Sony Mobile heeft tijdens de Mobile World Congress (MWC) 2018 in Barcelona de nieuwe Xperia XZ2 en Xperia XZ2 Compact onthuld. De vlaggenschip smartphone en de compacte versie hebben een vernieuwd ontwerp en zijn gericht op entertainment. Het OmniBalance design is verleden tijd en heeft ruimte gemaakt voor het nieuwe Ambiant Flow ontwerp met 3D glasoppervlak en metalen frame. Wat zijn nu de verschillen tussen de Xperia XZ2 en Xperia XZ2 Compact?

Afmetingen en gewicht

De Sony Xperia XZ2 is het dunste model van de twee met een dikte van 11.1 mm. Dit is een relatief dik toestel in vergelijking met andere high-end modellen. De XZ Compact is echter nog dikker met 12.1 mm. Door het grotere display heeft de XZ2 op de andere punten een groter formaat wat geen verrassing is. Mede hierdoor is dit toestel ook zwaarder met een gewicht van 198 gram ten opzichte van de 168 gram van de XZ2 Compact.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Display

De Xperia XZ2 beschikt over een 5.7 inch Full HD+ scherm met 18: 9 beeldverhouding. De compacte versie van de XZ2 heeft een kleiner scherm met een grootte van 5 inch. Het is opvallend te noemen dat een 5 inch tegenwoordig al een compacte smartphone is terwijl dit enkele jaren geleden nog een phablet was. De ontwikkelingen gaan snel op het gebied van smartphonedisplays. Net als de XZ2 heeft ook de kleinere versie een FullHD+ resolutie met 1080 x 2160 pixels. Voor de pixeldichtheid betekent dit dat het scherm van de XZ2 Compact gedetailleerder is met 483 ppi ten opzichte van de 424 ppi voor de XZ2.

Xperia XZ2 vs Xperia XZ2 Compact vergelijking

Xperia XZ2Xperia XZ2 Compact
sony xperia xz2 kopensony xperia xz2 compact kopen
Afmetingen153 x 72 x 11.1 mm135 x 65 x 12.1 mm
Gewicht198 gram168 gram

Bekijk Sony Xperia XZ2 Bekijk Sony Xperia XZ2 Compact

Prestaties

De twee smartphones worden beiden aangedreven door de razendsnelle Qualcomm Snapdragon 845 chipset. Dit is een octa-core processor met 1,2 Gbps 4G snelheden. Het werkgeheugen blijft bij beide modellen steken op 4GB RAM wat op dit moment nog de standaard is voor high-end smartphones. Het is echter de verwachting dat veel high-end toestellen binnenkort al over 6GB RAM gaan beschikken. De opslagruimte is voor beide toestellen verder gelijk met 64GB en ook draaien ze beiden op Android 8.0 Oreo.

Camera’s

Op het gebied van de camera zijn er geen verschillen. Beide toestellen beschikken over de 19 megapixel Motion Eye camera met super slow-motion. Sony heeft de scanmogelijkheden van 3D Creator toegevoegd aan de 5 megapixel camera aan de voorzijde zodat je driedimensionale selfies kunt maken die je vervolgens naar Facebook kunt uploaden. Daar kun je het gebruiken als avatar of later mogelijk ook in games.

Batterij

De XZ2 heeft een 3180mAh batterij met draadloos en bekabeld opladen. De XZ2 Compact heeft een iets kleinere batterij met 2870 mAh. Voor de batterijduur zal deze kleinere batterij niet veel verschil opleveren gezien het kleinere scherm dat hierdoor om minder energie vraagt. Met Quick Charge 3.0 zijn de accu’s van beide toestellen snel op te laden. Een verschil tussen de twee modellen is draadloos opladen. Dit is wel beschikbaar in de normale versie maar niet in de compacte variant. Dit geldt ook voor de dynamische trillingen die alleen beschikbaar zijn in de Xperia XZ2 en niet in de Compact.

Kleuren

De twee Sony smartphones zijn beiden beschikbaar in vier kleuren alleen zijn deze per versie verschillend. Zo wordt de XZ2 geleverd in de kleuren Liquid silver, ash pink, deep green, and liquid black maar is de Compact versie in vier andere kleuren te koop. De XZ2 Compact is te koop in de kleuren white silver, black, moss green, en coral pink.

Bekijk Sony Xperia XZ2 Bekijk Sony Xperia XZ2 Compact