Sony heeft de afgelopen maanden meerdere modellen op de markt gebracht. Twee van deze modellen zijn de Sony Xperia XZ Premium en de Xperia XZs. Terwijl het design niet veel van elkaar afwijkt zijn er enkele opvallende verschillen tussen de twee toestellen. Als je twijfelt tussen beide smartphones dan is dat goed te begrijpen. Is de hogere aankoopprijs het waard om voor de XZ Premium te gaan?

Design en display

Om te beginnen is het display het grootste verschil dat je in eerste instantie opmerkt. De XZ Premium valt nog net in de phablet categorie met een scherm van 5,5 inch groot. Als je liever een kleinere smartphone hebt dan is de XZs je keuze aangezien deze een scherm heeft met 5.2 inch. Dit betekent echter dat je ook kiest voor minder pixels per inch. De XZ Premium heeft een 4K resolutie wat op dit moment nog ongekend hoog is. De XZs moet het doen met “slechts” een Full HD resolutie. Hoewel dit nog steeds niet slecht is zijn de beelden van de XZ Premium aanzienlijk scherper.

Populaire telefoon

iPhone X
Er zijn geen abonnementen die voldoen aan de zoekcriteria.

Prestaties en hardware

Op het gebied van de prestaties is het verschil niet zo groot. De XZ Premium heet niet voor niets Premium en dat is te zien aan de chipset. De XZ Premium beschikt over de nieuwe Snapdragon versie 835 terwijl de XZs het met de Snapdragon 820 moet doen. Op het gebied van het werkgeheugen is er geen verschil. Beide smartphones hebben 4GB werkgeheugen als tijdelijke opslagruimte.

Als opslagruimte voor al je bestanden heeft de XZ Premium 64GB en de XZs is met 32GB verkrijgbaar. Beide smartphones ondersteunen microSD tot 256GB. Gezien het grotere scherm heeft de XZ Premium meer energie nodig en dat is terug te vinden in de batterij met 3230 mAh capaciteit. De XZs heeft een accu met 2900 mAh capaciteit. In de praktijk zal dit verschil naar verwachting weinig uitmaken voor de batterijduur.

Camera

Als het op de camera’s aankomt dan zit je met beide toestellen goed. Er is namelijk geen verschil is de camera opstelling van de smartphones. Beiden beschikken over de nieuwe 19 megapixel Sony sensor aan de achterzijde met extreme slow-motion en 4K videomogelijkheden. Diverse features helpen je bij het maken van betere foto’s zoals autofocus en HDR. Aan de voorkant beschikken beide toestellen over een 13 megapixel camera.

Conclusie

Op papier valt er op beide toestellen niets aan te merken. De XZ Premium heeft de beste specificaties maar draagt ook een hoger prijskaartje. De XZs is wat goedkoper maar dan lever je wel wat in qua specificaties. Het verschil is echter niet groot waardoor het vooral op de persoonlijk keuze voor het scherm aankomt. Als je liever een groter en scherper scherm wilt dan is de XZ Premium de smartphone dat bij je past. Als je liever een compact scherm hebt dat iets minder scherp is dan kies je voor de XZs.

Specificatie vergelijking

Sony Xperia XZ Premium Xperia XZs
Sony Xperia XZ Premium Xperia XZs
Display 5.46 inch 5.2 inch
Resolutie 3840 x 2160 pixels 1080 x 1920 pixels
Gewicht 807 404 gram
Besturingssysteem Android 7.1 Nougat Android 7.1 Nougat
Afmetingen 156 x 77 x 7.9 mm 146 x 72 x 8.1 mm
Gewicht 195 gram 161 gram
RAM 4 GB 4 GB
Camera 19 megapixel, f/2.0 19 megapixel, f/2.0
Frontcamera 13 megapixel 13 megapixel
Batterij 3230 mAh 2900 mAh
Opslagruimte 32 GB 64 GB
MicroSD Ja Ja