Het concept van mobiele telefonie bestaat langer dan de eerste mobiele telefoon. Al in de jaren 40 van de vorige eeuw werd het mobiele netwerk bedacht, in eerste instantie uitsluitend voor mobiele telefoons in auto’s. Autotelefoons dateren uit in de jaren 50 maar deze waren echter onderdeel van de auto of niet draagbaar als een échte mobiele telefoon. Dit veranderde toen Motorola twintig jaar later de eerste  mobiele telefoon produceerde. Motorola was het eerste bedrijf dat een. Op 3 april 1973 was het Martin Cooper van Motorola die het eerste mobiele telefoongesprek ter wereld voerde. Saillant detail, hij belde rivaal Dr Joel Engel van Bell Labs op; “Joel, ik bel je nu vanaf een échte mobiele telefoon. Een mobiele telefoon die je bij je kunt dragen.1

Joel, ik bel je nu vanaf een échte mobiele telefoon. – Martin Cooper, Motorola

Het eerste prototype

Het prototype dat gebruikt werd tijdens de presentatie was een monster als je het vergelijkt met de smartphones van nu. Het toestel woog maar liefst 1.1 kg, was 23 cm lang, 4.45 cm breed en 13 cm dik. Lang kon je er niet mee bellen. Het prototype had een spreektijd van 30 minuten en het duurde 10 uur om het volledig op te laden2.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Hoewel dit in feite de eerste mobiele telefoon ooit is duurde het nog heel wat jaren voordat de eerste commerciële telefoon op de markt gebracht werd. In de jaren die volgden ontwikkelde Motorola vijf modellen waarbij elk nieuw model kleiner en lichter werd. Vanaf de eerste presentatie gezien duurde het nog tien jaar voordat de eerste mobiele telefoon klaar was voor het grote publiek. Dit was de DynaTAC 8000X van Motorola; het was goed voor slechts een paar minuten bellen.

DynaTAC 8000X

De eerste mobiele telefoon voor de consumentenmarkt werd in 1983 gepresenteerd. In vergelijking met de smartphones van nu een wereld van verschil. De DynaTAC 8000X had een korte stand-by tijd van maximaal een uur en een gewicht van bijna een kilo. Vandaag de dag is het bijna onvoorstelbaar om een mobiele telefoon van een kilo bij je te dragen.

Terwijl een smartphone van nu eenvoudig in de broekzak past was dit niet het geval met de oudste mobiele telefoon. De telefoon had een lengte van maar liefst 30,5 cm. In de media werd het dan ook omschreven als een baksteen, gezien de vorm van het toestel. De adviesprijs was ook niet mis met een prijskaartje van 3995 dollar. Terwijl je zou denken dat dit veel te veel is voor een mobiele telefoon stonden de mensen in de rij om de eerste mobiele telefoon te bemachtigen, zelfs met een prijs van 8.000 euro als je het omrekent naar nu.


Jens Mortensen for The New York Times

Door de jaren heen hebben mobiele telefoons veel meer mogelijkheden gekregen. De allereerste telefoons hadden een beperkte functionaliteit; het enige wat je ermee kon doen was bellen. Dit veranderde in de jaren 90 toen de trilfunctie geïntroduceerd werd. In deze jaren vlak voor de eeuwwisseling was de prijs van een mobiele telefoon al ver gedaald. Opeens was het voor iedereen mogelijk om een mobiele telefoon te kopen. Vanaf de beginjaren van deze eeuw gaat het snel. Het begint met WAP internet, Bluetooth, sms, het touchscreen, mobiel internet en voor je het weet zijn we aangekomen bij vandaag. De huidige generatie smartphones kent drukgevoelige displays, worden ontgrendeld met biometrische gegevens en zijn in staat om contactloos betalingen te verifiëren. Bekijk hier het huidige aanbod smartphones waar Martin Cooper van Motorola alleen maar van kon dromen.

Bekijk de nieuwste smartphones