Begin januari werd de tweede generatie van de Nokia 6 onthuld in China. De 2018 versie van de Nokia 6 is in eerste instantie alleen in China uitgebracht maar daarbij is er niets bekendgemaakt over een internationale introductie. Net als bij de originele Nokia 6 kreeg het Aziatische land de primeur en moeten we in het westen wachten. De Nokia 6 van vorig jaar werd ook eerst in China uitgebracht waarna het pas tijdens het MWC gepresenteerd werd voor de rest van de wereld. Het Finse HMD Global, het bedrijf achter het nieuwe Nokia, heeft in het Aziatische land gekozen voor de naam Nokia 6 tweede generatie maar het lijkt erop dat deze smartphone in de westerse landen een andere naam krijgt, namelijk Nokia 6.1. Bovendien heeft dit model geen 4GB maar 3GB werkgeheugen.

Update: de Nokia 6.1 kopen is nu mogelijk

Nokia 6.1

Afgelopen week is een nieuwe smartphone van HMD Global met de naam Nokia 6.1 getest bij de benchmarking website Geekbench. De chipset van de geteste smartphone komt overeen met die van de Chinese Nokia 6 (2nd gen), alleen de naam is anders en het heeft minder werkgeheugen. Door de benchmark blijkt namelijk dat de Nokia 6.1 over 3GB RAM beschikt en niet over 4GB RAM zoals de Chinese versie. Het is bekend dat een benchmark vervalst kan worden maar de Nokia 6.1 naam komt ook naar voren als marketingnaam in een recente certificatie in Canada. De smartphone draagt het modelnummer TA-1016 en is op 29 januari 2018 in Canada gekeurd onder naam van HMD Global. Dit model is vorige maand ook al bij de Amerikaanse FCC langs geweest, samen met de dual-sim versie. Twee verschillende bronnen, twee keer dezelfde naam; is dit de bevestiging dat de tweede generatie van de Nokia 6 de naam Nokia 6.1 krijgt in de Verenigde Staten, Canada en mogelijk meer landen?

ta-1016

Mogelijk kwam HMD Global er na de introductie van de 2nd gen Nokia 6 achter dat deze naam voor verwarring kan zorgen. Internationale media hebben daarom het jaartal (2018) toegevoegd aan de modelnaam om het te onderscheiden van de vorige versie. De Nokia 6.1 benaming is een slimme keuze met meer onderscheidend vermogen om aan te geven dat het om een verbeterde en nieuwe versie gaat. Hiernaast gaat het om een andere variant doordat het minder werkgeheugen heeft. Uiteraard is het mogelijk dat het een compleet nieuw model is maar daarvoor lijken de specificaties wat te veel op elkaar waardoor dit niet voor de hand ligt.

Betere chipset, kleiner van formaat

In vergelijking met de Nokia 6 van vorig jaar is het formaat van het display niet gewijzigd met 5.5 inch. De resolutie is ook gelijk gebleven met Full HD. Het totale formaat van de Nokia 6.1 is wel iets afgenomen door een kleinere behuizing en het verplaatsen van de vingerafdrukscanner van de voorkant naar de achterkant. Onder de motorkap zijn er wat meer wijzigingen zoals een betere Snapdragon 630 processor van Qualcomm en 4GB RAM voor de Chinese Nokia 6. De internationale versie voor ieder geval de Verenigde Staten en Canada heeft dus 3GB RAM in combinatie met dezelfde processor. De originele versie van vorig jaar beschikt over de Snapdragon 430 chipset en 3GB werkgeheugen. Bovendien biedt de Nokia 6.1 van dit jaar ondersteuning voor USB Type-C, in tegenstelling tot de microUSB-ingang van het voorgaande model uit 2017.

De internationale versie van de 2nd gen Nokia 6 wordt tijdens het Mobile World Congress verwacht. Of het internationale model officieel de Nokia 6.1 naam krijgt zal dan moeten blijken. Naast de Nokia 6.1 worden meer toestellen verwacht van het Finse bedrijf. De afgelopen maanden is er al veel gesproken over de aankomende modellen. Verschillende modellen zijn inmiddels door diverse instanties gekeurd. Zo is er een Nokia 8 Sirocco op komst, een Nokia 7 Plus en wordt er ook gesproken over een Nokia 4 en een feature phone. Wat het Finse bedrijf daadwerkelijk van plan is zullen we snel weten als het Mobile World Congress later deze maand van start gaat.

Bron: IndustryCanadaGeekbench