Eén van de meest opvallende nieuwe features van Whatsapp is de vinkjes die opeens bij iedereen zichtbaar waren in de gesprekken. Als je nu een bericht naar een contact verstuurt dan zie je een grijs vinkje en vaak kort erna zie je een tweede vinkje die ook in het grijs weergegeven wordt. Op een gegeven moment worden de grijze vinkjes blauw✓✓: wat betekent dit allemaal? Veel mensen die Whatsapp gebruiken weten nog niet precies hoe dit met de vinkjes precies werkt. Het doel van de vinkjes op Whatsapp is vaak niet helemaal duidelijk. Met de vinkjes kun je erachter komen of je bericht verzonden is en of de ontvanger het bericht gelezen heeft. Tenminste, in de meeste gevallen. Het is namelijk mogelijk om de blauwe vinkjes uit te schakelen.

Wat zijn vinkjes?

De vinkjes in WhatsApp zijn symbolen die in de app weergegeven worden om je informatie te geven over de berichten die je verstuurt. De vinkjes zijn zichtbaar achter de tijd van het betreffende bericht, in het groene vak.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Drie soorten WhatsApp vinkjes

Er zijn drie WhatsApp vinkjes die je tegenkomt tijdens het verzenden van berichten.

  – Enkelvoudig grijs vinkje

✓✓ – Twee grijze vinkjes

✓✓ – Twee blauwe vinkjes

Er is nog een vierde symbool die je kunt tegenkomen en dat is de klok. Dit symbool geeft aan dat je bericht nog niet verzonden is. Als je bijvoorbeeld een bericht verstuurt terwijl er geen internetverbinding is dan wordt het klok symbool bij het bericht getoond.

Enkelvoudig grijs vinkje ()

Het enkelvoudige grijze vinkje geeft aan dat het bericht verzonden is vanaf je smartphone naar de Whatsapp servers. Het bericht is dan echter nog niet aangekomen bij de ontvanger. Als de ontvanger niet verbonden is met internet (bijvoorbeeld onderweg zonder mobiel internet) of het apparaat is uitgeschakeld dan kan het bericht niet aankomen bij de ontvanger. Dit wordt weergegeven met het enkelvoudige grijze vinkje.

In een groepsgesprek betekent het enkelvoudige grijze vinkje dat het bericht nog niet door de leden ontvangen is.

Twee grijze vinkjes (✓✓)

Na het enkelvoudige grijze vinkje zie je dat deze uitgebreid wordt met een tweede vinkje, ook in het grijs. Dit gebeurt meestal al na een seconde. De twee grijze vinkjes tonen aan dat het bericht is aangekomen bij de ontvanger maar nog niet gelezen is. De ontvanger kan druk zijn met andere dingen, de preview al wel gelezen hebben of er bewust voor kiezen om je bericht niet te lezen.

In een groepsgesprek betekenen twee grijze vinkjes dat het bericht door alle leden van het gesprek ontvangen is maar nog niet door allen gelezen.

Twee blauwe vinkjes (✓✓)

Als de twee grijze vinkjes van kleur veranderen en blauw worden dan betekent dit dat de ontvanger je bericht gelezen heeft. De ontvanger heeft Whatsapp geopend en daarbij het gesprek met je bericht op het display gehad.

In een groepsgesprek worden de vinkjes pas blauw als alle leden van de groep het bericht gelezen hebben.

Hoe schakel je de Whatsapp vinkjes uit?

Niet iedereen vindt het fijn om te weten dat anderen kunnen zien of en wanneer een bericht gelezen is. Door te laten merken dat je het bericht gelezen hebt kan de ander direct een antwoorden verwachten terwijl je er misschien helemaal geen tijd voor hebt. In die zin tast het de privacy aan omdat anderen inzicht krijgen in je Whatsapp gebruik. Gelukkig is het mogelijk om de vinkjes uit te schakelen in Whatsapp. Dit doe je op de volgende manier:

  • Open de app
  • Ga naar het overzicht met chatgesprekken
  • Druk op het menu in de rechter bovenhoek
  • Ga naar Instellingen
  • Ga naar Account
  • Ga naar Privacy
  • Schakel leesbewijzen uit

Als je de vinkjes uitschakelt, oftewel de leesbewijzen, dan kun je ook geen vinkjes meer van kleur zien wijzigen bij anderen. Verder zijn de vinkjes altijd zichtbaar in groepsgesprekken.