Smartphones komen en gaan. Vandaag zelfs sneller dan ooit tevoren. Dankzij snelle innovaties is een vandaag gekochte smartphone al voordat je telefoonabonnement afloopt verouderd. De ontwikkelingen beperken zich niet alleen tot het display, de randen eromheen, notches en gewijzigde aspect ratio’s. Het onderdeel dat snel op de tijd vooruit loopt is de camera-opstelling.

Ooit had de smartphone maar één hoofdcamera aan de achterzijde. Daar kwam verandering toen Huawei de dual-camera introduceerde. Dit werd opgevolgd door de triple-camera in de Huawei P20 Pro en de quad-camera van de Galaxy A9 (2018). Nokia is zelfs van plan om de Nokia 9 PureView met penta-camera te introduceren. Maar Nokia is niet het enige merk dat dit van plan is. Huawei heeft namelijk het ontwerp van een case vastgelegd dat erop duidt dat ook Huawei een smartphone met penta-camera heeft ontwikkeld.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Smartphone met penta-camera

Huawei heeft op 27 juni 2018 een aantal designpatenten aangevraagd bij het Chinese CNIPA. Het patentenbureau van thuisland China heeft de patenten vervolgens op 1 januari 2019 gepubliceerd. Waar Huawei geregeld het design van een smartphone laat vastleggen in zo’n patent zijn het deze keer een aantal cases. Zo is het ontwerp van de officiële Mate 20 Pro case vastgelegd maar ook een aantal andere cases. Eén van deze cases valt op door een interessante opening aan de achterzijde, groter dan die van de Mate 20 Pro. Afgaande op het ontwerp en de vorm van de opening zou de smartphone waarvoor het bedoeld is over een penta-camera en LED-flitser kunnen beschikken. Bekijk het ontwerp hieronder:

huawei case

Vergelijking met Mate 20 Pro

Zoals gebruikelijk wordt in het patent niets vermeld over het product waar de camera voor bedoeld is. Er wordt ook niets vermeld over het doel van de openingen. Maar als we het ontwerp van de case naast dat van de Mate 20 Pro leggen dan ligt het voor de hand dat een smartphone met meer sensors op komst is. Bekijk de vergelijking met de officiële Mate 20 Pro case hieronder en oordeel zelf:

huawei vergelijking

Is dit het eerste teken dat een Huawei smartphone met penta-camera op komst is? Misschien. De eerste tekenen van de penta-camera Nokia smartphone werden ook online verspreid in de vorm van schetsen. Inmiddels is er al een officiële productvideo van de Nokia 9 gelekt en lijkt de eerste penta-camera smartphone binnenkort werkelijkheid te worden. Of Huawei snel daarna met een eigen versie volgt zal de toekomst moeten uitwijzen. Het is immers ook mogelijk dat de ruimte voor een vingerafdrukscanner bedoeld is, hoewel dit gezien de grootte niet waarschijnlijk lijkt.

Bron: CNIPA