Vivo heeft op CES 2018 de eerste smartphone met in-display vingerafdrukscanner getoond aan het wereldwijd publiek. Afgelopen week melden we al dat het Chinese Vivo een trademark heeft aangevraagd voor de term Under Display en nu is de eerste smartphone met deze technologie dan eindelijk gepresenteerd. Het belooft voor het komende jaar de trend te worden en waarschijnlijk betekent het een nieuw tijdperk voor de smartphone ontgrendeling. Als eerste smartphonemaker is Vivo in staat geweest om de technologie in een product te verwerken dat klaar is voor massaproductie. De scanner in het scherm is al een aantal keer in een prototype getoond maar nog niet in een consumentenproduct. Daar komt nu verandering in.

De technologie in detail

Waar de vingerafdrukscanner nu nog bij de meeste telefoons onder het display geplaatst wordt of aan de achterkant is de scanner straks niet meer zichtbaar. De sensor voor de scanner wordt onder het glaspaneel geplaatst waar het OLED paneel te vinden is. De sensor wordt gekoppeld aan dit OLED paneel. De scanner wordt alleen ondersteund in scenario’s waarbij de smartphone ontgrendeld wordt zodat het niet ongewenst actief is wanneer het niet nodig is. Op het moment dat je de vingerafdruk kunt gebruiken wordt een icoon op het scherm getoond. Voor de rest werkt de in-display vingerafdrukscanner op dezelfde manier als een fysieke scanner.

Een hekel aan je datalimiet?

Onbeperkt internet, sms en bellen bij Tele2

Full-screen

De trend van de smartphones met full-screen displays zorgt ervoor dat de vingerafdrukscanners van de voorkant naar de achterkant verplaatst worden. Voor gebruikers die hier niet mee kunnen omgaan is er geen andere optie dan de pincode te gebruiken. Er is namelijk geen plek meer aan de voorkant van de smartphone. Het scherm neemt bijna de gehele voorkant in beslag bij de meeste 18:9 aspect ratio telefoons zoals de LG V30 en Huawei Mate 10 Pro. De vingerafdrukscanner dat in het scherm verwerkt is lijkt de oplossing voor dit probleem.

Al meerdere jaren lezen we over de scanner dat in het display verwerkt is. Het is uiteindelijk geen Apple of Samsung geworden die als eerste deze technologie introduceert maar het redelijk onbekende Vivo. Tenminste, in het westen is Vivo redelijk onbekend terwijl het in China één van de grootste producenten van smartphones is. De technologie is ontwikkeld door Synaptics waarna Vivo één van de eerste in de rij was om het stokje over te nemen.

Bron: Vivo
Via: PhoneArena