Tegenwoordig heeft nagenoeg iedereen een smartphone. Hoogstwaarschijnlijk maakt iedereen met een smartphone gebruik van internet. Op je mobiele telefoon kun je echter gebruik maken van zowel je mobiele data, als je internet thuis. Maar hoe zit dat met het verschil in snelheid van mobiel internet en het internet dat je thuis gebruikt?

Mobiel internet

Als je op je telefoon gebruikmaakt van het internet dan gebruik je internet uit je databundel. Deze databundel bepaalt hoeveel internet je kan gebruiken in één maand. Had vroeger iedereen 3G, nu is 4G de koploper van het mobiele internet. Dit is de nieuwste én snelste technologie op het gebied van mobiel internet. Het 4G-netwerk is vele malen sneller dan het oude 3G-netwerk, filmpjes en foto’s laden snel en zonder probleem.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Het is alleen mogelijk om gebruik te maken van het 4G-netwerk als je provider en jouw smartphone hetzelfde frequentiebereik hebben. Niet elke smartphone kan al gebruikmaken van het 4G-netwerk en niet elke provider is al aangesloten bij het 4G-netwerk. Geen zorgen, providers zijn hard bezig om zich allemaal aan te sluiten bij dit netwerk. Er wordt zelfs al gesproken over een 5G-netwerk dat in 2020 wordt geïntroduceerd in de grote steden van Europa.

Ten slotte hangt de snelheid van jouw mobiele internet ook heel erg af van waar je woont. Dit kan ver of dicht bij een zendmast zijn, waardoor jouw signaal traag of snel is. Voor een goede werking van het 4G-internet is het van belang dat je in de buurt van een zendmast bent. Kortom, mobiel internet kan heel snel zijn, maar dat is niet altijd het geval. Factoren zoals welke mobiele telefoon je hebt en de afstand tussen jou en de zendmast beïnvloeden deze snelheid in grote mate.

Glasvezel

Het kan zijn dat je mobiele internet niet altijd optimaal werkt. Op deze momenten is het handig om je wifi aan te zetten. Zo kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld glasvezel. Glasvezel en kabelinternet worden het meest gebruikt om huizen en bedrijven te voorzien van een stabiel internetsignaal. Het is ook mogelijk om te surfen via een klassieke ADSL of kabel, maar dat werkt veel trager. Glasvezel is dan ook de snelste optie. Daarnaast maakt het met glasvezel niet uit of de hele straat online is. Glasvezel heeft namelijk een onbeperkte capaciteit. Ook maakt het niet uit hoever je van de wijkcentrale af woont, het internet blijft even snel.

Voor glasvezel is het enige dat je nodig hebt een glasvezelmodem. Dus als je snel internet belangrijk vindt, is internet vergelijken een goed advies. Zo vind je voor een voordelige prijs, het snelste internet.

Wifi of 4G?

De vraag of 4G dan sneller is dan wifi, zoals veel providers beloven, hangt nog steeds in de lucht. Het antwoord hierop: in theorie is 4G sneller dan de internetverbinding die je thuis hebt, in de praktijk is het onmogelijk hier een antwoord op te geven. Het hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals de afstand tot de mast en het soort telefoon dat je hebt.