Samsung, LG, Oppo en Huawei zijn al langere tijd bezig met de ontwikkeling van hun eerste opvouwbare telefoon. Patenten van deze bedrijven waarin de technologie beschreven wordt gaan vele jaren terug. Verwacht wordt dat we in 2019 van al deze fabrikanten een eerste versie kunnen zien, en mogelijk zelfs kopen. Een andere fabrikant met een opvouwbare telefoon in de planning is Motorola. De fabrikant vroeg vorig jaar al een patent aan voor een opvouwbare telefoon en nu is het volgens The Wall Street Journal zelfs van plan om op korte termijn een moderne Razr op de markt te brengen. Bij de 2019 Razr-versie zou het scherm naar binnen kunnen buigen, maar volgens een recente patentaanvraag werkt het bedrijf ook aan een variant dat naar buiten buigt.

Motorola heeft midden 2017 een patent aangevraagd bij de World Intellectual Property Office voor een ‘Deformable electronic device with methods and systems for controlling the deformed user interface’. Na anderhalf jaar werd dit patent dan eindelijk op 10 januari 2019 gepubliceerd. In het patent wordt een smartphone met een flexibel display getoond dat opengevouwen kan worden tot het formaat van een tablet. Volgens LetsGoDigital, de ontdekkers van de opvouwbare Motorola telefoon, kan het apparaat ook worden neergezet, om als standaard te gebruiken. De Nederlandse publicatie heeft bovendien een aantal levensechte afbeeldingen ontworpen om iedereen een idee te geven hoe dit eruit kan zien.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Van smartphone naar tablet

In tegenstelling tot het Motorola patent dat dat we vorig jaar ontdekten gaat het deze keer om een vouw naar de buitenkant. Dit vraagt om een geheel nieuwe bedieningsmethode in vergelijking met de smartphone die naar binnen gevouwen wordt. In het patent van deze maand worden verschillende methodes beschreven hoe dit gebruikt kan worden voor het bedienen van het toestel. Je kunt bijvoorbeeld met je vinger op het achterste deel van het scherm een schuifbeweging maken, om zo door de inhoud op de voorzijde van het scherm te bladeren. Hiernaast zou het mogelijk moeten zijn om de inhoud van de ene kant van het gevouwen scherm naar de andere kant te verplaatsen.

Zowel dit Motorola apparaat als de Samsung Galaxy X hebben een groot scherm dat in tweeën delen gevouwen wordt. Het verschil is dat het inklapscherm van Samsung versie naar de binnenkant vouwt met een kleiner tweede scherm aan de buitenkant. De illustraties in de Motorola patenten tonen een flexibel scherm naar de buitenkant vouwt, waardoor een tweede scherm overbodig is.