De uitvinder van de telefoon: velen denken dat het Alexander Graham Bell was die de telefoon uitgevonden heeft terwijl het eigenlijk iemand anders was. In de negentiende eeuw waren er meer mensen die zich bezig hielden met de technologie van het verzenden van geluiden. Het was Bell die het eerste patent op de technologie in handen kreeg maar hij was niet de originele uitvinder van de telefoon. Hoe dit precies zit en wie de telefoon dan wel uitgevonden heeft?

De historie

Vandaag de dag kunnen we het leven zonder enige vorm van telefonie niet meer voorstellen. De smartphone dragen we iedere dag bij ons en vaak gaat het toestel ’s avonds ook mee naar bed. In de 19e eeuw bestond de telefoon nog niet maar er waren al wel mensen bezig met de ontwikkeling van de techniek. De eerste persoon die het voor elkaar kreeg om via een elektrische verbinding geluidsignalen te versturen was Johann Philipp Reis. Deze in 1834 geboren Duitse natuurkundeleraar was in de twintig toen het hem lukte om geluiden via een elektrisch apparaat te versturen. Hoewel hij nooit de credits gekregen heeft is Johann Philipp Reis de enige echte uitvinder van de telefoon. In 1861 was Reis succesvol in het creëren van een apparaat dat geluiden kon opvangen en vervolgens kon verzenden met behulp van elektrische draden. Reis noemde het apparaat de “telefon”. Sinds 1987 wordt iedere twee jaar de Philipp-Reis-Preis uitgereikt aan een talentvolle uitvinder jonger dan 40 jaar.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

De rol van Alexander Bell

Acteur BellAlexander Graham Bell staat wereldwijd bekend als de uitvinder van de telefoon maar in werkelijkheid was het dus iemand anders. Bell heeft echter wel een belangrijke rol gespeeld. De Schotse uitvinder is geboren in 1847 en was begin twintig toen hij ging lesgeven aan dove kinderen in de Verenigde Staten.  In deze periode ging hij experimenteren met het overbrengen van geluid via elektrische signalen. In 1875 kreeg Bell lucht van het apparaat dat Reis gemaakt had en als antwoord hierop verbeterde Bell zijn eigen uitvinding. Een jaar later was het apparaat klaar voor een prestatie. Op 10 maart 1876 sprak Bell met zijn versie van de telefoon met zijn assistent. Na de presentatie ontving Bell patent op de technologie waardoor de uitvinder voor altijd de geschiedenisboeken in ging als de uitvinder van de telefoon. Dit is de uitleg van Watson, de assistent van Bell:

Bell was ook niet de tweede

Na Reis was het niet Bell die een telefoon met succes ontwikkeld had. In 1871 was er nog een uitvinder, Antonio Meucci, die het voor elkaar kreeg om te bellen met een elektrisch apparaat. De Italiaanse immigrant had echter niet genoeg geld om patent aan te vragen en liep hierdoor de kans mis om het alleenrecht op de technologie te krijgen.

Telefoon bestaat eigenlijk uit twee delen; tele betekent “ver” in het grieks en foon betekent “geluid”.

Bell zag in tegenstelling tot vele anderen de potentie van de uitvinding in. Niet alleen de mogelijkheden van de techniek maar ook de commerciële kansen. Met het patent op zak bood hij de uitvinding aan bij Western Union; het bekende financiële dienstverlening en communicatiebedrijf dat nog steeds wereldwijd actief is. Dit bedrijf had echter geen interesse waardoor Bell zijn eigen bedrijf oprichtte; de Bell Telephone Company. Dit bedrijf groeide snel uit tot een grote speler op de Amerikaanse markt en dat doet het nog steeds onder de naam AT&T. Hoewel Bell de telefoon niet uitgevonden heeft is het met recht een naam die als eerbetoon een titel verdiend.

De volgende stap is de mobiele telefoon. Lees hier meer over wie de eerste mobiele telefoon gemaakt heeft.