphone

ZTE heeft vorig jaar, op 10 juli 2018 om precies te zijn, een designpatent aangevraagd voor een mobiele telefoon. Dit patent werd vervolgens vorige week gepubliceerd door het Chinese patentenbureau CNIPA. De smartphone die getoond wordt in de illustraties heeft een full-screen ontwerp met een vrij hoekige afwerking. Zoals altijd geldt voor dit soort patenten, wordt er alleen een claim gelegd op het design van een smartphone, niet op de werking. Daarom moeten we het doen met de illustraties in het patent.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Opvallend aan het ontwerp is het tweede scherm aan de achterzijde, met een triple-camera ernaast afgebeeld. Een oplossing als deze maakt de frontcamera overbodig, aangezien selfies gemaakt kunnen worden met het tweede scherm en de hoofdcamera’s. Het voordeel hiervan zien we aan de voorkant: geen notch, geen pop-up camera en geen ‘punch-hole’-camera. Bekijk de afbeeldingen uit het patent hieronder:

zte dual-display

Vergelijking met Galaxy Note 10

Of de ZTE-ontwerpers het wisten of niet: het geheel lijkt wel heel erg veel op de nog onaangekondigde Galaxy Note 10 en Note 10 Plus van Samsung. Van de vorm van de behuizing tot de plaatsing van de triple-camera aan de achterzijde, de overeenkomsten tussen de twee smartphones zijn duidelijk. Waar Samsung bij de Galaxy Note 10 kiest voor een ‘punch-hole’-camera, kiest ZTE voor een tweede display aan de achterzijde. Dit is een vergelijking met de Galaxy Note 10:

zte note 10 vergelijk

Of ZTE deze dual-display smartphone daadwerkelijk op de markt brengt als Galaxy Note 10-concurrent is nog onbekend. De patentaanvraag toont echter wel een interessante versie van de Samsung Galaxy Note 10: een variant met een tweede display in plaats van een ‘punch-hole’-camera. ZTE legt net zoals andere smartphonemakers vaker ontwerpen van smartphones vast, die uiteindelijk nooit als consumentenproduct op de markt verschijnen. Het is dus nog maar de vraag of we ooit mogen kennismaken met deze smartphone. Over de introductie van de Galaxy Note 10 hoeven we echter niet te twijfelen. De smartphone van Samsung wordt op 7 augustus aangekondigd tijdens het Unpacked-evenement in New York City.

Bronnen: CNIPA, Ishan Agarwal (Note 10)