Het Mobile World Congress is begonnen en inmiddels hebben een aantal fabrikanten al een persconferentie achter de rug. Zojuist was het Sony dat op de eerste dag van het evenement vier nieuwe modellen introduceerde. Drie van deze modellen beschikken over een nieuw 21:9 CinemaWide display terwijl één model over een 18:9 display beschikt. In 2019 zijn het de Xperia 1, 10, 10 Plus en L3 die het voor Sony moeten gaan doen in de budget-, middenklasser en high-end categorie.

Xperia 1

Het punt dat het meest opvalt aan de Xperia 1 is de langwerpige vorm. Het beeldscherm heeft namelijk een 21:9 aspect ratio, veel langer dan we tot nu toe gewend zijn van smartphones. Dankzij deze vorm heeft het de vorm van een afstandsbediening, alleen dan met een display aan de voorzijde. Het CinemaWide display heeft een 4K resolutie en een grootte van 6.5 inch. De Xperia 1 biedt onder het scherm plek voor de 855 processor met 6 GB RAM. Voor de interne opslag is er plek voor 128GB opslagruimte en er is een 3300 mAh batterij die snel en draadloos opgeladen kan worden. De Xperia 1 is bovendien de eerste smartphone van het bedrijf met een triple-camera. Met een adviesprijs van 949 euro valt het toestel in het hoogste segment.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Xperia 10 en 10

Tegelijk met de Xperia 1 zijn twee goedkopere modellen aangekondigd, te weten de Xperia 10 en 10 Plus. Met een betaalbare prijs zijn dit de eerste middenklassers van het jaar voor Sony. De normale versie is uitgerust met een 6.0 inch scherm, de grotere Plus variant met een 6.5 inch display. Opvallend aan deze displays is dat ze beiden voorzien zijn van de nieuwe 21:9 aspect ratio. Bovendien is er niet gekozen voor een inkeping in het scherm, maar zijn de randen iets dikker dan gewenst. Ook dit speelt mee in de lengte van de toestellen. De Xperia 10 kost 349 euro terwijl de Xperia 10 Plus voor 429 euro wordt verkocht.

Xperia L3

Er is nog een vierde derde toestel dat officieel is aangekondigd; de Xperia L3. Van de vier 2019 Sony modellen is dit het echte budgetmodel met bijbehorende specificaties. De Xperia L3 is uitgerust met een 5.7 inch display met HD+ resolutie van 720 x 1440 pixels. In tegenstelling tot de Xperia 1, 10 en 10 Plus is de Xperia L3 voorzien van de “normale” 18:9 beeldverhouding. Onder de motorkap is er een Mediatek chipset aanwezig dat ondersteund wordt door 3GB RAM en 32GB opslagruimte. In 2019 is dit wel het minimale dat je mag verwachten van een smartphone. Verder is dit ook het eerste L-model van Sony dat over een dual-camera beschikt. De nieuwe Xperia L3 gaat straks over de toonbank voor 199 euro.