Met de opkomst van de smartphone hebben we bijna onbeperkt toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. We appen dagelijks, halen informatie van websites en gebruiken de telefoon voor werkelijk alles. Handig, maar helaas betekent dit ook dat we kwetsbaarder zijn voor cyberaanvallen. En omdat we zo kwetsbaar zijn geworden, zijn onze telefoons een doelwit geworden voor hackers.
6 signalen je telefoon gehackt is
Heb je het gevoel dat je telefoon gehackt is? Dat iemand anders toegang heeft tot je telefoon? Of dat iemand persoonlijke gegevens heeft gestolen van je smartphone? Cybercriminelen kunnen je telefoon hacken om jou te bespioneren, je contact aan te vallen of om je geld afhandig te maken. Dit zijn zes dingen waarop je moet letten als je denkt dat je telefoon is gehackt.
1. Onbekende apps op je telefoon
Als je opmerkt dat er onbekende apps zijn geïnstalleerd, terwijl jij deze niet hebt geïnstalleerd, dan kan het mogelijk zijn dat je telefoon gehackt is. Vraag natuurlijk voor de zekerheid thuis na of een gezinslid het gedaan kan hebben. Er kunnen niet zomaar onbekende apps op je telefoon verschijnen – iemand moet ze downloaden en installeren.
2. Vreemde activiteiten op je telefoon
Merk je dat er vreemde activiteiten plaatsvinden, zoals het onverwacht openen van apps of bekeken notities die jij niet hebt bekeken? Dan kan het zijn dat je telefoon gehackt is. Let ook vooral op berichten die jij niet hebt verzonden, aankopen die je niet hebt gedaan en telefoontjes die jij niet hebt gepleegd.
3. Onverwachte meldingen
Als je onverwachte meldingen ontvangt, zoals pop-ups of berichten van onbekende contacten, dan is het mogelijk dat je telefoon gehackt is. Veel pop-ups op je scherm kunnen erop duiden dat je te maken hebt met spyware of malware.
4. Toegenomen dataverbruik
Een snel toegenomen dataverbruik, zonder dat je je telefoon veel gebruikt, kan een signaal zijn dat er op de achtergrond dingen gaande zijn waarvan jij niets weet. We hebben het dan over ongeautoriseerde activiteiten die volgens wat je doet en daarvoor data gebruiken om die informatie door te sturen.
5. Kortere batterijduur
Als je telefoon sneller dan normaal leeg raakt, dan kan het zijn dat er achtergrondprocessen plaatsvinden die energie verbruiken. Het kan natuurlijk aan de batterij liggen die stukgaat, maar in combinatie met de andere signalen is dit wel een teken om op te letten.
6. Veranderde instellingen
Zijn bepaalde instellingen op je telefoon plotseling gewijzigd, zoals je achtergrond of je toegangscode? Dan kan het zijn dat iemand anders toegang heeft (gehad) tot je telefoon.
Als je vermoedt dat je telefoon gehackt is, raden we je aan om meteen maatregelen te treffen. Zoek een professionele partij op die je kan helpen of controleer alle beveiligingsinstellingen zelf. Verwijder onbekend apps, update je besturingssysteem, werk apps bij naar de laatste versie en verander al je wachtwoorden. Ook kan het verstandig zijn om een virusscanner te installeren.