Het Mobile World Congress dat in februari 2017 is gehouden was voor Sony het moment om vier nieuwe smartphones te presenteren. Tegelijk met de Xperia XZ Premium en de Xperia XZs zijn de Xperia XA1 and XA1 onthuld. De Japanse fabrikant legde de aandacht op de premium smartphones tijdens de presentatie maar de twee XA1 toestellen mogen niet aan de aandacht ontsnappen. Beide toestellen behoren in de mid-range categorie gezien de verkoopprijs en zijn wat beter betaalbaar voor de gemiddelde gebruiker.

Design en display

Op het gebied van het ontwerp lijken de twee XA1 modellen met metalen frame aardig veel op de Xperia XZ waarmee Sony voortborduurt op het nieuwe design van de Xperia lijn. De XA1 en XA1 Ultra wijken van elkaar af op de afmetingen. Dit komt uiteraard door het grote verschil in displayformaat. De normale Xperia XA1 beschikt over een 5 inch scherm terwijl de grotere Ultra uitgerust is met een 6 inch scherm. Het display van XA1 heeft een resolutie van 720 x 1280 pixels terwijl de Ultra een resolutie heeft van 1920 x 1080 pixels. Het scherm van de Ultra is aanzienlijk gedetailleerder met 367 ppi ten opzichte van 294 ppi voor de XA1.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Prestaties en hardware

Beide smartphones worden aangedreven door een MediaTek Helio P20 chipset. Dit is een 2.3 GHZ octa-core processor. De XA1 beschikt over 3GB werkgeheugen maar de XA1 Ultra heeft 4GB werkgeheugen beschikbaar voor meer rekenkracht. Beide smartphones draaien op Android 7.0 Nougat. Een opvallend punt is dat de XA1 een micro USB aansluiting heeft terwijl de Xperia XA1 Ultra over een nieuwere USB type-c connector beschikt. Voor de opslag van bestanden zoals foto’s en video’s heeft de XA1 intern 32GB ruimte beschikbaar terwijl de Ultra versie over 64GB beschikt. De batterij van de Ultra is hiernaast met 2700 mAh aanzienlijk groter dan de 2200 mAh accu van de XA1.

Camera

Voor de hoofdcamera is er geen verschil op te merken. Beide toestellen beschikken over dezelfde 23 megapixel camera wat voor mid-range smartphones een groot pluspunt is. Er is echter een verschil in de frontcamera. De XA1 beschikt over een 8 megapixel frontcamera terwijl de XA1 Ultra een 16 megapixel camera aan de voorkant heeft. Hiernaast heeft deze betere camera een flitser en optische beeldstabilisatie.

Prijs en kleur

De twee smartphones zijn verkrijgbaar in dezelfde kleuren zwart, goud en wit. De kleine versie van de XA1 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro terwijl de grote versie te koop is voor 379 euro.

Conclusie

Zoals in de vergelijking te merken is ligt de XA1 Ultra ver voorop als het op de specificaties aankomt. De smartphone heeft een groter display, grotere batterij, betere frontcamera, meer opslagruimte maar is ook duurder. Uiteindelijk is vooral de prijs bepalend en het displayformaat van de smartphones. De XA1 is goedkoper en compacter maar als je van een grote smartphone houdt met betere specificaties dan is de XA1 Ultra de duidelijke winnaar.

Specificatie vergelijking

Sony Xperia XA1Sony Xperia XA1 Ultra
Sony Xperia XA1Sony Xperia XA1 Ultra
BesturingssysteemAndroid 7 NougatAndroid 7 Nougat
Afmetingen145 x 67 x 8 mm165 x 79 x 8.1 mm
Gewicht143 gram188 gram
RAM3 GB4 GB
Camera23 megapixel, f/2.023 megapixel, f/2.0
Frontcamera8 megapixel16 megapixel, flitser, optische beeldstabilisatie
Batterij2300 mAh2700 mAh
Opslagruimte32 GB64 GB
MicroSDJaJa