Krijg jij ook wel eens het gevoel dat je wordt overspoeld door push-notificaties op je mobiel? Je bent niet de enige. Maar wist je dat je met een paar eenvoudige tips deze notificatiestroom onder controle kunt houden en alleen de belangrijkste informatie ontvangt? We geven je 12 handige tips om het meeste uit push-notificaties te halen en zo je mobiele ervaring te verbeteren.
1. Stel je push-notificaties in op belangrijkste berichten
Je hebt misschien niet altijd de tijd of zin om elk bericht op je mobiel meteen te lezen. Maar sommige berichten zijn belangrijker dan andere. Stel je push-notificaties dus zo in dat je alleen meldingen ontvangt van de berichten die er echt toe doen. Zo blijf je op de hoogte van de belangrijke zaken zonder overweldigd te worden door notificaties die er niet toe doen.
2. Vermijd het ontvangen van teveel notificaties
Een overvloed aan push-notificaties kan behoorlijk irritant en afleidend zijn. Het kan zelfs stress veroorzaken. Denk dus goed na over welke apps je toestemming geeft om notificaties te sturen en wees kritisch. Houd alleen de apps waar je echt waarde aan hecht en die je dagelijks gebruikt.
3. Pas de frequentie van je push-notificaties aan
Sommige apps hebben de neiging om je bombarderen met push-notificaties. Dit kan behoorlijk storend zijn, vooral wanneer je bezig bent met belangrijke taken. Gelukkig kun je vaak de frequentie van de notificaties aanpassen in de instellingen van de app. Neem even de tijd om dit na te kijken en bepaal zelf hoe vaak je gewaarschuwd wilt worden.
4. Personaliseer je notificaties
Niemand houdt van generieke en onpersoonlijke notificaties. Als een app de mogelijkheid biedt om de inhoud of het uiterlijk van de notificaties aan te passen, maak hier dan gebruik van. Pas bijvoorbeeld de meldingstonen, trillingen of banners aan naar jouw persoonlijke voorkeur. Zo maak je je notificaties uniek en herkenbaar.
5. Schakel de nachtmodus in
Niets is zo vervelend als midden in de nacht wakker worden van een luidruchtige push-notificatie. Veel smartphones hebben een nachtmodus waarbij notificaties gedempt worden of alleen belangrijke oproepen toestaan. Zo kun je ongestoord slapen zonder gestoord te worden door je mobiel.
6. Gebruik groepering van notificaties
Als je veel verschillende apps hebt die notificaties sturen, kan het handig zijn om ze te groeperen. Zo krijg je bijvoorbeeld alle berichten van je sociale media-apps bij elkaar en alle berichten van je nieuws-apps bij elkaar. Dit houdt je meldingenscherm overzichtelijk en voorkomt een overvloed aan individuele notificaties.
7. Wees selectief met het tonen van voorvertoningen
Voorvertoningen van berichten kunnen handig zijn, maar niet altijd wil je dat anderen meteen kunnen zien wat er in je notificaties staat. Gelukkig kun je vaak instellen dat voorvertoningen alleen getoond worden wanneer je het scherm ontgrendelt. Dit beschermt je privacy en voorkomt dat je ongewenst je persoonlijke notificaties deelt met anderen.
8. Maak gebruik van stille notificaties
Soms wil je wel op de hoogte blijven van notificaties, maar heb je geen behoefte aan geluiden of trillingen die je kunnen afleiden. In dat geval kun je stille notificaties inschakelen. Deze verschijnen wel op je scherm, maar bieden geen afleidende geluiden of trillingen. Zo kun je geconcentreerd blijven zonder notificaties volledig te negeren.
9. Verwijder notificaties na het bekijken
Notificaties blijven vaak zichtbaar op je vergrendelscherm, zelfs nadat je ze al hebt bekeken. Dit kan rommelig en verwarrend zijn. Neem dus de moeite om je notificaties te verwijderen nadat je ze hebt geopend. Zo houd je je meldingenscherm netjes en overzichtelijk.
10. Schakel automatische updates van apps uit
Sommige apps kunnen automatisch updates installeren en je daarover push-notificaties sturen. Dit kan behoorlijk vervelend zijn, vooral als je niet altijd beschikbare opslagruimte hebt. Schakel in de instellingen van je app store de automatische updates uit en bepaal zelf wanneer je je apps wilt updaten.
11. Let op de batterijduur
Push-notificaties kunnen je batterij flink belasten. Hoe meer notificaties je ontvangt, hoe sneller je batterij leeg zal raken. Houd hier rekening mee en beperk de hoeveelheid notificaties die je ontvangt. Zo voorkom je dat je halverwege de dag met een lege batterij komt te zitten.
12. Experimenteer met verschillende instellingen
Elke smartphone en app heeft verschillende instellingen voor push-notificaties. Neem even de tijd om met deze instellingen te spelen en te experimenteren. Vind de instellingen die het beste bij jou passen en zorg ervoor dat je notificaties op een manier ontvangt die jou niet afleidt of irriteert.