CES gaat later vandaag officieel van start maar inmiddels hebben een aantal fabrikanten al een persconferentie achter de rug. Afgelopen nacht was het HTC dat op de vooravond van CES 2019 in Las Vegas twee nieuwe VR-headsets presenteerde, de Vive Cosmos met bewegingsbediening en Vive Pro Eye met oogtracking.

Vive Cosmos

Niet lang geleden kwamen we de eerste tekenen van de Vive Cosmos tegen. HTC had de trademarks voor deze headset namelijk al ruim voor de presentatie aangevraagd, zoals gebruikelijk bij HTC. Hierdoor wisten we als eerste te vertellen dat deze VR-headset op komst was.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

De Vive Cosmos is een semi-standalone headset, ontworpen voor eenvoudige installatie en comfort. De bedoeling is dat de Cosmos in eerste instantie met een computer verbonden wordt maar vervolgens zou het ook mogelijk moeten zijn om de headset met een smartphone te verbinden. De tracking gebeurt met twee camera’s aan de voorkant en twee aan de zijkant. HTC heeft daarnaast twee controllers voor de Cosmos aangekondigd.

Vive Pro Eye

De tweede headset is de Vive Pro Eye, een nieuwe versie van de HTC Vive Pro. Bij deze headset zijn geen controllers nodig omdat je het menu met oogbewegingen kunt bedienen. Door middel van oogtracking kan de headset zien waar de gebruiker naar kijkt, zodat dit beeld duidelijker naar voren komt. Dit wordt onder meer gedaan met een feature genaamd Dynamic Foveated Rendering. Aan de voorkant van de headset zijn twee camera’s geplaatst voor inside-out positietracking. Net als de originele Vive Pro is het nodig om de headset aan een computer te koppelen.

Terwijl de Vive Pro Eye meer voor de zakelijke markt bedoeld is lijkt het erop dat de Cosmos zich op de consumentenmarkt richt . HTC geeft later deze week meer details vrij over de twee headsets. Op de website van HTC deelt het bedrijf al wel wat meer informatie over de HTC Cosmos. HTC heeft niet bekendgemaakt voor welke prijs deze headsets in de schappen komen te liggen.