Inductive charging is het draadloos opladen van een batterij in een elektronisch apparaat. Het apparaat hoeft hierbij niet gekoppeld te worden aan een energiebron. Inductive charging wordt steeds meer gebruikt voor smartphones. Deze hoeven doorgaans alleen maar op een charging pad of dock gezet te worden om draadloos te worden opgeladen. De elektrische lading kan dan de kleine afstand overbruggen van de pad naar de smartphone. De charging pad moet echter wel aan een energiebron gekoppeld worden. Inductive charging is niet zo nieuw als veel mensen denken. Het wordt al voor een langere tijd gebruikt in andere elektrische apparaten dan smartphones. Een elektrische tandenborstel wordt bijvoorbeeld ook opgeladen door middel van inductive charging. Dit werkt op dezelfde manier als het draadloos opladen van een smartphone.

Hoe werkt Inductive Charging?

De smartphone en de charging pad bevatten inductie materiaal waardoor de lading overgedragen kan worden. Als de twee materialen dichtbij elkaar worden geplaatst dan is een overdracht mogelijk door middel van een elektrisch veld. De technologie is gebaseerd op de inductiewet van Faraday en de wet van Ampère. Hierbij wordt een magnetisch veld opgewekt door stroom door een spoel. Dit zorgt voor een spanning in een tweede spoel. Deze spanning wordt vervolgens gebruikt om de batterij op te laden.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Voordelen van inductive charging

Geen verschillende opladers meer
Als alle smartphones in huis draadloos opgeladen kunnen worden dan is het niet meer nodig om verschillende opladers te gebruiken. Er kan een universele charging pad gebruikt worden voor alle smartphones. Er zijn verschillende charging pads verkrijgbaar om meerdere smartphones tegelijk te kunnen opladen.

Oplaadzones
De inductive charging technologie maakt het mogelijk om oplaadzones te aan te bieden in het openbaar. Als inductive charging de standaard is dan kunnen er oplaadzones ontwikkeld worden op vliegvelden, restaurants en andere openbare plekken. De charging pads kunnen hiernaast verwerkt worden in meubilair en andere plekken waar het veel gebruikt wordt.

Waterdichte smartphones
Er wordt geen kabel gebruikt bij draadloos opladen waardoor er geen opening nodig is voor het aansluiten van de kabel. Dit biedt mogelijkheden voor gebruik in waterdichte smartphones. Het materiaal van inductie hoeft niet in direct contact te zijn met elkaar om op te laden. Het kan aan de binnenkant van de smartphone gebruikt worden zodat de smartphone volledig waterdicht is.

Nadelen van inductive charging

Minder efficiënt dan met een kabel
De huidige technologie is nog niet zover dat draadloos opladen even efficiënt is als opladen met een kabel. Het opladen van de batterij via een charging pad neemt meer tijd in beslag. Dit verschil is niet groot maar aangezien smartphones vaak dagelijks of meerdere keren per dag opgeladen worden maakt dit wel degelijk uit.

Minder bewegingsvrijheid
Een smartphone die draadloos opgeladen wordt moet de gehele tijd op korte afstand van de charging pad blijven. Dit maakt het lastig om de smartphone te gebruiken tijdens het opladen. Als de smartphone van de pad gehaald wordt dan wordt het oplaadproces onderbroken. Dit is niet het geval bij het opladen van een kabel. De kabel maakt het mogelijk om de smartphone te blijven gebruiken tijdens het opladen.