De X is hot; het staat voor luxe, elegantie en klasse. Allerlei fabrikanten brengen high-end en exclusieve modellen uit onder de “X” naam. Huawei heeft vorig jaar de Matebook X laptop uitgebracht en mogelijk komt er nu ook een Mate X smartphone bij. De Chinese producent heeft namelijk een aanvraag bij het EUIPO gedaan om de term “MateX” te beschermen.

Huawei MateX

Huawei heeft op 9 februari 2018 een aanvraag bij het European Union Intellectual Property Office gedaan voor het beschermen van de term “MateX”. Mogelijk is dit de benaming van een speciale Mate versie zoals Apple de “X” naam ook geïntroduceerd heeft voor de speciale iPhone. De aanvraag van Huawei geeft verder een algemene omschrijving waarin beschreven wordt dat het voor uiteenlopende producten gebruikt kan worden, waaronder smartphones.

“Mobile phones; smartphones; fluorescent screens; video screens; covers for smartphones; cases for smartphones…”

De huidige trademarkaanvraag betekent niet dat het zeker is dat er op korte termijn een model met deze naam geïntroduceerd wordt in Europa. Zo vraagt het Chinese bedrijf vaker bescherming voor bepaalde termen aan die uiteindelijk niet gebruikt worden. Het geeft echter wel hints over wat het bedrijf van plan is. Vorig jaar tipte de doorgaans goed ingelichte Evan Blass op Twitter al over een mogelijke MateX van Huawei, al vervanger van de Mate 10 naam. Dat gebeurde uiteindelijk niet maar misschien dat dit in 2018 er dan toch van gaat komen, in plaats van de Mate 11.

Mate 11 of Mate X

Apple heeft met de iPhone X een unieke smartphone uitgebracht, Samsung heeft plannen voor een Galaxy X en door de recente trademark aanvraag lijkt het erop dat Huawei niet achterblijft. De “X” staat in al deze gevallen voor een speciale smartphone die anders is dan de voorgaande modellen. Voor de iPhone X staat het bijvoorbeeld voor een smartphone met een voorkantvullend display inclusief notch. Het is mogelijk dat Huawei het voorbeeld van het Amerikaanse bedrijf volgt door dit jaar een MateX uit te brengen met een notch. Dit is geen vreemde conclusie nu we de laatste maanden al veel gehoord hebben over een P20/P11 met uitsparing in het display krijgt. Betekent de MateX trademarkaanvraag dat er ook een Mate smartphone met een notch op komst is? De tijd zal het leren. De nieuwe Mate smartphones worden pas aan het einde van 2018 verwacht.

mate x

Bron: EUIPO