De Snapdragon 835 is een chipset van de bekende chipfabrikant Qualcomm dat voornamelijk gebruikt wordt in smartphones. De laatste versie van de Snapdragon processor kan echter ook gebruikt worden in virtual reality apparaten. Als je een keuze moet maken tussen een Snapdragon 835 chipset of de 821/820 dan is de keuze snel gemaakt. Op alle punten is de Snapdragon 835 de winnaar. Kort samengevat is de Snapdragon 835 op vrijwel alle punten een verbetering ten opzichte van de voorgangers. Zo is de chipset 30 procent kleiner, levert het 27 procent betere prestaties, verbruikt het 25 procent minder energie en gaat de weergave van 3D beelden 25 procent sneller.

Wat is het?

De Snapdragon 835 is een system-on-a-chip en bestaat uit acht 280 CPU kernen waarvan er vier geklokt zijn op 2.45 GHz en vier op 1.9 GHz. De SoC heeft hiernaast een Adreno 540 grafische processor, gigabit LTE modem, multi-gigabit Wi-Fi en meer. Het biedt onder andere ondersteuning voor Quick Charge 4.0 opladen, aptX/aptX HD Bluetooth audio, Daydream en als eerste SoC ondersteunt het Bluetooth 5.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Kleiner formaat

Het is de eerste SoC van het bedrijf dat met een 10 nm proces gemaakt is in tegenstelling tot 14nm waarmee de laatste modellen geproduceerd zijn. De Snapdragon 821 en 820 zijn bijvoorbeeld nog met een 14nm productieproces gemaakt. Door de kleinere productiemethode dat afkomstig is van Samsung is het nu mogelijk om de chip nog kleiner te maken. De Snapdragon 835 is hierdoor 35 procent kleiner dan de Snapdragon 820 terwijl het nog altijd drie miljard transistors bevat. Door het kleinere formaat kunnen fabrikanten grotere accu’s in de smartphones plaatsen of nog dunnere smartphones ontwikkelen.

Batterijduur

De batterijduur is een belangrijk aspect van een moderne smartphone. Met de Snapdragon 835 probeert Qualcomm deze nog verder uit te breiden wat neerkomt op een spreektijd van meer dan een dag, 5 dagen muziek luister en meer dan 7 uur streamen van een 4K video. In vergelijking met een Snapdragon 801 betekent dit een verdubbeling van de tijd dat het apparaat gebruikt kan worden. De Snapdragon 835 is de eerste SoC dat ondersteuning biedt voor Quick Charge 4.0. Met deze technologie kan de batterij 20 procent sneller opgeladen worden in vergelijking met Quick Charge 3.0.

Sneller dan de voorgangers

De Snapdragon 835 is uitgerust met een X16 LTE modem dat geschikt is voor downloadsnelheden tot een gigabit per seconde. De uploadsnelheid is 150MB/sec met de Category 13 modem waardoor de chipset veel beter in staat is om een stabiel internet te leveren. De WiFi module heeft een maximale snelheid van 4.6Gb/sec en wanneer er gebruik gemaakt wordt van WiFi wordt er 60 procent minder energie verbruikt. Al met al is de Snapdragon 835 een ware verbetering ten opzichte van de voorgangers.

Wanneer is het beschikbaar?

Volgens de officiële aankondiging op de website van Qualcomm wordt de Snapdragon 835 in het eerste kwartaal van 2017 in de eerste smartphones verwacht. Mogelijk wordt de LG G6 de eerste smartphone die over de nieuwe chipset beschikt. De Snapdragon 835 zal in 2017 in vrijwel alle Android vlaggenschipmodellen aanwezig zijn zoals de Samsung Galaxy S8.