Voor veel mensen is de smartphone een uitkomst. Het is zelfs zo geweldig dat ze hun smartphone overal mee naartoe nemen. Op privégebied ben je 24/7 in contact met familie en blijf je van alles op de hoogte. Op zakelijk gebied heb je je e-mails altijd bij de hand en wordt alles efficiënter afgehandeld. Om nog maar niet te spreken over altijd het papierwerk dat wordt vermeden. Maar hoewel smartphone enorm handig zijn voor je privé- en werkleven, kunnen ze ook een risico vormen.
Alle apparaten die in verbinding staan met het internet zijn doelwit van kwaadwillenden. Smartphones zijn geen uitzondering. Maar terwijl iedereen trouw de Windows-pc update om beveiligingslekken te dichten, computerbestanden met encryptie opslaat en een virusscanner installeert op de laptop en desktop, zijn er maar weinig mensen die hun smartphone met dezelfde zorg behandelen.
Mobiele malware
Van desktop computers en laptops is algemeen bekend dat ze geïnfecteerd kunnen worden met malware. Van virussen en botnets tot spyware en ransomware: het zijn de vormen van malware die de meeste mensen alleen kennen van computers. Maar wat veel mensen niet weten, is dat dezelfde vormen van malware ook smartphones kunnen infecteren. Gelukkig zijn er manieren om dat te voorkomen. Dit zijn 7 tips om de risico’s van malware op smartphones te verkleinen.
1. Werk de software bij
Hoewel sommige Android-telefoons niet altijd de laatste beveiligingsupdates ontvangen, is het wel belangrijk om alle software bij te werken wanneer dat mogelijk is. Het is een van de effectiefste manier om malware te bestrijden. Bedrijven brengen vaak updates uit om zowel het besturingssysteem als apps te beschermen tegen de kwetsbaarheden die worden ontdekt.
2. Gebruik een VPN
VPN staat voor virtual private network: een veilige verbinding voor al je internetverkeer. Het is in feite een soort van veilige ‘tunnel’ voor je data, zoals je hier leest. Met een virtueel privénetwerk kun je eenvoudig je IP-adres verbergen en alle gegevens die je via het internet verstuurt versleutelen.
3. Download alleen apps in de app store
Met apps als Fortnite – die buiten de app stores om worden aangeboden – wordt er mogelijk een gevaarlijke trend ingezet. Apps in de app stores worden namelijk gecontroleerd en zijn daardoor relatief veilig. Apps die buiten de app stores worden aangeboden, hebben deze controle niet ondergaan. Dit maakt het downloaden van apps die niet in de app stores worden aangeboden behoorlijk risicovol. In het geval van malware is dit een van de grootste bronnen van met malware geïnfecteerde apps.
4. Versleutel je gegevens
Als je gevoelige gegevens op je smartphone bewaart, zorg er dan voor dat deze met een encryptie zijn versleuteld. Data kan net zo gelekt worden door malware op je smartphone als op je pc. Door de encryptie blijft je gevoelige data veilig – zelfs als het door malware wordt gestolen. Versleuteling is weliswaar wat extra moeite, maar wel een van de beste manieren om gegevens te beschermen.
5. Scan je smartphone
Het is niet iets wat de meeste mensen doen op hun smartphone, maar als je veilig je smartphone wilt gebruiken dan is het eigenlijk een must. Scan je smartphone op kwetsbaarheden zodat je weet waar je risico loopt. Je kunt immers niet voorkomen als je niet weet wat je beter moet beveiligen.
6. Gebruik openbare wifi voorzichtig
Over het algemeen kan gesteld worden dat je openbare WiFi het beste helemaal kunt vermijden. Het is misschien makkelijk omdat het je geen data kost, maar het gebruik ervan is onveilig (tenzij je een VPN gebruikt). Mocht je geen internetbundel hebben en openbare wifi is alleen beschikbaar, voer dan in ieder geval geen transacties uit en verzend geen gevoelige gegevens.
7. Jailbreak of root je telefoon niet
Rooten of jailbreaken is het omzeilen van de beperkingen die providers op smartphones plaatsen. Deze beperkingen voorkomen juist dat iemand de volledige controle over je apparaat kan overnemen. Je kunt weliswaar dingen met je telefoon doen niet normaal gesproken niet mogelijk zijn, maar daarmee verwijder je ook de ingebouwde beveiliging. Dit kan je smartphone en je gegevens in gevaar brengen, omdat het voor malware veel makkelijker is om de telefoon te infecteren.